Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept IPA

Gestart door Erwinaalders, 02-04-2020 15:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Erwinaalders

Hallo medebrouwers,

Aanstaande zaterdag staat er weer een brouwdag op het programma.
Ik wil een IPA brouwen, licht van kleur met een mooi palet aan hoparoma's.
Dit is wat ik er van heb gemaakt.
Enige twijfels zijn er nog over het moutprofiel, is dit niet te saai/waterig?
Ik wil een IPA maken waarbij de fruitigheid de nadruk boven de bitterheid krijgt, vandaar de late hopgift en de koudhop natuurlijk.

Any thoughts of tips?

Groetjes Erwin



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk9
Naam receptUSA IPA
Brouwdatum05-04-2020
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume23,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)59 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,30 lWater uit Zutphen
7,83 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC53,0 %
2,75 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC36,4 %
0,80 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.40 min.3,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.20 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C6 min.10 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gCitrabellen12,0%25 min.23,1 IBU
30,0 gSimcoebellen12,9%25 min.24,9 IBU
30,0 gCascadebellen5,5%25 min.10,6 IBU
70,0 gCitrabellen12,0%koudhop0,0 IBU
70,0 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
70,0 gSimcoebellen12,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gU.S. West Coast (M44)bovengist


Martijn0172

Pils vervangen voor palemout wellicht? De havervlokken zullen hem wat zoeter laten smaken dus dat kan wel goed passen. Als je fruitigheid wil zou ik een ander hopschema toepassen. Je zou met een van de hopsoorten als first wort hop (geeft wat meer smaak af) je bitterheid kunnen sturen en dan al het overige hop verdelen over een aromastand (afkoelen tot 75 ºC, hop er bij en 30-45 min laten staan) en dryhop. Respectievelijk 1/3 en 2/3 zou ik doen. En last but not least, niet te moeilijk doen en gewoon een uur maischen op 67c en met water wat net van de kook is spoelen.

basvo

Kijk eens naar dit topic over de gistkeuze bij IPA's. Heeft mij in ieder geval nieuwe inzichten gegeven waar ik bij mijn aanstaande brouwsels zeker aan ga denken.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40504.0.html

Erwinaalders

Citaat van: Martijn0172 op 02-04-2020  15:52 uPils vervangen voor palemout wellicht? De havervlokken zullen hem wat zoeter laten smaken dus dat kan wel goed passen. Als je fruitigheid wil zou ik een ander hopschema toepassen. Je zou met een van de hopsoorten als first wort hop (geeft wat meer smaak af) je bitterheid kunnen sturen en dan al het overige hop verdelen over een aromastand (afkoelen tot 75 ºC, hop er bij en 30-45 min laten staan) en dryhop. Respectievelijk 1/3 en 2/3 zou ik doen. En last but not least, niet te moeilijk doen en gewoon een uur maischen op 67c en met water wat net van de kook is spoelen.

Hoi Martijn,

Dank voor je reactie. Ik heb je tips meegenomen in een nieuw brouwschema (Zie hieronder).
FWH Heb ik nog niet eerder gedaan. Vindt dit plaats tussen het spoelen en koken? Voor de duidelijkheid, ik brouw met een Easybrew 30.

Ik heb een aantal vraagjes:

- Ik heb een filmpje op Youtube bekeken, dit zou voor mij inhouden dat ik de hop in het wort moet laten zakken terwijl ik mijn moutkorf boven heb staan om te spoelen?
- Haal ik deze hop er uit zodra het wort is begonnen met koken?
- Kan dit in een hopspider?
- Ik heb enkel de hop met het hoogste AA als FWH gepakt, is 39 IBU nu niet wat laag? Deze hopgift verhogen tot 60 IBU?
- Voor de duidelijkheid, in dit schema wordt er dus geen hop toegevoegd tijdens de kook?

De aromastand op 75 graden heb ik eerder gedaan, ik heb een whirlpool arm en kan terugkoelen tot 75 graden, hop in de spider en de pomp met whirlpoolarm vol gas aan.
Ik durf op de 1 of andere manier het los er in gooien van de hop niet aan (haha). Zie het overal voorbij komen maar ben bang dat het kraantje dan verstopt raakt (wat met de bazookafilter er op sowieso gaat gebeuren).

Dank voor je tips! :groots:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk9
Naam receptUSA IPA
Brouwdatum05-04-2020
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume23,0 l
Begin SG1,066 SG
Berekende kleur (Morey)13 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
26,30 lWater uit Zutphen
7,83 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC53,0 %
2,75 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC36,4 %
0,80 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,6 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C11 min.10 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gSimcoebellen12,9%first wort hop39,4 IBU
70,0 gCitrabellen12,0%koudhop0,0 IBU
70,0 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
70,0 gSimcoebellen12,9%koudhop0,0 IBU
30,0 gCascadebellen5,5%0 min.0,0 IBU
30,0 gCitrabellen12,0%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist


Erwinaalders

Vandaag gebrouwen volgens onderstaand recept.
Begin SG van 1.070, 20 Liter wort in het vat, alles weer schoon en nu afwachten.
Over een klein weekje de dry hop uitvoeren.

