Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Witbier met framboos

Gestart door Chris Driessen, 19-01-2019 16:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Chris Driessen

Hoi allemaal,

Mijn vrouw is op het idee gekomen dat ze komend voorjaar graag fruitbier wilt drinken. Oftewel: witbier als basis met toevoeging van framboos bij de lagering. Het mag geen zure jongen worden.

Na e.a. gelezen te hebben hierover kom ik op het volgende recept. Enkele overwegingen:

- gebruik van cara-pils t.b.v. onvergistbare suikers uit cara-pils waardoor het een voller bier wordt
- gebruik van havervlokken t.b.v. schuim en mondgevoel (ik heb overwogen om het witbier zonder havervlokken te brouwen maar ik lees erg veel goede voorbeelden waarbij ook havervlokken zijn gebruikt).
- M.b.t. maischschema: omdat het absoluut geen zuur bier mag worden wil ik vooral een zoetig en vol basisbier maken. Vandaar ligt de nadruk bij het maischen op de alfa-fase.

Vragen:
Ik zat nog te denken om het maischen te starten met havervlokken met 1 op 1 pilsmout (kleine hoeveelheid dus). Het schema zou er dan uit kunnen zien als volgt:

- moutstort (havervlokken met beetje pilsmout (optioneel 20 minuten op 40C), 20 minuten op 52C, opwarmen tot 65C, rest moutstort, 15 minuten op 63C, 30 minuten op72C, 5 minuten op 78C  Pas als de 63C bereikt is wordt dus de rest van de mout gestort. Wat denken jullie hiervan?


Het recept:

Wat zijn jullie gedachten bij dit recept, en hebben jullie tips? De frambozen worden bij de lagering toegevoegd, ook voeg ik een kleine beetje opgeloste kristalsuiker toe (makkelijk vergistbare suiker voor de gist). De frambozen komen uit de vriezer en gaan eerst nog door de foodprocessor en gaan natuurlijk ontdooid het vat in. Na enige tijd (hoelang weet ik nog niet, maar minimaal 6 weken) overhevelen naar een schoon vat en bottelen maar.
 
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19
Naam receptFrambei
Brouwdatum30-01-2019
BierstijlOverige bieren
Volume20,0 l
Begin SG1,052 SG
Eind SG1,009 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,6%
Alcoholgehalte5,6 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement50,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,00 lWater uit Water Grubbenvorst
5,70 mlMelkzuur
11,65 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l6 mg/l36 mg/l134 mg/l63 mg/l40 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC43,7 %
2,00 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC21,9 %
0,75 kgCara-pilsWeyermann4 EBC8,2 %
0,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC3,3 %
2,00 kgFrambozenGroentenboer1 EBC21,9 %
0,10 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust52,0 °C1 min.20 min.2,7 l/kg
Beta-amylase63,0 °C25 min.15 min.2,7 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C25 min.30 min.2,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C15 min.5 min.2,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,0 gChallengerbellen6,8%70 min.13,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Wit (M21)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Start nagisting06-02-2019
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C

Ik ben erg benieuwd naar jullie ideeën en tips! Ik hoor het graag.

Chris

Jacques

Citaat van: Chris Driessen op 19-01-2019  16:34 uVragen:
Ik zat nog te denken om het maischen te starten met havervlokken met 1 op 1 pilsmout (kleine hoeveelheid dus). Het schema zou er dan uit kunnen zien als volgt:

- moutstort (havervlokken met beetje pilsmout (optioneel 20 minuten op 40C), 20 minuten op 52C, opwarmen tot 65C, rest moutstort, 15 minuten op 63C, 30 minuten op72C, 5 minuten op 78C  Pas als de 63C bereikt is wordt dus de rest van de mout gestort. Wat denken jullie hiervan?


Het recept:

Wat zijn jullie gedachten bij dit recept, en hebben jullie tips? De frambozen worden bij de lagering toegevoegd, ook voeg ik een kleine beetje opgeloste kristalsuiker toe (makkelijk vergistbare suiker voor de gist). De frambozen komen uit de vriezer en gaan eerst nog door de foodprocessor en gaan natuurlijk ontdooid het vat in. Na enige tijd (hoelang weet ik nog niet, maar minimaal 6 weken) overhevelen naar een schoon vat en bottelen maar.

