Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Lagere begin SG met brouwketel

Gestart door dnhuijb, 29-11-2018 09:14 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

dnhuijb

Voorheen brouwde ik altijd met pannen op het fornuis (maximaal 5 liter per batch). Het gemeten  begin SG kwam altijd aardig overeen met het berekende begin SG mbv brouwsoftware. Echter, sinds ik brouw met een brouwketel (Easybrew 30l) heb ik een beduidend lager begin SG dan berekend. Ik heb nu 3x een batch van 10l gebrouwen, maar steeds hetzelfde verhaal. Ik gebruik dezelfde ingrediënten en maischdikte...

Waar kan het lagere begin SG mee te maken hebben?


brouwerwaldonk

Zo een alles in één ketel werkt met een moutkorf. Dan moet de omzetting van zetmeel naar suiker in die korf gebeuren, daarin wordt niet geroerd maar wordt met een pompsysteem rond gestuurd. Ook de manier van spoelen is minder efficiënt met als algemeen gevolg een veel lager SG van het bekomen wort. 

Hip hip hoera voor het 3 pannen systeem is mijn leuze.

hans_nwk

Ik heb een Speidel Braumester en daarvoor geldt dat je grof moet schroten, bij voorkeur met walsenmolen op 1,2 - 1, 25 mm.

Bij de Easybrew geldt waarschijnlijk hetzelfde. Prima rendement, hoeft niet onder te doen voor drie pannensysteem.

Groet,
Hans

haicoterbeek

Citaat van: brouwerwaldonk op 29-11-2018  10:08 uZo een alles in één ketel werkt met een moutkorf. Dan moet de omzetting van zetmeel naar suiker in die korf gebeuren, daarin wordt niet geroerd maar wordt met een pompsysteem rond gestuurd. Ook de manier van spoelen is minder efficiënt met als algemeen gevolg een veel lager SG van het bekomen wort. 

Hip hip hoera voor het 3 pannen systeem is mijn leuze.
Dat die apparaten minder efficiënt zijn is inmiddels wel bewezen.

haicoterbeek

Citaat van: dnhuijb op 29-11-2018  09:14 uVoorheen brouwde ik altijd met pannen op het fornuis (maximaal 5 liter per batch). Het gemeten  begin SG kwam altijd aardig overeen met het berekende begin SG mbv brouwsoftware. Echter, sinds ik brouw met een brouwketel (Easybrew 30l) heb ik een beduidend lager begin SG dan berekend. Ik heb nu 3x een batch van 10l gebrouwen, maar steeds hetzelfde verhaal. Ik gebruik dezelfde ingrediënten en maischdikte...

Waar kan het lagere begin SG mee te maken hebben?
Deze apparaten hebben een lagere maisch efficiëntie.

De constructie van de moutkorf is dusdanig dat het filterbed in verhouding met de diameter veel te hoog is. Zo hoog dat er onvoldoende flow is door het filterbed m.a.g. dat er minder suikers kunnen worden opgelost.

Wil je het rendement verbeteren? Kleinere batches gaan maken. Minder mout gebruiken. Fijner schroten en dunner maischen.

Zo wordt een 30 liter Easybrew een 15 liter Easybrew maar met een beter rendement.

Eigenlijk het zelfde effect wat je ziet met BIAB. Daar worden ook te grote batches gebrouwen in te kleine ketels.

Ook daar is het devies: dunner maischen en fijner schroten.

hans_nwk

Citaat van: haicoterbeek op 29-11-2018  11:00 uWil je het rendement verbeteren? Kleinere batches gaan maken. Minder mout gebruiken. Fijner schroten en dunner maischen.

Zo wordt een 30 liter Easybrew een 15 liter Easybrew maar met een beter rendement.
Voor de Easybrew weet ik het niet maar voor de Braumester heb je een minimale hoeveelheid water nodig. Geldt voor de Easybrew hetzelfde dat je niet gewoon de batch kunt halveren.

Bij een Speidel Braumeister geeft fijn schroten ellende (wort fonteinen en een laag rendement). Bij de Easybrew moet het water er op zwaartekracht doorheen zakken en dan zou fijn schroten wel eens een slechtere doorstroming kunnen geven.

Heb je zelf zo'n apparaat?

Scorpionrose

Ik heb dit opgelost door fijner te schroten en rijsthulzen te gebruiken.
Rijsthulzen zijn een goedkope oplossing, je hebt weinig nodig en kost 13,95 voor 20 kg
https://www.unibrew-Nederland.nl/rijsthulzen-per-20-kg.html

Nick H.

