Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Single hop IPA gebrouwen met citra hop

Gestart door hobbyman, 07-11-2019 02:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hobbyman

Beste brouwers,

Ik heb een IPA gebrouwen met een eigen recept. Het bier is 2 weken na het brouwen vanuit de keg getapt. Het moest op mijn verjaardag klaar zijn, kon niet eerder beginnen. Heb begrepen dat een IPA na 2 weken al gedronken mag worden? Het bier is zuurstof vrij in de keg gegaan, en geforceerd gecarboniseerd.
 
De bitterheid mocht wel iets minder. Ik vond het bier geslaagd, zonder bijsmaken. Geur was heel lekker. Het smaakte wel wat ruw nog, misschien als hij nog een tijdje staat wordt het iets toegankelijker? Sommige gasten die het dronken vonden het niet lekker, anderen wel (allemaal verstokte pilsdrinkers)

Hier is het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptKlipper IPA CITRA
Brouwdatum17-09-2019
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume42,0 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)58 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Corle
16,10 mlMelkzuur
17,63 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l6 mg/l75 mg/l182 mg/l40 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,42 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC70,4 %
2,11 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC20,1 %
1,00 kgGoldSwaen HellDe Swaen25 EBC9,5 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
66,0 °C1 min.90 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
57,3 gCitrapellets12,0%60 min.52,8 IBU
100,0 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
33,6 gCitrapellets12,0%whirlpool5,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
34,5 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering20,0 °C

Iemand nog tips om dit recept te verbeteren of iets zinnigs te zeggen?

Jacques

Je zou een tweede Amerikaanse hop kunnen toevoegen voor een breder hoparoma.

Met de tijd zal de bitterheid en ook de intensiteit van van het hoparoma minder worden. Het bier zal wat zachter worden, maar of je pils drinkende kamaraden het lekker gaan vinden is de vraag.

Sjaak_Deventer

Zou een paar aanpassingen maken. De hop op 60 min vervangen door een cleane bitterhop zoals Magnum. Die tot maximaal 30 IBU. Zonde van je aromatische citra.

Op 5 min nogmaals citra toevoegen. Houdt hiervoor +/- 5 g/L aan.

Whirpool (op 75 graden, 20 min) ook weer 5 g/l aan.

Dryhop 3 dagen (5-8 g/L)

Dus.... iets meer hop nodig? ;) :)

Vergelijkbare Topics (7)

6856

Reacties: 116
Gelezen: 35878

18-09-2007 19:01 u
door oranjeboombiertje
4760

Reacties: 12
Gelezen: 3944

20763

Reacties: 1
Gelezen: 1595

44382

Gestart door vanderhoeve


Reacties: 6
Gelezen: 742


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.