Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Hoogezandster Rogge Export Stout

Gestart door MaartenM, 15-03-2020 11:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MaartenM

Gebaseerd op het "Importerend Export Stout" recept uit "Porters & Stouts" door Terry Foster, mijn variant. Ik had geen Amber mout dus deze heb ik zelf geroosterd volgens http://www.kotmf.com/articles/roasting.php

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHoogezandster Rogge Export Stout
Kenmerk
Brouwdatum15/03/2020
BiertypeStout (export)
Aantal liters19
Gewenst begin SG1089 (9.4 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater31.2 liter
Maischdikte2.7 l/kg
Maischwater21.0 liter
Spoelwater10.2 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur449 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid62 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout, Maris otter51.5 %4.000 kg5 EBC
Pale Roggemout5.8 %0.454 kg7 EBC
Brown malt15.6 %1.214 kg150 EBC
Amber mout18.6 %1.449 kg100 EBC
Coffee, BlackSwaen2.6 %0.200 kg600 EBC
Black (CM)5.8 %0.454 kg1325 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Admiral14.1 %30 gr90 minuten51 EBU
Fuggle (UK)5.8 %40 gr10 minuten9 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortMangrove Jack M15 Empire Ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C90 minuten2.7 l/kg
278°C5 minuten2.7 l/kg

Ik heb verder de victory malt vervangen door 200 g coffee malt en 300 g Marris Otter. Er zit wel erg veel black in, maar we gaan mee maken hoe bitter dat wordt :D ik voeg de CaCl2 en 2 ml melkzuur toe bij maischen en 1 ml melkzuur aan het spoelwater. Verder gaat er de laatste 5 minuten nog gistvoeding bij.

MaartenM

Het begin SG is slechts 1074 met 21 L in gistingsvat omdat hij niet erg is ingekookt. Ik laat het zo.

MaartenM

Na een heftige hoofdgisting (schuimde uit de fast fermenter) nu dode gist afgetapt met SG van 1033

MaartenM

Smaakupdate: zeker niet te bitter/gebrand, mooi olie achtige textuur. Geur van chocolade en volle smaak. Tot zo ver tevreden.

ElmerVDM

Leuk om te lezen dat een recept met zoveel donkere mouten goed lijkt uit te pakken. Ik ben namelijk ook bezig met een recept voor een stout. Daar heb ik op dit moment 30% aan diverse donkere mouten in zitten.

MaartenM

Hoi Elmer, hij was inderdaad verrassend mild. Ben benieuwd hoe de zelfgeroosterde mout ook gaat uitpakken

ElmerVDM

Citaat van: MaartenM op 24-03-2020  16:15 uHoi Elmer, hij was inderdaad verrassend mild. Ben benieuwd hoe de zelfgeroosterde mout ook gaat uitpakken

Ik wil je best helpen proeven, hoor ;)

MaartenM


MaartenM

Eind SG 1029... Dat is wel hoog. Toch maar bottelen: 17 L met 80 g suiker.

Jacques

Citaat van: MaartenM op 12-04-2020  14:12 uEind SG 1029... Dat is wel hoog.

Citaat van: MaartenM op 15-03-2020  11:01 uEr zit wel erg veel black in ...

Hele donkere mouten remmen de vergisting. Een onderzoek van Belgische wetenschappers heeft dat een aantal jaren geleden aangetoond. In verband met auteursrechten mag ik het artikel niet delen.

Michiel1987

Citaat van: Jacques op 12-04-2020  22:57 uHele donkere mouten remmen de vergisting. Een onderzoek van Belgische wetenschappers heeft dat een aantal jaren geleden aangetoond. In verband met auteursrechten mag ik het artikel niet delen.

Zonder het artikel te delen, heb jij een idee of dit te ondervangen is? Bijv. ander soort gist? Of lager percentage donkere mouten?
Of hoge SG accepteren en minder bottelsuiker gebruiken?

Jacques

Citaat van: Michiel1987 op 22-04-2020  09:26 uZonder het artikel te delen, heb jij een idee of dit te ondervangen is? Bijv. ander soort gist? Of lager percentage donkere mouten?
Of hoge SG accepteren en minder bottelsuiker gebruiken?

Er zijn heel veel mogelijkheden om te zorgen voor een hogere vergistingsgraad.
Denk aan aanpassing samenstelling moutstort, toevoegen van suiker, andere gist, koudhoppen en aanpassing maischschema.

Als een bier een hoog eind SG heeft hoor je de hoeveelheid bottelsuiker niet aan te passen. Voorwaarde is wel dat het bier echt uitgegist is.

MaartenM

Ik heb na 1,5 week een niet helemaal vol flesje geopend en die was overgecarboniseerd. Ik hoop dat dit aan de vulling ligt.. Smaak was wel goed, dropachtig met dat olie-mondgevoel wat ik met een goede stout verbind

MaartenM

Volgende (volledig gevulde) fles was keurig! Prima koolzuurgehalte. Trouwens: dankzij de fastwasher was het ongeveer 10 min werk om 3 kratten te wassen en spoelen. Aanrader!!

Vergelijkbare Topics (7)

21712

Gestart door Blamm


Reacties: 19
Gelezen: 5718

29571

Reacties: 2
Gelezen: 1593

9927

Reacties: 19
Gelezen: 8083

28346

Reacties: 5
Gelezen: 2882

02-04-2015 10:57 u
door homoeccentricus
35310

Reacties: 21
Gelezen: 5184


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.