Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Zwette Zjon

Gestart door ciesvandekwis, 20-09-2016 14:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Septembertijd, tijd om nog es ne zwaren te brouwen om ons te verwarmen tegen dat de eerste vrieskou toeslaat.

Genre RIS met een scheute whisky (gewonnen op t VHM) én met de Challenger tuinhop van ne brouwmaat gekregen.

Ik vroeg me enkel af: is 7% té veel? Ik lees dat sommigen 2-3% aanbevelen, anderen vinden dit nauwelijks proefbaar...  ::)


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 20-9-2016

Naam van het bier                        : Zwette Zjon
Type van het bier                        : RIS
Brouwvolume                              : 20 liter
Extractie-efficiëntie                    : 85%
Voorspelling begindensiteit              : 1082,5 SG /19,9 °P /20,6 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1021,0 SG /5,4 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,2%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 55 IBU  /  120 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Palemout 7                           8       2,500        37,9 %
Munich mout 15                       15      2,500        37,9 %
Chocolademout (Mout roost 900)       900     0,300        04,5 %
WeyermannTarwemout Roost 900         900     0,300        04,5 %
Brewferm Whisky mout                 4       0,500        07,6 %
Havervlokken / havermout             4       0,500        07,6 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 23,6 liter aan 67 °C
              63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
              72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 11,9 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1027 SG (Of 6,8 °P of 7,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 75 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     BLM   13,4%   10      0'        13,0
Challenger (U)                BLM   6,0%    70      30'       35,1
Challenger (U)                BLM   6,0%    30      60'       6,8

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : Fermentis S-04
Gisteigenschappen  : Neutraal, gemiddeld, zeer goede sedimentatie.

Volume giststarter:  liter maken met: rehydrateren gram moutextract
en  gram gistvoeding in  liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 19 gram



ciesvandekwis

Gisteren deze gebrouwen, en daarna naar het mooie Ronse gekard om Keun zijn brouwerij te bezoeken.
 De whisky was zeker niet overheersend. Uiteindelijk een literke aan de vloer gegeven, de klassieke beginnersfout, begot: kraantje van t gistvat stond nog open. 19 liter aan 1071, dus wat lager rendement, maar de smaak zal wel snor.

tdp

Die verrekte kraantjes ook altijd ;). Ben zelf persoonlijk niet van de bieren met whiskymout, maar wel een leuk recept :)

ciesvandekwis

Gisteren nog maar es een recentere interpretatie van deze rookstout gebrouwen. Uiteindelijk maar 18 L in het vat gekregen, met een lager begin SG (1072), stuk te wijten aan oudere mout denk ik. Was nog es met de klassieke drieketelopstelling en mijn roermotor. Best ook wel plezant, sneller klaar met maischen, en iets langer tijd om te filteren om dan bijna op hetzelfde einduur uit te komen...


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 17/06/2019
Naam van het bier : Zwette Zjon
Type van het bier : RIS
Brouwvolume : 20 liter
Extractie-efficiëntie : 85%
Voorspelling begindensiteit : 1088,9 SG /21,3 °P /22,1 Brix
Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1022,2 SG /5,8 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,9%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 32 IBU / 112 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Palemout 7 8 4,000 57,1 %
Aromamout (Amber 50) 49 0,500 07,1 %
Chocolademout (Mout roost 900) 900 0,400 05,7 %
Weyermann Black ontbitterd 1200 0,100 01,4 %
Weyermann Rauchmalz 5 1,000 14,3 %
Havervlokken / havermout 4 1,000 14,3 %
MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 20,0 liter aan 67 °C
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 10,7 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1031 SG (Of 7,8 °P of 8,1 Brix)
HOPPEN
Totale kooktijd : 75 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Challenger (U) BLM 6,0% 15 0' 8,3
Challenger (U) BLM 6,0% 30 30' 14,3
Challenger (U) BLM 6,0% 45 60' 9,7
Gistnaam : Fermentis S-04
Starter 1,5 L, halve liter wort na maischen bijgegoten.
Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 21 gram

ciesvandekwis

Héél lekker geworden, deze versie. Bx 7 op het einde, SG 1000 dus flinke prestatie van die S04!
Toch volle body, stevige koffietoetsen, de rookmout is subtiel, mocht zeker wat meer geweest zijn.


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.