Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag nav prijswinnend pilsrecept

Gestart door Koning_Pinteman, 06-04-2020 23:02 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Koning_Pinteman

Citaat van: Hoppenbrouwers op 23-09-2013  16:14 uBij dezen het winnende recept in de klasse A met 86 punten.

Het bijzondere aan dit bier vind ik dat het juist niet helemaal met de geëigende middelen gemaakt is. Ik had hier voor t eerst high gravity gebrouwen met 35 liter en na het koelen 15 liter koud en onbehandeld kraanwater toegevoegd. Het vergisten is gebeurd in mijn schuur, zonder vergistkast. Dit bier heb ik namelijk in februari gemaakt toen het nog flink vroor. Ik had het 60 liter vat in de schuur staan met wat losse isolatiematerialen er omheen. Ik heb er vervolgens een goedkope Ikea thermometer onder gelegd (vat stond op een stuk PIR isolatie). Naast het vat had ik een standkachel neergezet die ik gemiddeld had branden om er zo voor te zorgen dat de temperatuur op 12°C bleef. Dit werkte perfect en zelfs tijdens het hoogtepunt van de hoofdgisting bleef de temperatuur constant. Nu moet ik er wel bij zeggen dat mijn schuur zelf ook enorm goed geïsoleerd is (zelf gebouwd en trots op) dus dit zal zeker bijgedragen hebben. Het voordeel van deze proef was dat ik zeker kon weten of ik mijn gehele schuur als vaste gistkast kon gebruiken voor ondergisters in de wintermaanden. EN... dat kan dus! :)

Alleen het enten van de gist is wat enthousiast gegaan. Ik had ongeveer een halve liter zeer actieve W34/70 slurry geënt op 50 liter en dat bleek wat teveel. De hoofdgisting was na een week gedaan. Vervolgens wel drie weken nagegist op mandflessen met eenzelfde constante temperatuur. Daarna gebotteld en heel rustig laten hergisten op de fles. Er zit weinig gistresidu in de fles en het duurde meer dan een maand voordat hij op druk en smaak was. Het schuim is erg stabiel en blijvend.

Hoewel het een proef was is het uiteindelijk een heel erg lekker pilsje geworden.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL08
Naam receptUrtyp high gravity
Brouwdatum
BiertypePilsener (Urtyp)
Volume50,00 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
35,00 lWater uit Lieshout32,84 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
69 mg/l9 mg/l17 mg/l288 mg/l11 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
10,23 kgPilsmoutDingemans3 EBC96,1 %
0,41 kgCara 20Dingemans20 EBC3,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62,0 °C1 min.45 min.3,3 l/kg
72,0 °C15 min.10 min.3,3 l/kg
78,0 °C10 min.5 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
23,0 gColumbuspellets17,8%90 min.23,1 IBU
50,0 gSaazpellets4,1%30 min.8,3 IBU
20,0 gSaazpellets4,2%12 min.1,8 IBU
20,0 gSaazpellets4,2%5 min.0,9 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
466,0 mlSaflager Lager (W-34/70)ondergist


In het recept lees ik 466 ml W34-70 gist.

Is deze gist ook in vloeibare vorm te krijgen, of gaat het over giststarter?
En als het over giststarter zou gaan, met hoeveel pakjes korrelgist W34-70 begin je dan?

tdp

Citaat van: Koning_Pinteman op 06-04-2020  23:02 uIn het recept lees ik 466 ml W34-70 gist.

Is deze gist ook in vloeibare vorm te krijgen, of gaat het over giststarter?
En als het over giststarter zou gaan, met hoeveel pakjes korrelgist W34-70 begin je dan?

Slurry, waarschijnlijk slurry van een vorig brouwsel, welke hij opnieuw heeft gebruikt. Op 50l zou ik zelf zo'n 4 à 5 sachets gebruiken.

Koning_Pinteman

Aha! Op die manier.

Ik wil ook eens experimenteren met 'slurry'.
Ze kun je in een steriele pot in de koelkast bewaren toch?
En dan een giststarter maken voor je gaat brouwen.

Neetje

Citaat van: Koning_Pinteman op 06-04-2020  23:02 uIn het recept lees ik 466 ml W34-70 gist.

Is deze gist ook in vloeibare vorm te krijgen, of gaat het over giststarter?
En als het over giststarter zou gaan, met hoeveel pakjes korrelgist W34-70 begin je dan?


Vloeibaar verkrijgbaar: L13 Global - WLP830 German Lager - Wyeast2124 Bohemian  - OYL-106 German Lager I   - Weihenstephan 34/70

466 ml slurry is minimaal 466 x 1miljard cellen = 466 miljard.
Maar beter reken je met een rekenprogramma uit hoeveel je nodig hebt.

jpt

Ik heb het zelf gegokt. 600 ml restwort, van een vorige brouw met een SG van 1040, met een zakje van dit gist. Lekker laten woelen gedurende 24 ~ 48 uur.
  Heb zelf weinig ervaring met ondergisters, mede omdat het sowieso in de kamer staat, waar de temperatuur afhankelijk is van het weerbericht. In deze maand(en) gaat dat m.i. prima. Tussen de 8 en 15 C.

Maar misschien wil je er meer over lezen, dat kan hier: https://www.twortwat.nl/t-n/gist-opstarten-en-vermenigvuldigen of elders. Het komt wel goed.

Vergelijkbare Topics (7)

29774

Reacties: 27
Gelezen: 8658

44923

Reacties: 16
Gelezen: 1180

41141

Reacties: 27
Gelezen: 2547

37874

Reacties: 1
Gelezen: 1113

34991

Reacties: 4
Gelezen: 1538

31308

Reacties: 2
Gelezen: 1350


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.