Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Een Blond bier brouwen? 2.0

Gestart door erik ijssels, 20-01-2019 11:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

erik ijssels

Mij eerste brouwsel gister geproefd maar mist toch nog wat
dus nu een nieuw recept.
Alle tips zijn welkom


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBlond
Naam recept 0002 (00-01-2019)
Brouwdatum20-01-2019
BierstijlBlond
Volume16,0 l
Begin SG1,054 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Zutphen
5,53 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,6 %
1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC22,2 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC22,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.40 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,0 gCascadebellen6,8%60 min.10,9 IBU
11,0 gHallertau Traditionbellen6,2%60 min.9,9 IBU
40,0 gSaazbellen3,2%10 min.3,7 IBU
32,0 gCascadebellen6,8%10 min.6,3 IBU

Gist
[row]
HoeveelheidNaamType20 gramBelgian Abbey (M47)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering19,0 °C


Henielma

Bij zo'n laag start SG zou ik geen suiker gebruiken maar in de plaats daarvoor de hoeveelheid pilsmout verhogen. Verder kan je nog 2 of 3% Cara120 mout toevoegen voor een iets caramellige smaak.

erik ijssels

Even vergeten te melden dat ik ook nog 4,5 liter water in met gistvat bijvoeg
Dus het SG die hier staat is met die 4,5 liter water er bij

Zonder dat water er bij krijg je dit:


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBlond
Naam recept 0002 (00-01-2019)
Brouwdatum20-1-2019
BierstijlBlond
Volume16,0 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Zutphen
5,53 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,50 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,6 %
1,00 kgMünchenermoutDingemans15 EBC22,2 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC22,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.40 min.4,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
11,0 gCascadebellen6,8%60 min.14,0 IBU
11,0 gHallertau Traditionbellen6,2%60 min.12,8 IBU
40,0 gSaazbellen3,2%10 min.4,8 IBU
32,0 gCascadebellen6,8%10 min.8,2 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20 gramBelgian Abbey (m47)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering19,0 °C


CeesM

Citaat van: erik ijssels op 20-01-2019  11:48 uEven vergeten te melden dat ik ook nog 4,5 liter water in met gistvat bijvoeg
Dus het SG die hier staat is met die 4,5 liter water er bij
Waarvoor doe je dat?

erik ijssels

Citaat van: CeesM op 20-01-2019  18:57 uWaarvoor doe je dat?

Dan heb ik meer bier.
Mijn pan is niet groter namelijk.

Maar heb het toch maar niet gedaan.
Nu 15.5 liter met sg 1.065 in het gistvat

Heel benieuwd wat het gaat worden.

Wildor

Je kunt het achteraf altijd nog verdunnen met water als je dat zou willen.

Dan weet je namelijk het eind SG en smaak.

William

erik ijssels

Ook nog een kleine aanpassing gedaan.
Dit is het uiteindelijk geworden.
Nu weer wachten tot het klaar is om in fles te doen  ???


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBlond
Naam recept0002 (20-01-2019)
Brouwdatum20-01-2019
BierstijlBlond
Volume15,5
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Zutphen
6,78 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,20 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,0 %
0,80 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %
1,00 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC25,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.40 min.5,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.5,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
9,0 gHallertau Traditionbellen6,2%60 min.10,5 IBU
8,0 gCascadebellen6,8%60 min.10,2 IBU
28,0 gSaazbellen3,2%10 min.3,4 IBU
25,0 gCascadebellen6,8%10 min.6,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Abbey (M47)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering19,0 °C


erik ijssels

Citaat van: Wildor op 20-01-2019  19:46 uJe kunt het achteraf altijd nog verdunnen met water als je dat zou willen.

Dan weet je namelijk het eind SG en smaak.

William

Zou  je kunnen uitleggen hoe dat dan werkt na de vergisting verdunnen.
Heb je dan geen problemen met je CO2 ed.

Wildor

Als je voor het bottelen van mening bent dat je bier teveel alcohol heeft of te sterk is qua smaak, of je wilt gewoon meer bier dan kun je water toevoegen om te verdunnen en het volume te verhogen.

Daarna wederom eind SG noteren, bottelsuiker toevoegen en bottelen.

William

erik ijssels

Ok.

 :groots: Dank voor de info.  :groots:
Altijd handig om weer wat bij te leren  ;)

Oxhead

Voor een bier met dit startsg is 25% suiker erg fors. Dit zal een dun droog bier opleveren. Als dat je doel is prima.
 :brouwen:

springerke

Ik zou geen water toevoegen na de vergisting, het is geen sterke drank, dit leng je af met water, denk dat uw bier dan te waterig zal smaken.
Altijd water toevoegen voor de vergisting.