Je gebruikt in verhouding weinig haver.
Ik zou niet te moeilijk doen en storten bij 63 ºC. Anders gezegd: inmaischen bij 63 ºC. 

Dund

Ik heb regelmatig dit type bier gebrouwen maar ze worden echt altijd zuur. Ik vind dat zelf echt heel lekker. Ik denk dat als je vrouw een zoet frambozen bier wil hebben dat je dan een niet vergistbare suiker als sorbitol of iets moet gaan toevoegen. Of ze moet gaan leren om zurig bier te drinken. 😀

Gerb

Ik ben het eens met de vorige spreker.  Frambozen zijn best zuur.

Mijn beste frambozenbier heb ik gebrouwen met melkzuurbacteriën (en gist). Het zure van de frambozen sloot goed aan bij het zachte melkzuur.

Chris Driessen

Hoi,

Welke verhouding havervlokken zou dan wel passen? Ik gebruik nu redelijk veel pilsmout en licht tarwemout, ook omdat ons brouwzaalrendement nog niet top is.

Mbt het zuur; ik ben bang dat het een kwestie van lange opvoeding gaat zijn. Ik denk dat een licht zuurtje nog wel gewaardeerd wordt. Maar wanneer het te zwaar wordt haakt ze af. Ik heb sorbitol in huis gehaald om een deel van de batch evt licht aan te zoeten. Overigens gaan de frambozen slechts korte tijd op het vat, krijg je dan ook al zo'n heftig zuur bier?

Compenseert de hoeveelheid carapils niet al voor het zurige mbt vorming niet vergistbare suikers?

Chris

Dund

Je kan er best nog wel wat meer haver in doen. Het bier zal dan wat meer body krijgen maar zoet wordt het niet die frambozen zorgen daar wel voor. Meestal laat ik ze er een week of zes in dan zijn ze helemaal wit. Korter kan ook. Ik zou tijdens het nagisten een litertje of zo aftappen na een week of vier. En dan vul je vier flesjes. Eentje zonder (de lekkerste) en dan die drie andere met allemaal net wat meer sorbitol. Na een week of twee kan je ze dan proeven en dan weet je gelijk wat je bij de grote botteling wilt doen. Sorbitol en andere zoetstoffen vind ik zelf toch een beetje nep smaken.

Op deze manier zit je straks in ieder geval niet met een krat bier dat niet lekker is.

Chris Driessen

Klinkt als een plan. Echter heb ik nog nooit eerder grotere hoeveelheden afgetapt uit het lagervat. Heb je dan geen risico op oxidatie? Ik maak gebruik van Arsegan 23L gistingsvaten. Lager altijd vrij vroeg (na 5 tot 7 dagen hoofdgisting, zodat er nog wat suiker omgezet wordt en druk opgebouwd wordt). Als ik het vat na 2 of 3 maanden open trek gebeurd er natuurlijk vrij weinig meer wat betreft opbouwen van druk.

Hoe daar mee om te gaan?

Chris

Chris Driessen

Vandaag was de brouwdag. Uiteindelijk is dit het recept geworden. Komende zondag overhevelen en frambozen en beetje suikerwater toevoegen. Uiteindelijk een mooi rendement van iets boven de 70% en begin SG van 1067. Geen problemen gehad met het filterbed vanwege de havervlokken. Ben erg benieuwd!

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19
Naam receptFrambei
Brouwdatum30-1-2019
BierstijlOverige bieren
Volume18,0
Begin SG1,067 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad82,1%
Alcoholgehalte7,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement74,3 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Water Grubbenvorst
5,70 mlMelkzuur
14,86 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l6 mg/l36 mg/l135 mg/l63 mg/l40 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC35,9 %
1,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC18,0 %
1,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC12,0 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,0 %
2,00 kgFrambozenGroentenboer1 EBC24,0 %
0,10 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase66,0 °C1 min.15 min.2,4 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C25 min.45 min.2,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C15 min.5 min.2,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gChallengerbellen6,8%60 min.14,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
100,0 mlBelgian Wit (M21)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergistingOnbekend
Schijnbare vergistingsgraadOnbekend
Start nagistingOnbekend
Temp. nagisting18,0 °C
Temp. lagering18,0 °C


Chris Driessen

Twee weken terug is het bier gelagerd en zijn twee kilo frambozen en nog 100 gram suiker toegevoegd. Gisteren zat ik op een SG van 1020. Fruit en frambozen duidelijk aanwezig, licht zuurtje is aanwezig. Ik verwacht niet dat het SG nog flink gaat dalen, dit ivm lange rust op 72C. Wel nog even met het vat gewiebeld om eventuele vastgeplakte gist weer wat los te krijgen. Kleur is licht roze. Over twee weken gaat hij op fles, ben erg benieuwd!

