Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Amerikaanse IPA (Vraag over bitterheid)

Gestart door Mascleta, 15-03-2020 21:11 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Mascleta

Recent heb ik de brouwcursus van de Deltabrouwers gedaan, erg interessant en tijdens deze cursus periode hebben we enkele bier zelf thuis gebrouwen (Witbier, Dubbel, Tripel en Kerstbier) met door hun uitgereikte ingrediënten met bijhorend recept. Echter is het nu tijd om zelf een recept te zoeken en te maken.

Zodoende kwam ik het volgende recept tegen op internet en besloot hier voor te gaan.
https://brouwbeesten.nl/recept-ipa-10-liter-arendshaas/

Ik heb de ingrediënten besteld. Nugget was niet voorradig, maar mij werd geadviseerd chinook te nemen als alternatief.

Tot zover geen problemen natuurlijk, Alvorens te gaan brouwen heb ik het recept ingevoerd bij BrouwHulp (Mijn eerste ervaringen met dit programma). Echter kom ik tot mijn verbazing tot een veel te hoge bitterheid. BrouwHulp geeft een bitterheid aan van 164 IBU.

Klopt het recept wat ik gebruikt heb niet, of heb ik een fout gemaakt bij het invoeren via BrouwHulp?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptJobse's First IPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume10,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)31 EBC
Berekende bitterheid (Rager)164 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
13,32 lWater uit Zutphen
2,01 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC89,6 %
0,35 kgCara 120Dingemans120 EBC10,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
55,0 °C1 min.10 min.2,4 l/kg
61,0 °C1 min.30 min.2,8 l/kg
72,0 °C1 min.20 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25,0 gChinookbellen13,1%60 min.91,6 IBU
25,0 gCitrabellen12,0%30 min.42,8 IBU
40,0 gChinookbellen13,1%10 min.29,3 IBU
40,0 gCitrabellen12,0%koudhop0,0 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]40,0 gCitrabellen12,0%koudhop0,0 IBU
Liberty Bell Ale (M36)bovengist


DoubleW

Veel hop voor weinig wort. 25 % will do

Mascleta

Ik zie trouwens wel dat in BrouwHulp mijn maisch- en spoelwater niet klopt, dat moet 8 liter maischwater en 7 liter spoelwater zijn.

Wat bedoel je met 25%? Dat ik de hopgift 4x zo klein moet maken? Dat 25% van de genoemde hoeveelheden genoeg is voor een APA?

DoubleW

 Hallo 10 liter wort met ongeveer 200 g hop. Dat kan niet

Neetje

Hop inderdaad wat aanpassen.
Kijk eens naar welke bitterheid je wilt sturen. 164 IBU is wel erg veel.
Wil je veel hoparoma, dan de meeste stort bij 10 minuten, vlam uit en dry hop.

DoubleW

Ik gebruik altijd een schema met pellets, fwh voor bitterheid en flame out whirlpool voor aroma. Dryhopping afhankelijk van bier en hop. Rest is flauwekul.

ElmerVDM

Citaat van: DoubleW op 15-03-2020  21:27 uHallo 10 liter wort met ongeveer 200 g hop. Dat kan niet
Het kan wel. Laatst een NEIPA gehad die was gehopt met 20 g / liter. Maar wel als dryhop.

Maar in dit recept zit inderdaad veel te veel bitterhop. Ik heb het oorspronkelijke recept bekeken en zou vooral de eerste 2 hopgiften fors verminderen en/of naar achteren schuiven zodat de IBU minimaal halveert.

Gebruik je de wizard hoptoevoegingen in BrouwHulp ook? Die geeft ook een indicatie van de sterkte van de smaak en aroma uit de hop.

Neetje

Waarschijnlijk is de gemiddelde bitterheidsbeleving geen rechte lijn maar voor een normale IPA is 50 IBU al flink.
Met een sg van 1.074 zou ik eerder kiezen voor iets tussen 50 en 75 IBU.

Mascleta

De functie met "hoptoevoegingen" heb ik nog niet gebruikt. Ik ga het zo eens proberen.

Ik heb het recept gewoon rechtstreeks ingevoerd omdat die website en het recept er wel betrouwbaar en goed uitzagen. Ik ben blij dat ik het even heb doorberekend. Dit bewijst voor mij gelijk het belang van dergelijke software.

Op basis van jullie reacties (waarvoor mijn dank) heb ik het recept iets aangepast. En vooral de hopgift flink teruggeschroefd.

Benieuwd naar jullie mening hier over.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptJobse's First IPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume10,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)31 EBC
Berekende bitterheid (Rager)68 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
8,00 lWater uit Zutphen
5,93 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC89,6 %
0,35 kgCara 120Dingemans120 EBC10,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
55,0 °C1 min.10 min.2,4 l/kg
61,0 °C1 min.30 min.2,4 l/kg
72,0 °C1 min.20 min.2,4 l/kg
78,0 °C1 min.1 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
12,0 gChinookbellen10,7%60 min.35,9 IBU
12,0 gCitrabellen12,0%30 min.20,5 IBU
20,0 gChinookbellen10,7%10 min.12,0 IBU
20,0 gCitrabellen12,8%koudhop0,0 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]20,0 gCitrabellen12,8%koudhop0,0 IBU
Liberty Bell Ale (M36)bovengist


Neetje

Die 30 minuten zou ik cancelen of later toevoegen en kiezen voor vlamuit toevoeging = meer aroma.
Bitterheid van 68 IBU laten staan (60 minuten wat verhogen eventueel).