Brouwert

Citaat van: springerke op 20-01-2019  23:30 uIk zou geen water toevoegen na de vergisting, het is geen sterke drank, dit leng je af met water, denk dat uw bier dan te waterig zal smaken.
Altijd water toevoegen voor de vergisting.
Ik snap niet helemaal wat het uitmaakt of je water voor of na de vergisting toevoegt.  Zolang je daarna pas hergist op de fles of CO2 toevoegt in een keg.

Wildor

Het verschil zal er zeker zijn. Het beste, als je doelbewust een high gravity batch maakt, is om voor de vergisting te verdunnen. Echter als je het allemaal niet precies genoeg kan voorspellen omdat je de ervaring met het bier dat je brouwt, en je installatie nog niet optimaal beheerst kun je best achteraf met water corrigeren.

Bijvoorbeeld als je eindproduct wat te hoog zit qua % alcohol of SG dan kun je verdunnen. Maar niet verdunnen onder de 1,010 SG. Hierna hergisten op de fles, en gewoon lekker laten rijpen.

William

Chilobrachys

Het lijkt me sterk dat je dit verwachtte eindig van 1000 gaat halen met 10 gram van deze gist en dit maischschema. Als dat je doel is dan zou ik de suiker pas toevoegen na de hoofdvergisting, maar dan nog zul je waarschijnlijk hoger eindigen.

erik ijssels

Citaat van: Oxhead op 20-01-2019  22:18 uVoor een bier met dit startsg is 25% suiker erg fors. Dit zal een dun droog bier opleveren. Als dat je doel is prima.
 :brouwen:

Wou wat brouwen em dacht laat ik is zoiets proberen.
Kijken wat het doet
Is pas me 2de keer brouwen dus veel ervaring heb ik nog niet.
Maar van vallen en opstaan leer je toch ;)

En van alle reacties kan ik ook weer genoeg info halen voor een volgende keer.

erik ijssels

Citaat van: Chilobrachys op 21-01-2019  08:09 uHet lijkt me sterk dat je dit verwachtte eindig van 1000 gaat halen met 10 gram van deze gist en dit maischschema. Als dat je doel is dan zou ik de suiker pas toevoegen na de hoofdvergisting, maar dan nog zul je waarschijnlijk hoger eindigen.

Heb de suiker de laatste 10 minuten van het koken er bij gedaan.

1 zakje van  10 gram zou toch genoeg moeten wezen voor ongeveer 20 liter?
Of zeg ik iets heel vreemds :weetniet:
 En is het slim om nu nog extra gist in me gistvat te stoppen.
En zo ja hoeveel nog. Heb nog 10 gram liggen.

Wildor

Hoi Erik,

Het is gebruikelijk om de kristalsuiker pas toe te voegen na de hoofdvergisting.
Reden hiervoor is dat de gist verschillende stadia doorloopt in de omzetting van de suikers.

De kristalsuiker is de makkelijkste suiker om te verwerken, hierna komen de overige suikers stuk voor stuk aan bod die allemaal wat moeilijker zijn voor de gist. Zoals sommigen het omschrijven is dat de gist 'moe' wordt, en aan het eind van de vergisting de meeste moeite heeft met de laatste restjes. Dus als je de gist eerst aan het werk zet met de suikers in het wort, en zodra de piek van de vergisting achter de rug is, dan geef je de kristalsuiker als 'toetje' aan je gist.

Normaal gesproken is 1 zakje gist van 10 gram voldoende tot maximaal 23 liter wort. Uitzondering zijn ondergisters en bieren boven 1,060 SG.
Deze gist is redelijk alcoholtolerant, dus 1 zakje zal (net) voldoende zijn. Echter deze gist flocculeert ook sterk, dit betekent dat deze al snel neerslaat en een plakkaat op de bodem van je vat vormt. Het kan nodig zijn om, indien je beoogde eind SG nog niet hebt behaald om een paar keer voorzichtig je vat te zwenken om de gist weer een beetje 'te helpen'. Overigens kan het geen kwaad om wat meer gist te gebruiken, dus twee zakjes zal prima voor je werken.

Gewoon blijven volgen, en nadat het waterslot minder actief wordt, je SG gaan meten, en kijken waar deze eindigt. Zoals gezegd, je rekent nu met een Schijnbare VergistingsGraad (SVG) van 100%, dit is niet mogelijk. Houdt ongeveer 75% aan, en dan heb je een meer realistische waarde en je BrouwHulp voorspelt dan je verwachtte eind SG.

edit: En verhoog na de hoofdvergisting de temperatuur naar 20-21 graden, dit helpt de gist ook het laatste stukje zijn werk te doen.

