Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gezamenlijke brouwdag met prijswinnend recept van Marco

Gestart door orangeloo, 09-12-2018 21:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

orangeloo

Citaat van: Marco_V op 21-09-2017  16:31 uMet dit bier ben ik eerste geworden in de D-Klasse op het OBBK met 95 punten. Daarnaast ben ik ook uitgeroepen tot "Beste brouwer van Berrege en Omstreken".

Opmerkingen van de keurmeester:
- Vol en rijk
- Mooi en complex
- Rijk bier, uitnodigend voor een volgende slok.

Bijzonderheden
Er werd me na de uitslag gevraagd wat ik nu voor bijzonders had gedaan om tot dit bier te komen. Het antwoord is eigenlijk: niets bijzonders.

Het recept is namelijk gebaseerd op een recept wat de meesten van jullie wel kennen, namelijk uit "H2O verander water in bier" van Adrie Otte. (Pagina 148). Dus mocht je dit boek nog niet hebben dan is het nu het moment om het aan te schaffen! (ISBN: 9789081739481)

Helemaal hetzelfde is het recept niet gebleven, na een eerste poging was iedereen erg tevreden over dit recept maar mocht hij nog net iets zwaarder. De ingrediënten zijn dus zo aangepast om tot een start sg van 1092 te komen. Daarnaast is de hoeveelheid koriander wat aangepast.

Voor wat betreft de gist, dit is een slurrie geweest uit het eerste brouwsel die ik terug heb opgekweekt nadat hij bijna 7 maanden in mijn koelkast heeft gestaan.  :biersmile:

Voor de rest is alles gedaan in set van twee 50 liter brouwpannen op een gasbrander met een houten lepel, een zelfgemaakte hevel en een Ikea thermometer. En natuurlijk alle kennis die ik heb opgedaan tijdens de gilde-avonden en de bierbrouwcursus die ik gevolgd heb bij Orange Loo en Tommy.

Voor de vergisting maak ik gebruik van een oude koelkast met een STC-1000 en een gloeilamp als verwarming.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptNo 13 17-07-16
KenmerkHard Rock II
Brouwdatum17-7-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters30
Gewenst begin SG1092 (9,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater45,3 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater33,7 liter
Spoelwater12,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur60 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid17 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC75,2 %8,630 kg3 EBC
Cara Kristal 1207,5 %0,855 kg120 EBC
Special B6,1 %0,700 kg391 EBC
Chocolade mout (BM)1,1 %0,124 kg900 EBC
Kandijsuiker (bruin)10,1 %1,161 kg10 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Goldings3,1 %28 gr90 minuten5 EBU
Cascade5,0 %23 gr90 minuten6 EBU
Hallertau Hersbrücker2,1 %23 gr90 minuten3 EBU
Hallertau Hersbrücker2,1 %23 gr30 minuten2 EBU
Hallertau Hersbrücker2,1 %11 gr5 minuten0 EBU

Opmerkingen  
   

Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander4 gr10 Min.

Opmerkingen  
   

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C
Opmerkingen    
   

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C45 minuten3,5 l/kg
272°C20 minuten3,5 l/kg
378°C5 minuten3,5 l/kg

Opmerkingen  
In plaats van bruine kandijsuiker, 661 gram vervangen door lichtbruine basterdsuiker
   

Beste Hobbybrouwers,

Deze geweldige prestatie van Marco heeft nog een ontzettende leuke nasleep.... :brouwen:

Wij gaan dit recept na brouwen tijdens een gezamenlijke brouwdag.
In totaal gaan wij met 11 man 300 liter van dit recept brouwen.
En "wij" zijn, net als Marco, de leden van Bier, Wijn en likeurgilde Ambrasserie.
22 december staan er 8 man, en dus 8 installaties, in mijn garage. Ja het wordt passen en meten ^-^ 3 man konden helaas niet en brouwen op een ander moment dit recept.
Na de vergisting gaat alles in een houten vat van 225 liter. Dit vat is aangeschaft door gilde lid Ronald bij Hertog Jan en is gebruikt voor hun Grand Prestige.
De voorbereidingen zijn in volle gang. Recept is klaar, de bestelling is binnen, de "tafelindeling" is bekend, stroom, gas en waterplan is uitgedokterd. Een hele uitdaging met 3 elektrische brouwketels en 5 gasinstallaties. En daarnaast nog 2 elektrische weckketels en een 50 liter ketel voor het spoelwater. 5 groepen voor de stroom, 1 aardgasaansluiting en 5 gasflessen.  8) Koelen wordt trouwens ook nog een hele uitdaging, maar ook daar heb ik alle vertrouwen in... Kortom ik heb er heel veel zin in en ik hou jullie op de hoogte. Zal ook wel wat foto's maken natuurlijk.


Marco_V

Dat wordt een gezellige logistiek uitdaging, ik heb er zin in 😀

Koen S

Schitterend initiatief! Dit wordt inderdaad een heuse uitdaging.