Chris

Roba

Heb je 2 kg genomen op basis van referentie of is het een gok?

Irukandji

En hoe is die geworden?
Ik zit er ook aan te denken om zo'n bier voor de nazomer te brouwen.

knifeman

Behandel je de frambozen voor op een of andere manier ?

Irukandji

Citaat van: knifeman op 29-04-2019  10:48 uBehandel je de frambozen voor op een of andere manier ?

Ik niet. Ik haal ze bij de Lidl uit de vriezer en gaan dan rechtstreeks de lagering in.

Chris Driessen

Hoi allemaal,

Gisteren weer eens een frambozen biertje geproefd. Voor de vakantie heb ik meerdere mensen het bier laten proeven, er zijn twee varianten gemaakt. Eentje dus met sorbitol en 4 flessen zonder.

Allereerst: we hebben 2 kilogram framboos gebruikt, hier zou ik in volgende batches 4 kilogram of zelfs 6 kilogram van willen gebruiken, de framboos smaak is nu erg subtiel aanwezig en dat mag best iets meer. Wellicht zit er ook nog een verschil tussen diepvries en verse frambozen...

Hier biertje zonder sorbitol is licht zurig geworden met een hint van framboos. Verder een aardige body. Het bier met sorbitol is zoetig geworden met een sterke bijsmaak, ik ben er geen fan van, maar tijdens een proeverij waren er een aantal mensen wel positief over. Volgende batch sowieso minder sorbitol toevoegen dus.

Zie volgende post voor brouwresultaten.

Chris

Chris Driessen

Hierbij voor de volledigheid het volledige recept uit BrouwHulp, uiteindelijk hebben we 14.5 bier afgevuld met een SG van 1,011.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk19
Naam receptFrambei
Brouwdatum30-01-2019
BierstijlOverige bieren
Volume18,0
Begin SG1,065 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad83,2%
Alcoholgehalte7,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)13 IBU
Brouwzaalrendement72,1 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Water Grubbenvorst
5,70 mlMelkzuur
14,86 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l6 mg/l36 mg/l135 mg/l63 mg/l40 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC35,9 %
1,50 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC18,0 %
1,00 kgCara-pilsWeyermann4 EBC12,0 %
0,75 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC9,0 %
2,00 kgFrambozenGroentenboer1 EBC24,0 %
0,10 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC1,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylase66,0 °C1 min.15 min.2,4 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C25 min.45 min.2,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C15 min.5 min.2,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gChallengerbellen6,8%60 min.14,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
100,0 mlBelgian Wit (M21)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,027 SG
Schijnbare vergistingsgraad59,7%
Start nagisting04-02-2019
Temp. nagisting18,0 °C
Start lagering04-03-2019
Temp. lagering19,0 °C


Chris Driessen

Onderstaande scores zijn ingevuld door een groepje mensen die ik mijn bieren heb laten proeven. Wat daarin opvalt is dat de sorbitol door sommige mensen als "best oké" werd gescoord. Verder valt het op dat het zurige biertje veel complexer van smaak is en langer blijft hangen. De kleur van het bier is ook niet knal roze geworden vanwege het toevoegen van de cara-mouten, deze zou ik een volgende keer wellicht nog iets meer toevoegen voor meer body in de zure variant als tegenhanger. Verder dus 4 of wellicht zelfs 6 kilogram frambozen. Mocht je niet houden van sorbitol dan raad ik je aan om beter te weinig dan teveel toe te voegen. Er is nu sorbitol toegevoegd bij afvullen, het smaakprofiel wijzigt nog sterk tijdens de nagisting waardoor er nu teveel sorbitol naar mijn smaak is toegevoegd. Wat is er toegevoegd aan Sorbitol:

Per 70 ml 1 volle theelepel sorbitol, dus per 210 ml 1 volle eetlepel. Tijdens het afvullen zorgde deze hoeveelheid voor een balans tussen zoet en zuur, de zurige smaak werd opgeheven door de zoetigheid van de sorbitol. Echter is dat nu dus doorgeslagen en heeft het zoetige bier een typische bijsmaak gekregen door het toevoegen van de sorbitol. Zoetigheid kan je denk ik beter bereiken door toevoegen meer cara-mouten en in een uiterst geval dan maar een heel kleine hoeveelheid sorbitol. Pas ook op met teveel toevoegen van hoppen, dat is gelukkig bij ons goed gegaan. Maar zuur en bitter is niet echt een combinatie naar mijn idee.

