Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


NEIPA Recept

Gestart door Weggeman, 05-02-2019 08:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Weggeman

Dit weekend weer een Neipa brouwen,
Plan is om onderstaand recept te brouwen, verder ben ik nog benieuwd of iemand ook weet wat er kan gebeuren als ik 60 minuten ga koken ipv 90.
Ook wil ik nog havervlokken toevoegen, heb begrepen dat dit ervoor zorgt dat het bier zachte mondgevoel geeft? Zo ja hoeveel voegen jullie toe?

Verder heb ik nog meer hop nog liggen welicht heeft iemand daarvoor nog tips welke verhoudingen je kan doen.
Mosaic, Cirta, Cascade, Amarillo en El Dorado,
      
Omschrijving   Waarde      
Naam recept   NEIPA       
Brouwdatum   9-2-2019      
Biertype   Pale Ale      
Aantal liters   27      
Gewenst begin SG   1051      
Brouwzaalrendement   70.0%      

Algemeen         
Omschrijving   Waarde      
Totaal benodigd brouwwater         
Maischdikte   3.9 l/kg      
Maischwater   27      
Spoelwater   13,8      
Kooktijd   90 minuten            

Mout         
Moutnaam   %      Stort   Massa   Kleur
Palemout 7 EBC   70.0 %   5 kg        8 EBC
Pilsmout 3 EBC   30.0 %   2 kg        3 EBC

Maischschema         
Stap nr.   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1            66°C   45 minuten   3.9 l/kg
2            72°C   15 minuten   3.9 l/kg
3            78°C   5 minuten           3.9 l/kg

Hop         
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd
Citra      23 gr   90 minuten
Citra            Naar 70°C, 15 min lang   25,0 gr   Whirlpool
Mosaic   Naar 70°C, 15 min lang   33,3 gr   Whirlpool
Cascade   Naar 70°C, 15 min lang   33,3 gr   Whirlpool

Dry Hop         
Citra   Na hoofdvergisting   25,0 gr   3 a 4 dagen
Mosaic   Na hoofdvergisting   33,3 gr   3 a 4 dagen
Cascade   Na hoofdvergisting   33,3 gr   3 a 4 dagen
Citra           3 a 4 dagen voor bottle   25,0 gr   3 a 4 dagen
Mosaic   3 a 4 dagen voor bottle   33,3 gr   3 a 4 dagen
Cascade   3 a 4 dagen voor bottle   33,3 gr   3 a 4 dagen

Gist         
Omschrijving   Waarde   Notitie   
Gistsoort   Imperial Yeast A38 Juice   Extra maken met moutextract   
Gist toegevoegd als   Slurry Pack (1)      

PaultjePils

Ik heb mijn NEIPA  voor een brouwsel van 25 liter met een totaal van 200 gram el dorado hop gebrouwen. Dat vond ik voor de stijl te weinig, Wel kan ik tropische vruchten zoals passievrucht goed proeven. Wil je echt een vruchtensapje NEIPA maken dan ik denk ik dat je die 300 gram voor je 27 liter minimaal moet aanhouden.

Zelf heb ik 50% ale mout van swaen EBC 7, 30% tarwemout en 20% haver gebruikt. De kleur was uiteindelijk veel te donker, niet het strogele wat bij de stijl hoort. Als je dat belangrijk vindt, kan ik je pale ale mout van 7 EBC afraden.

Met 20% haver, 30% tarwemout en imperial yeast (A20?) citrus is het mij niet gelukt om het biertje goed troebel te krijgen.

Zelf kook ik altijd 70 minuten, dan is alle bitterhop goed omgezet en zijn nadelige vluchtige stoffen verdwenen. Of het met 10 minuten minder koken de smaak achteruit gaat heb ik nooit getest.

Succes!  :biersmile:


Dund

Ik brouw regelnatig neipa maar bij mij gaat er geen gram hop in de kook. Alles in de whrilpool en koudhop. Ik gebruik tussen de 20 en 35 gram per liter. Het is duur maar dan smaakt ie ook echt naar een neipa. Om kosten te sparen koop ik kilo zakken die zijn veel goekoper dan kleine hoeveelheden.

Knobby

Veeeeel meer hop.
Zoals al eerder opgemerkt.
Ook mag de eerste dryhop al bij de hoofdvergisting.
Heb zelf goeie ervaring met Imperial A24 Dryhop. Wort ging helder het gistvat in en is nu echt compleet ondoorzichtig van de hopoliën.
Ik heb op 18 liter 150 g hop in de whirlpool gedaan en 450 g in de dryhop, eerste helft op dag 3 en de rest 4 dagen vóór de coldcrash.

breda82

Ik zou veel minder pale mout gebruiken misschien wel weglaten. Ik wil mijn neipas zo licht mogelijk en geen caramel of geroosterde smaken. Tarwevlokken en havervlokken, tarwemout kan ook.

Weggeman

Bedankt voor de tips, hier kan ik heel veel mee.

Zal het recept deels aanpassen,

Zelf wil ik ook een lichte NEIPA, en zal de pilsmout daarvoor gebruiken, icm havervlokken (0,5 kg)
Hop toevoegen tijdens hoofdvergisting had ik al aangepast in mijn recept, dat las ik ook op meerdere website's.
Zal ook 70 min koken, als ik daarmee alle nadelig stoffen verdwijnen is het goed, én scheelt het wat tijd.
En een Extra hop toegevoegd, El dorado. 