William

erik ijssels

Hallo Wildor

Heb even gekeken in BrouwHulp

Zie foto:


Heb de gist verhoogt naar in totaal 15 gram, als ik het naar 20 gram zet wordt het rood in BrouwHulp en dat is niet goed denk ik.
Of gewoon het hele zakje er bij doen? ???  :weetniet:
En heb een SG ingevuld van 1.007 zoals voorspeld in BrouwHulp,

Dan kom ik op een vergistingsgraad van 73,1 %
En gaat de alcohol voor hergisting naar 7,5 in plaats van 8,4%
Maar kan ik nu nog gewoon me gistvat openen en het er bij doen, krijg ik dat geen last van zuurstof ed.

Zie foto:


En bedankt voor de info tot nu toe.

erik ijssels

Citaat van: erik ijssels op 22-01-2019  10:53 uHeb de suiker de laatste 10 minuten van het koken er bij gedaan.

1 zakje van  10 gram zou toch genoeg moeten wezen voor ongeveer 20 liter?
Of zeg ik iets heel vreemds :weetniet:
 En is het slim om nu nog extra gist in me gistvat te stoppen.
En zo ja hoeveel nog. Heb nog 10 gram liggen.

Het suiker toevoegen stond trouwens in mijn BrouwHulp checklist dat dat de laatste 10 minuten van het koken er bij moest,
Kan ik dat ook nog aanpassen ergens?
Zie dat niet staan namelijk.

Wildor

Rood zal betekenen, 'meer dan benodigd'
En teveel gist toevoegen heeft geen negatieve gevolgen, tenzij je het eindproduct wekenlang om een laag dode gist laat staan (autolyse)

Als je hoofdvergisting reeds aan de gang is of voorbij, niets meer aan doen.
Als je vergisting pas zojuist op gang gekomen is, dan kun je best even het vat openen, en wat extra droge gist gelijkmatig over het wort strooien.
Een beetje zuurstof is nu niet kwalijk, dat vind je gist wel prettig, en de rest wordt snel door gevormd CO2 verdreven.

De nieuwe waarden voor vergistingsgraad/SVG zien er nu wat realistischer uit.
Eind SG is afhankelijk van vele factoren, en is geen exacte wetenschap. Zoals het SG meerdere dagen gelijk blijft, dan kun je gaan bottelen.

Voor de rest geen zorgen maken, het wordt altijd bier!
Zolang je maar noteert wat je gedaan hebt, ook al denk je dat het niet van belang is, toch ergens noteren.
Stel dat het een fantastisch bier wordt, dan kun je het altijd weer verder verfijnen/nabrouwen.

Voor betreft de suiker, de een doet het bij het koken, en de ander na de hoofdvergisting, maar het laatste heeft bij velen de voorkeur.
Je moet wel zorgen dat je dan de waarden weet zonder de suiker, en de gewenste waarden met de suiker zodat je metingen aansluiten bij de verwachtingen met je brouwsoftware.

William

erik ijssels

Citaat van: Wildor op 22-01-2019  13:45 uVoor betreft de suiker, de een doet het bij het koken, en de ander na de hoofdvergisting, maar het laatste heeft bij velen de voorkeur.
Je moet wel zorgen dat je dan de waarden weet zonder de suiker, en de gewenste waarden met de suiker zodat je metingen aansluiten bij de verwachtingen met je brouwsoftware.

William

Super bedankt.
Is me weer een hoop duidelijk geworden.

Met de waarden die je moet weten voor je suiker.
Gewoon je recept 1 keer zonder suiker en 1 keer met suiker in vullen in de BrouwHulp?

Wildor

Ja zo doe ik dat ook.

William

Jacques

Citaat van: Wildor op 22-01-2019  13:45 uEn teveel gist toevoegen heeft geen negatieve gevolgen, tenzij je het eindproduct wekenlang om een laag dode gist laat staan (autolyse)

Een te veel aan gist kan inderdaad voor meer autolyse zorgen.

Maar er is ook nog een ander effect. Als je veel gist ent krijg je minder esters dan wanneer je wat te weinig gist ent. Bij een blond zijn fruitige esters gewenst. Vandaar dat je bij een blond er goed aan doet minder gist te enten. Bij andere bieren zoals een IPA ligt anders. Bij IPA ligt het accent op mout en hop en niet op de vergistingsproducten zoals bij de meeste Belgische bierstijlen.

erik ijssels

De vergisting is gestopt. Blijft nu 3 dagen op het zelfde sg (refractometer gemeten)

Vandaag gemeten met de hydrometer.
Zie foto.



Heb het gistvat nu een dag warmer staan. (in de badkamer)
21 graden in plaats van 19.
Maar geen verandering in sg

Is er nog iets wat ik zou kunnen doen om de vergisting nog verder te krijgen. Of is dit het het uiterste en kan ik het in flessen gaan doen voor de hergisting.

Vergelijkbare Topics (7)

9725

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 28
Gelezen: 7241

03-08-2008 15:21 u
door oranjeboombiertje
19770

Reacties: 8
Gelezen: 7138

42683

Reacties: 20
Gelezen: 1822

25691

Reacties: 11
Gelezen: 5194


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.