First wort hop toegepast, ging naar mijn idee goed.
Ik gebruikte de hopspider, niet geweldig handig om deze tussen de volle moutkorf door te krijgen, bovendien rust de moutkorf tijdens het spoelen op de spider.
Note to myself, volgende keer hopzakjes gebruiken voor de FWH.

Ik heb 2 van de 3 hopsoorten gekozen voor de FWH om tot een bitterheid van 52 IBU te komen.
Ook bij het whirlpoolen (40 min. op 75 graden) 2 van de 3 gebruikt, bij beiden Citra gebruikt en dus Simcoe en Cascade afgewisseld.
Alle 3 zullen terug komen in de dry hop fase.

Nog een klein beetje kristalsuiker toegevoegd om richting de 7,5% te gaan.

Nu maar afwachten!  :weetniet: :proost:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk9
Naam receptUSA IPA
Brouwdatum05-04-2020
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume23,0 l
Begin SG1,072 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)52 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
27,00 lKraanwater Noordenveld
7,29 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
50 mg/l67 mg/l14 mg/l11 mg/l18 mg/l5 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,37 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC67,9 %
1,54 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC19,4 %
0,80 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC10,1 %
0,20 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC2,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C11 min.10 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gSimcoebellen12,9%first wort hop25,9 IBU
20,0 gCitrabellen12,0%first wort hop26,5 IBU
70,0 gCascadebellen5,5%koudhop0,0 IBU
70,0 gSimcoebellen12,9%koudhop0,0 IBU
70,0 gCitrabellen12,0%koudhop0,0 IBU
30,0 gCitrabellen12,0%whirlpool0,0 IBU
30,0 gCascadebellen5,5%whirlpool0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gU.S. West Coast (M44)bovengist


BrouwerJantje

Voor mijn IPA's gebruik ik zo'n 75% Pale, de rest Pils en wat gekaramelliseerde  voor de kleur.
Wel een lekkere combinatie hop heb je gebruikt!

Oxhead

Wat is de gedachte achter het gebruik van een deel pilsmout in een pale-ale?  :weetniet:

Gorak

Citaat van: Oxhead op 05-04-2020  09:36 uWat is de gedachte achter het gebruik van een deel pilsmout in een pale-ale?  :weetniet:

Ik verwacht dat het gaat om kleur. Erwin wil hem graag licht van kleur hebben. Ik heb in meerdere recepten voornamelijk pale-ale mout van de Swaen gebruikt. Deze bieren zijn vaak donkerder van kleur dan gedacht.

BrouwerJantje

Citaat van: Oxhead op 05-04-2020  09:36 uWat is de gedachte achter het gebruik van een deel pilsmout in een pale-ale?  :weetniet:

Met een van mijn eerst IPA's had ik een misberekening gemaakt met gewicht mout en de hoeveelheid.
Helaas was de pale op... Toen heb ik pils gebruikt en vond de smaak goed, zo doende heb ik me eraan vast gehouden.
Gewoon lekker eigenwijs  ;D

Takkie83

Ik had laatst ook te weinig pale mout. Gewoon aangevuld met pils, niks mis mee. Uiteindelijk is het toch de hop die het karakter moet bepalen.

Erwinaalders

Citaat van: Gorak op 05-04-2020  10:28 uIk verwacht dat het gaat om kleur. Erwin wil hem graag licht van kleur hebben. Ik heb in meerdere recepten voornamelijk pale-ale mout van de Swaen gebruikt. Deze bieren zijn vaak donkerder van kleur dan gedacht.

Klopt inderdaad, mijn gedachte was dat het bier hierdoor een lager EBC zou hebben.
Eerlijk gezegd heb ik het verschil vooraf niet ingevuld in BrouwHulp, dit heb ik zojuist een gedaan door de pale mout naar 7 kg stort te zetten en de pilsmout op 0 kg.
Dit levert 1 punt EBC lager op..  :nut:
Dusj a, denk dat je er eindeloos op discussiëren kunt. Ik snap de gedachte van Oxhead.

Misschien dat deze moutsamenstelling nog een extra gelaagdheid aanbrengt in het bier, al verwacht ik er niet veel van.

De M44 kwam langzaam op gang, zaterdag na het brouwen gehydrateerd in het gistvat bij het wort gevoegd, maandag waren pas de eerste bubbels zichtbaar in het waterslot.
Vandaag lijkt de piek achter de rug, komend weekend eens meten en de dry hop toe voegen, ik ben van plan dit te doen op 15 graden.
De dry hop 5 dagen laten zitten en vervolgens nog eens meten. Blijft het Sg stabiel dan een aantal dagen cold crashen om daarna te gaan overhevelen en bottelen.

Gr. Erwin

Vergelijkbare Topics (7)

32435

Reacties: 13
Gelezen: 13918

25691

Reacties: 11
Gelezen: 5193

5127

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 4
Gelezen: 2103

05-11-2006 17:24 u
door oranjeboombiertje
44793

Reacties: 31
Gelezen: 2992

39087

Reacties: 34
Gelezen: 6220


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.