Omschrijving   Waarde     
Naam recept   NEIPA       
Brouwdatum   9-2-2019     
Biertype   Pale Ale     
Aantal liters   27     
Gewenst begin SG   1051     
Brouwzaalrendement   70.0%     

Algemeen         
Omschrijving   Waarde     
Totaal benodigd brouwwater         
Maischdikte   3.9 l/kg     
Maischwater   27     
Spoelwater   13,8     
Kooktijd   70 minuten           

Mout         
Moutnaam     Massa   Kleur
Pilsmout 3 EBC   7 kg        3 EBC
Havervlokken     0.5 kg   

Maischschema         
Stap nr.   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1            66°C   45 minuten   3.9 l/kg
2            72°C   15 minuten   3.9 l/kg
3            78°C   5 minuten           3.9 l/kg

Hop         
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd
Citra            Naar 70°C, 15 min lang   25,0 gr   Whirlpool
Mosaic   Naar 70°C, 15 min lang   33,3 gr   Whirlpool
Cascade   Naar 70°C, 15 min lang   33,3 gr   Whirlpool
El Dorado   Naar 70°C, 15 min lang   33,3 gr   Whirlpool

Dry Hop         
Citra   Tijdens hoofdvergisting   25,0 gr   3 a 4 dagen
Mosaic   Tijdens hoofdvergisting   33,3 gr   3 a 4 dagen
Cascade   Tijdens hoofdvergisting   33,3 gr   3 a 4 dagen
El Dorado   Tijdens hoofdvergisting   33,3 gr   3 a 4 dagen
Citra    3 a 4 dagen voor bottle   25,0 gr   3 a 4 dagen
Mosaic   3 a 4 dagen voor bottle   33,3 gr   3 a 4 dagen
Cascade   3 a 4 dagen voor bottle   33,3 gr   3 a 4 dagen
El Dorado   3 a 4 dagen voor bottle   33,3 gr   3 a 4 dagen

Gist         
Omschrijving   Waarde   Notitie   
Gistsoort   Imperial Yeast A38 Juice   Extra maken met moutextract   
Gist toegevoegd als   Slurry Pack (1)     



Ventus

Citaat van: Weggeman op 06-02-2019  12:32 uHop         
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd
Citra            Naar 70°C, 15 min lang   25,0 gr   Whirlpool
Mosaic   Naar 70°C, 15 min lang   33,3 gr   Whirlpool
Cascade   Naar 70°C, 15 min lang   33,3 gr   Whirlpool
El Dorado   Naar 70°C, 15 min lang   33,3 gr   Whirlpool

Dry Hop         
Citra   Tijdens hoofdvergisting   25,0 gr   3 a 4 dagen
Mosaic   Tijdens hoofdvergisting   33,3 gr   3 a 4 dagen
Cascade   Tijdens hoofdvergisting   33,3 gr   3 a 4 dagen
El Dorado   Tijdens hoofdvergisting   33,3 gr   3 a 4 dagen
Citra    3 a 4 dagen voor bottle   25,0 gr   3 a 4 dagen
Mosaic   3 a 4 dagen voor bottle   33,3 gr   3 a 4 dagen
Cascade   3 a 4 dagen voor bottle   33,3 gr   3 a 4 dagen
El Dorado   3 a 4 dagen voor bottle   33,3 gr   3 a 4 dagen



Die Cascade ga je denk ik niets van terug proeven, verder prima recept.
Ik ga zelf voor NEIPA's uit van 10gram/liter in de whirlpool en minstens 10gram/liter in de dryhop.
Blijft een lastige stijl, zeker gezien oxidatie snelheid en het vervliegen van de hopgeur en aroma's.

Knobby

Citaat van: Ventus op 06-02-2019  13:25 uDie Cascade ga je denk ik niets van terug proeven, verder prima recept.
Ik ga zelf voor NEIPA's uit van 10gram/liter in de whirlpool en minstens 10gram/liter in de dryhop.
Blijft een lastige stijl, zeker gezien oxidatie snelheid en het vervliegen van de hopgeur en aroma's.
Mee eens.
Ik ben ook opgehouden met NEIPAs bottelen en doe het nog uitsluiten op fust. Dan is het zeker 2 maanden goed (fust is leeg voordat ik oxidatie merk).

Weggeman

Zelf brouw ik ook al meer, ga binnenkort ook naar opties kijken voor een fust.
Lijkt mij wat handiger en sneller werken.

Jacques

Citaat van: Weggeman op 06-02-2019  12:32 uZelf wil ik ook een lichte NEIPA, en zal de pilsmout daarvoor gebruiken, icm havervlokken (0,5 kg)

Er zijn meer mogelijkheden dan alleen pale mout 7 EBC en pilsmout 3 EBC.

Zo kun je Pearl Pale Ale gebruiken van Thomas Facett van 4,5 EBC
of Bohemian pilsmout van 4 EBC,
die geven net wat meer moutige smaken dan de standaard pilsmout.

Weggeman

Héle goede tip, bedankt Jacques

Ik hou de mout voor deze brouwsel op 50-50, aangezien ik op dit moment niet héél veel pilsmout heb.

Vergelijkbare Topics (7)

38657

Gestart door Paul d.


Reacties: 13
Gelezen: 2430

29794

Reacties: 3
Gelezen: 1697

21983

Reacties: 7
Gelezen: 3494

1993

Reacties: 11
Gelezen: 6814

41264

Reacties: 11
Gelezen: 1671

35987

Reacties: 8
Gelezen: 1654


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.