Biertje1985

Voor IPA bitterheid wordt volgens mij de Tinseth schaal meer toegepast.

tdp

Citaat van: Biertje1985 op 17-03-2020  09:13 uVoor IPA bitterheid wordt volgens mij de Tinseth schaal meer toegepast.

Die is m.i. inderdaad beter te gebruiken.

Mascleta

Dank voor de reacties. 

Ik ga de 30 minuten gifthop verschuiven naar achteren (flameout).
Daarnaast geeft BrouwHulp bij de koudhop aan dat er geen IBU bijkomt. Klopt dat? Het lijkt mij dat er buitenom de vele aroma's toch ook wel iets aan bitterheid bijkomt toch?

Die bitterheidschalen (Tinseth / Rager ) zijn voor mij nog onbekend en daar ga ik mij zo eens in verdiepen.

IONOX

Ben het niet eens met de rest dat Tinseth voor IPA's gebruikt moet worden.
Tinseth houdt geen rekening met Flameout en whirlpool addities, terwijl er wel degelijk isomerisatie van alfazuren plaatsvind. Dit is zeker het geval bij Flameout waar het wort gewoon nog 100 graden is.
Ik gebruik standaard Rager voor IPA's.
Dryhoppen voegt afhankelijk van de hoeveelheid maximaal 5 IBU's aan je bier. Niet om je te veel zorgen om te maken met jouw huidige dryhop hoeveelheden.

Mijn tip voor een betere IPA dan je nu hebt:
Koudhop naar 45-50 gram verhogen
Citra & Chinook op dezelfde momenten toevoegen, met de huidige IBU's die je hebt. Dit geeft wat meer diepte.
CaSO4 toevoegen bij je water voor het accentueren van je hop. Verhouding sulfaten chloriden is nu gelijk, dat kun je beter 2:1 (sulfaat:chloride) hebben bij een IPA.

Succes.

Jacques

Citaat van: IONOX op 17-03-2020  22:55 uDryhoppen voegt afhankelijk van de hoeveelheid maximaal 5 IBU's aan je bier. Niet om je te veel zorgen om te maken met jouw huidige dryhop hoeveelheden.

Koudhoppen kan zelfs zorgen voor een lagere bitterheid...

Zie het topic Invloed van koudhoppen op bitterheid bier - info Hopsteiner

beun

Kijk ook even naar het maischschema 61 ºC  is te laag tegenwoordig. Denk eerder aan 64 of zelfs 65 graden

Oxhead

Citaat van: beun op 18-03-2020  21:53 uKijk ook even naar het maischschema 61 ºC  is te laag tegenwoordig. Denk eerder aan 64 of zelfs 65 graden.
En die 55 graden rust kan je ook overslaan, zeker met palemout.

Mascleta

Ik dacht een mooi compleet kant en klaar recept te hebben gevonden, maar blijkbaar zijn er nog wel opmerkingen op te maken.

Bedankt in ieder geval voor jullie input. Dit is voor mij heel leerzaam zo.

Ionox geeft aan dat hij de voorkeur geeft aan chinook en citra tegelijk toe te voegen. Bedoel je dan zowel bij koken, vlamuit en dryhop een combinatie van beide hopsoorten?

Verder gaf je nog een tip voor waterbehandeling, echter is het water zoals vermeld het standaard ingestelde water. Het waterprofiel van mijn eigen leidingwater is mij nog onbekend en hier ga ik me binnenkort in verdiepen.

Ik heb het recept geschaald van 10 liter naar 12,5 liter omdat ik daar in kookpan en gistvat ruimte genoeg voor heb. Ook heb ik de suggesties van beun en Oxhead met betrekking tot het maischschema meegenomen in mijn aangepaste recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptJobse's First IPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume12,5 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)31 EBC
Berekende bitterheid (Rager)65 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater uit Zeeland
8,67 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,75 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC89,5 %
0,44 kgCara 120Dingemans120 EBC10,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
63,0 °C1 min.30 min.2,4 l/kg
72,0 °C1 min.20 min.2,4 l/kg
78,0 °C1 min.1 min.2,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gChinookbellen10,7%60 min.23,7 IBU
10,0 gCitrabellen12,8%60 min.28,4 IBU
25,0 gCitrabellen12,8%koudhop0,0 IBU
25,0 gChinookbellen10,7%koudhop0,0 IBU
15,0 gCitrabellen12,0%0 min.6,7 IBU
15,0 gChinookbellen10,7%0 min.5,9 IBU

Gist

10 gram Liberty Bell Ale (M36) bovengist



Vergelijkbare Topics (7)

22204

Reacties: 0
Gelezen: 1968

12183

Reacties: 36
Gelezen: 12319

35077

Reacties: 14
Gelezen: 3273

11158

Reacties: 26
Gelezen: 9433


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.