Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Pilsner / Lager tips en kritiek nav recept

Gestart door JamMasterJustin, 20-03-2019 08:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JamMasterJustin

Ik wil dit weekend een pilsner / lager gaan maken. Het wordt voor mij de tweede keer een ondergister. De eerste was een meibock. Dit wordt de eerste pilsner / lager. Wat vinden jullie van onderstaand recept? Zijn er zaken die anders moeten?

Ik dacht eraan te vergisten op 12 graden voor de eerste paar dagen en daarna de temperatuur te verhogen naar een graad of 14. Ik heb volgens BrouwHulp een gram te weinig gist. Dat gok ik er wel op. Misschien dat ik de hoeveelheid wort iets kleiner maak om meer zekerheid te hebben, maar ik verwacht geen problemen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Pils
Brouwdatum20-03-2019
BierstijlPils(ener)
Volume26,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Water Heerlen
14,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l79 mg/l232 mg/l25 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,89 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,0 %
0,27 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %
0,27 kgMünchenermoutDingemans15 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.90 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
14,0 gSaazpellets3,1%60 min.5,5 IBU
14,0 gCrystalpellets3,7%60 min.6,6 IBU
20,0 gCrystalpellets3,7%30 min.4,8 IBU
20,0 gSaazpellets3,1%30 min.4,0 IBU
12,0 gCrystalpellets3,7%10 min.1,1 IBU
12,0 gSaazpellets3,1%10 min.0,9 IBU
12,0 gCrystalpellets3,7%0 min.0,9 IBU
12,0 gSaazpellets3,1%0 min.0,8 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,12 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist

Alle hulp wordt gewaardeerd!


tdp

Op 12 graden beginnen is prima, op het eind richting de 18 graden om diacetyl op te ruimen, en dan eventueel crashen.

Weet niet of je standaard dit maischschema gebruikt? Ik ga zelf meestal met een pilsner/lager 45 min op 63 en 30 min op 72, om toch iets te sturen richting goed vergistbaar wort.

Verder qua recept: lastig aan te geven of er zaken echt anders moeten, dat is natuurlijk afhankelijk van je doel. Wil je een toegankelijke lager/pilsner brouwen,dan zit je wel goed. Wil je meer richting de Duitse varianten, dan zou ik toch 10 IBU's meer aanbevelen. Zelf zou ik trouwens de Crystal als bittergift inzetten, en de Saaz op het eind, maar dat is meer gevoel/persoonlijke voorkeur dan onderbouwd.

Succes met brouwen!

Brouwert

Ziet er goed uit, zelf doe ik geen municher in een pils enkel pilsmout en cara-pils (zeker als je een "echte pilsner" wilt).
Ik weet niet wat het resultaat van je maischema zal zijn. Ik heb nog nooit een pils gebrouwen met een eenstapsmaisch (idem zoals tdp).

De s-23 is in mijn ervaring iets fruitiger. De 34/70 wat droger (en laat de hop wat meer naar voren komen). YMMV. Ik heb onlangs een split-batch met een pils gemaakt met beide gisten. Ik zal nog even uitzoeken of er verschil in de vergistingsgraad was.

Qua vergistingstemperaturen ziet het er prima uit. Ben je van plan nog te lageren na de secundaire vergisting?
Zelf voer ik de temp nooit op voor een diacetylrust, maar ik test wel op diacetyl na de secundaire vergisting voordat ik ga lageren (nou ja, lageren, ik doe dat op een graad of 8 dus ik weet niet of het als lageren telt). Als ik nog iets van diacetyl zou vinden dan zou ik de temperatuur zoals tdp zegt ook verhogen, maar dat is tot dusver niet nodig geweest.


lier

Ik volg dit topic even op, bij mij staat ook een Pilsner op de planning

lier

Ik zou alleen wel nog een extra zakje gist gebruiken

Brouwert

Citaat van: lier op 20-03-2019  10:00 uIk zou alleen wel nog een extra zakje gist gebruiken

2 zakjes op deze hoeveelheid en dit sg is in mijn ervaring wel voldoende. Maar het zal geen (of weinig) kwaad kunnen.

Koen S

Ik heb voor mijn pils 90 minuten gemaischt op 65°C.
Vergisting met W34/70 ongeveer een week op 12°C, daarna een dag of 3 op 15°C. Dan overgeheveld en 3 weken gelagerd op 2°C. Daarna gebotteld met 8 g bottelsuiker per liter en bottelgist. Dit gaf een cleane, lichtjes fruitige pils.

JamMasterJustin

Thnx voor de tips.

IBU's wat opgeschroefd. Maischschema aangepast (het maischschema was op basis van BYO in de stijlgids bohemian lager)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptKachel Pils
Brouwdatum20-03-2019
BierstijlPils(ener)
Volume26,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Water Heerlen
14,24 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
31 mg/l7 mg/l79 mg/l232 mg/l25 mg/l75 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,89 kgPilsmoutDingemans3 EBC90,0 %
0,27 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %
0,27 kgMünchenermoutDingemans15 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.4,0 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gSaazpellets3,1%60 min.7,9 IBU
20,0 gCrystalpellets3,7%60 min.9,4 IBU
20,0 gCrystalpellets3,7%30 min.4,8 IBU
20,0 gSaazpellets3,1%30 min.4,0 IBU
20,0 gCrystalpellets3,7%10 min.1,9 IBU
20,0 gSaazpellets3,1%10 min.1,6 IBU
15,0 gCrystalpellets3,7%0 min.1,2 IBU
15,0 gSaazpellets3,1%0 min.1,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,12 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C


Vergelijkbare Topics (7)

20476

Reacties: 14
Gelezen: 5376

36446

Reacties: 4
Gelezen: 1487

30459

Reacties: 12
Gelezen: 3471

24161

Gestart door Jukkie


Reacties: 18
Gelezen: 7478

5379

Reacties: 99
Gelezen: 29880


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.