Polleke

Citaat van: Orangeloo op 09-12-2018  21:15 u(knip) de bestelling is binnen (knip)
Arme PostNL kantoormedewerker die door de drukte bij moest springen

tdp

Succes dames en heren, wat een gaaf initiatief! Zie graag de foto's en filmpjes voorbij komen!

JN

 "5 groepen voor de stroom". Ik zou ook nog even controleren wat voor aansluiting je van de energieleverancier hebt. Voor de meter zitten ook nog zekeringen. Meestal is dat 3 x 25 ampère.

Polleke

Hopen op een zonnige dag, dan kunnen we gelijk de electra opstoken van je zonnepanelen Loo.

Hay


carinabreijaert

Wat leuk zo'n grote groep te gelijkertijd. Wanneer is de brouwdag? En mag een beginnende brouwer ook een kijkje komen nemen? Ik kom zelf ook van west zeeuws Vlaanderen en het lijkt me leuk om als beginner wanneer het mogelijk is om dan even een kijkje te nemen.

Mvg carina

orangeloo

De voorbereidingen zijn begonnen: Het leeg halen van de garage en ruimte creëren voor alle 8 de installaties die zaterdag in hobby brouwerij Orangeloo zullen staan voor de gezamenlijke brouwdag.


Hay

Jammer dat ik niet in de buurt woon anders was ik ff komen kijken. 8)

orangeloo

Citaat van: Hay op 19-12-2018  21:24 uJammer dat ik niet in de buurt woon anders was ik ff komen kijken. 8)

Met een beetje schikken is er nog wel plaats over voor een elektrisch brouwketeltje hoor  ;D

Sjoerd


joenedu


Hay

Citaat van: Orangeloo op 19-12-2018  21:28 uMet een beetje schikken is er nog wel plaats over voor een elektrisch brouwketeltje hoor  ;D

Dank je maar te ver en het kerstweekend, dus ff heel druk dit weekend.
Veel succes allemaal en veel plezier.

Marco_V

Zojuist bij Polleke voor 2 keer 30 liter mout opgehaald. Het begint dichterbij te komen.  :D

Polleke

Ik zal proberen een volgende keer wel 8.6 kg mee te geven in plaats van 6.8 kg  :nut:
(Zo ook eens behang besteld, voor 2,7 meter muur in plaats van 7,2 wat het mocht zijn)

Het lijkt wel een volksverhuizing, en dan heb ik nog niks te drinken bij  :proost:

Weckketel, 50L vat en brander voor spoelwater.
Nog een berg ingrediënten, (hop en gist niet vergeten mee te nemen!)
Krat met losse zooi/spulletjes die altijd wel van pas komen.
Brewster Beacon.
2 corny kegs als gistvaten.

orangeloo

Ha ha...
Moet je eens een brouwcursus geven in Delft en zelf uit Zeeuws Vlaanderen komen  ;D
Met een installatie op gas en een mobile brouwkar en moutmolen en spul om te koelen...
Toen was ik best wel blij met mijn Skoda Octavia combi. Past net... niet. :nut:

Marco_V

Net voor zestig liter geschroot, ik had gelukkig hulp 😜

Polleke


carinabreijaert

Hartelijk dank voor de leuke en informatieve dag.
Mvg carina

Jacques

Altijd leuk en leerzaam een gezamenlijke brouwdag.

Jullie zullen je niet hebben verveeld.

Chilobrachys

Citaat van: Jacques op 23-12-2018  00:02 uAltijd leuk en leerzaam een gezamenlijke brouwdag.

Jullie zullen je niet hebben verveeld.

Dat weet ik zo net nog niet, als die achterste man rechts op de foto de hele dag zo heeft gekeken dan denk ik dat hij liever thuis was gebleven  ;D :P

Marco_V

Citaat van: Chilobrachys op 23-12-2018  00:06 uDat weet ik zo net nog niet, als die achterste man rechts op de foto de hele dag zo heeft gekeken dan denk ik dat hij liever thuis was gebleven  ;D :P

Wees gerust dat was gewoon een slechte timing van de foto hoor 🤣

orangeloo

Het was top dag. Mijn gezelligste brouwdag van 2018.  ;D
Leuk, leerzaam en we hebben ons inderdaad zeker niet verveeld.
Een hele operatie en organisatie om 2 weckketels en een ketel op gas voor het spoelwater en 8 installaties van stroom, gas en water te voorzien. Vooral het koelen was een logistieke uitdaging.
Maar met het koelwater uit het zwembad van 7  ºC en een 50 platenkoeler ging dat ook vlotjes.
Ook leuk dat er nog een aantal leden van Bier, wijn en likeur Gilde "Ambrasserie" kwamen buurten.
Wat mij betreft voor herhaling vatbaar.

Nog een impressiefotootje: (van Marco gepikt ;D


Vergelijkbare Topics (7)

40199

Reacties: 7
Gelezen: 1496

28010

Reacties: 9
Gelezen: 4148

6614

Gestart door oranjeboombiertje


Reacties: 116
Gelezen: 29018

15-07-2008 02:45 u
door oranjeboombiertje
25320

Reacties: 8
Gelezen: 3354

22289

Reacties: 26
Gelezen: 10768

05-09-2013 11:41 u
door Erick

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.