 

Zure variant:

Kleur: roze
Helderheid: troebel
Schuimkraag: geen schuim

Wat ruik je het eerst: framboos
Geurintensiteit: heel intens
Moutig: niet moutig
Kruidig: niet kruidig

Wat proef je als eerst:
lichte framboos smaak
Zoet: vrij zoet
Zuur: vrij zuur
Bitter: matig bitter
Body: vrij weinig body
Koolzuur: veel koolzuur
Afdronk: blijft hangen

Opmerking: lekker zurig bier

Zoete variant (met sorbitol):

Kleur: roze
Helderheid: troebel
Schuimkraag: geen schuim

Wat ruik je het eerst: framboos
Geurintensiteit: matige geur
Moutig: niet moutig tot matig moutig
Kruidig: niet kruidig

Wat proef je als eerst:
zoete frisdrank met lichte framboos smaak
Zoet: vrij zoet
Zuur: niet zuur
Bitter: niet bitter
Body: vrij weinig body
Koolzuur: matig tot veel koolzuur
Afdronk: snel verdwenen

Opmerking: echt vrouwenbier


Chris Driessen

Overigens, door het toevoegen van 4 kilogram of zelfs 6 kilogram frambozen wordt het wel een erg duur biertje...

Edolem

Hè Chris,

Ben eigenlijk wel benieuwd naar de twee varianten: die zonder sorbitol en die met... we moeten ook gaan aanzoeten binnenkort in kersenbier.

Edo

Chris Driessen

De variant zonder sorbitol is al op. De aangezoete versie kan ik wel voor je meebrengen, maar vrolijk zal je er niet van worden denk ik.

Chris


TymonK

Wat ik doe om het zuurtje van de framboos te verzachten/iets zoeter -> MJ 20 gist op 22/23 graden vergisten. Geeft lekker zoet (esters) smaakje en balans aan de frambozen. Ik heb er net nog een paar staan als je wilt proeven. (Utrecht/Amersfoort)

Gebruik diepvriesframbozen 500 gr / 10 liter. Geeft genoeg smaak en stuk goedkoper (Jumbo, 4 euro of zo) dan vers denk ik.

knifeman

Mijn lichtjes met lactoze aangezoete versie... het is misschien een verkeerde indruk maar die lijkt veel beter schuim te houden en eigenlijk heel wit schuim tegenover de biet aangezoete versie...


Chris Driessen

Ter aanvulling.

Na 1 jaar liggen is de sorbitol smaak enorm afgenomen. Het is nu een zoetig fruitbier met weliswaar een subtiel zuurtje geworden. Mocht je sorbitol willen gebruiken, ik zou het met mate doen (heel erg met mate) en dan het bier minimaal een half jaar wegleggen.

Ben erg benieuwd wat het over een half jaar is :)

Chris

knifeman

Al lang op en mij is het een biertje dat liever snel gedronken wordt ...

LAM

Citaat van: Chris Driessen op 18-04-2020  16:42 uTer aanvulling.

Na 1 jaar liggen is de sorbitol smaak enorm afgenomen. Het is nu een zoetig fruitbier met weliswaar een subtiel zuurtje geworden. Mocht je sorbitol willen gebruiken, ik zou het met mate doen (heel erg met mate) en dan het bier minimaal een half jaar wegleggen.

Ben erg benieuwd wat het over een half jaar is :)

Chris
Inmiddels weer een half jaar later, hoe is ie nu? :)

Vergelijkbare Topics (7)

39574

Reacties: 0
Gelezen: 1445

28-07-2019 21:33 u
door orangeloo
28751

Gestart door okko


Reacties: 10
Gelezen: 4067

42572

Reacties: 13
Gelezen: 1954

32873

Reacties: 4
Gelezen: 1829

19540

Reacties: 5
Gelezen: 3250

45024

Reacties: 5
Gelezen: 1125


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.