Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste brouwsel - Fruitige, bittere IPA

Gestart door RickNieters, 07-01-2019 22:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RickNieters

Beste forumleden, gewaardeerde brouwers,

Een half jaar geleden heb ik een brouwcursus gevolgd bij het Biergilde Groningen. Ik was al erg gecharmeerd van bier in alle soorten en maten, en dat werd hierdoor alleen maar aangewakkerd. Na veel op dit forum te hebben gelezen (een ware schat aan informatie) en het boek "Verander water in bier" van Adrie Otte te hebben gelezen, wil ik graag zelf eens wat brouwen. Ik heb een simpele brouwinstallatie, waarmee ik batches van 10 liter kan brouwen.

Voor mijn eerste recept heb ik het prijswinnende recept van Guuz als basis gebruikt, waarvoor dank (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1581.msg328412.html#msg328412)! De gebruikte mouten (omgerekend naar hoeveelheden voor 10 liter bier) en gist leken mij zeer geschikt voor het brouwen van een IPA. Omdat ik erg van flink gehopte, fruitige IPA's houd, heb ik de hopsoorten en de hoeveelheden aangepast (zie onderstaand recept). Nuttige threads voor informatie waren:

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=31926.0
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,31900.0.html

Ik ben erg benieuwd wat jullie van mijn recept vinden (rekening houdende met mijn voorkeur voor goed bittere, fruitige IPA's). Zie ik iets over het hoofd? Raden jullie andere ingrediënten en/of hoeveelheden aan?

Ik schrok zelf een beetje van de bitterheidsindex en bitterheid in BrouwHulp. Eerst had ik zelfs 20 gram Magnum en 50 gram Citra erin staan, maar daar heb ik toch maar 15 gram en 25 gram van gemaakt. Of is dat weer te weinig als ik een lekker bitter en fruitig biertje wil brouwen? De 50 gram koudhop lijkt mij voldoende voor de fruitige aroma's.

Ik weet dat brouwen ook vooral veel proberen en doen is, maar ik probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden. Alvast bedankt voor alle hulp!


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFruitige IPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume9,7 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Rager)65 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,80 lWater uit Zutphen
4,74 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,22 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,1 %
0,63 kgPilsmoutDingemans3 EBC19,9 %
0,32 kgMünchner IWeyermann15 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1-staps maisch66,0 °C1 min.90 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMagnumbellen10,7%60 min.48,2 IBU
25,0 gCitrapellets12,0%5 min.16,5 IBU
50,0 gMosaicpellets13,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist

Ik ben erg benieuwd naar jullie feedback!

Vriendelijke groet,

Rick

Jacques

Gewoon brouwen!


Bierbrouwen is niet iets wat je puur op basis van cijfertjes doet. Je hoeft je niets aan te trekken van de bitterheidindex. Dat is slechts een indicatie. De beleving van de bitterheid is van veel factoren afhankelijk, die niet allemaal in cijfertjes zijn te vangen.

Bierbrouwen is net als het bereiden van gerechten. Door veel te koken leer je wat het gevolg is van wat meer of minder knoflook, zout of peper. Het zijn smaakmakers en het moet jou smaken...

Brouw het bier en evalueer hoe het je bevalt. Bierbrouwen leer je vooral door het te doen.

RickNieters

Bedankt voor je reactie, Jacques! Ik was vooral benieuwd of ik een no brainer miste of iets faliekant verkeerd deed, maar gezien jouw reactie lijkt me dat wel oké.

Ik heb inmiddels alle ingrediënten in huis gehaald en dit weekend gaan we ervoor! :-)

RickNieters

Gisteren was dan eindelijk mijn eerste brouwdag. Alles verliep redelijk soepel, alleen bij het koelen wat uitdagingen gehad met het aansluiten van de wortkoeler op de keukenkraan. Uiteindelijk wel gelukt en vanochtend stond het waterslot al af en toe te pruttelen, dus er is zeker enige activiteit.

Het recept heb ik nog iets aangepast en de hopgiften meer verdeeld over verschillende momenten (zie onder). De hopgift op 1 min. was op vlamuit maar heb ik op 1 min. gezet om nog wat bitterheid in de berekeningen mee te nemen.

Het ruikt heerlijk, hopelijk wordt het een smakelijk bier  :D!


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptFruitige IPA
Brouwdatum
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume10,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)60 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
10,80 lWater uit Zutphen
5,04 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,22 kgPale Ale moutDingemans7 EBC70,1 %
0,63 kgPilsmoutDingemans3 EBC19,9 %
0,32 kgMünchner IWeyermann15 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1-staps maisch66,0 °C1 min.90 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,9 gMagnumpellets10,7%60 min.26,3 IBU
10,0 gMosaicbellen13,9%15 min.14,1 IBU
10,0 gCitrabellen12,0%15 min.12,2 IBU
10,0 gCitrabellen12,0%5 min.4,9 IBU
20,0 gMosaicbellen13,9%1 min.2,5 IBU
50,0 gMosaicbellen13,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafale American (US-05)bovengist


Vergelijkbare Topics (7)

38566

Reacties: 27
Gelezen: 4878

18614

Gestart door Zaphod_B


Reacties: 10
Gelezen: 3411

42249

Reacties: 19
Gelezen: 2632

26728

Reacties: 23
Gelezen: 8229

32099

Reacties: 42
Gelezen: 10691

41495

Gestart door Martijn0172


Reacties: 2
Gelezen: 1199


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.