Citaat van: dnhuijb op 29-11-2018  09:14 uVoorheen brouwde ik altijd met pannen op het fornuis (maximaal 5 liter per batch). Het gemeten  begin SG kwam altijd aardig overeen met het berekende begin SG mbv brouwsoftware. Echter, sinds ik brouw met een brouwketel (Easybrew 30l) heb ik een beduidend lager begin SG dan berekend. Ik heb nu 3x een batch van 10l gebrouwen, maar steeds hetzelfde verhaal. Ik gebruik dezelfde ingrediënten en maischdikte...

Waar kan het lagere begin SG mee te maken hebben?

Je zult even moeten zoeken en of wennen. Mijn eerste 4 brouwsels met de Easybrew 30 waren met een relatief laag rendement van 70% gemiddeld bij 20 tot 25 liter. Daarna ben ik anders en dus beter gaan spoelen, heel rustig, terwijl ik de moutkorf centimeter voor centimeter omhoog takel en weer een litertje spoelwater of de filterplaat schenk.
Op deze wijze nu 8 biertjes gebrouwen met een gemiddeld rendement van 86%.
Ik schroot nu op 1 mm, spoel rustig en kom heel dicht in de buurt van de soortelijk gewichten volgens BrouwHulp.
En de verschillende biertjes smaken allemaal!
 :brouwen:

haicoterbeek

Citaat van: hans_nwk op 29-11-2018  11:06 uVoor de Easybrew weet ik het niet maar voor de Braumeister heb je een minimale hoeveelheid water nodig. Geldt voor de Easybrew hetzelfde dat je niet gewoon de batch kunt halveren.

Bij een Speidel Braumeister geeft fijn schroten ellende (wort fonteinen en een laag rendement). Bij de Easybrew moet het water er op zwaartekracht doorheen zakken en dan zou fijn schroten wel eens een slechtere doorstroming kunnen geven.

Heb je zelf zo'n apparaat?
Fijner schroten kan ook alleen als je de hoeveelheid mout beperkt. De verhouding tussen diameter en hoogte klopt bij deze apparaten niet.



De filterkuip in een professionele brouwerij. Let op de hoogte van het filterbed en de diameter van de kuip.
De brouwer wil er best meer mout in storten. Dan kan hij meer liters brouwen uit een batch. Zou hij dat doen dan gaat zijn rendement achteruit en loopt hij het risico van een gestokte filtratie.

Neem een espresso apparaat of Senseo als voorbeeld.
Daar wordt cafeïne geëxtraheerd uit gemalen koffie. Kijk eens naar de verhouding diameter en hoogte van het filter.
Een koffiepad is breed en laag. Hetzelfde geld voor een espresso apparaat. Deze verhoudingen zijn zorgvuldig gekozen. Breed en laag. Net zoals de maischton op de foto.

Stel je voor wat er gebeurt als je de brouwmachine nog hoger en smaller zou maken?

Terug naar de brouwmachines. Hoe meer mout je gebruikt hoe slechter deze verhouding wordt.

En, nee ik heb zelf niet zon apparaat, en niet alleen omdat de constructie niet klopt.

CeesM

Citaat van: dnhuijb op 29-11-2018  09:14 uVoorheen brouwde ik altijd met pannen op het fornuis (maximaal 5 liter per batch). Het gemeten  begin SG kwam altijd aardig overeen met het berekende begin SG mbv brouwsoftware. Echter, sinds ik brouw met een brouwketel (Easybrew 30l) heb ik een beduidend lager begin SG dan berekend. Ik heb nu 3x een batch van 10l gebrouwen, maar steeds hetzelfde verhaal. Ik gebruik dezelfde ingrediënten en maischdikte...

Waar kan het lagere begin SG mee te maken hebben.
Tel bij je maischdikte nog 6 liter extra water bij. Want de ruimte onder de moutkorf is ca. 6 liter. Gebruik tijdens het maischen niet de bovenfilter en roer om de 5 minuten door je mout. Op deze manier komt je brouwzaalrendement boven de 85%.

Hay

Klopt helemaal Cees en dat de constructie niet klopt sorrie maar wat een onzin.
Ik brouw zelf altijd 20 liter dus 20 liter in gistvat en haal makkelijk 75 % tegenwoordig.
Zou met nog fijner schroten en meer roeren nog wel een paar procent erbij kunnen krijgen maar ik vind het goed zo.
Er zijn er dus net als Cees die veel hoger zitten dan ik en ik durf zelfs te beweren dat als je de 70 % niet haalt je iets grandioos verkeerd doet.

Jacques

Citaat van: Nick H. op 29-11-2018  11:39 uJe zult even moeten zoeken en of wennen. Mijn eerste 4 brouwsels met de Easybrew 30 waren met een relatief laag rendement van 70% gemiddeld bij 20 tot 25 liter. Daarna ben ik anders en dus beter gaan spoelen, heel rustig, terwijl ik de moutkorf centimeter voor centimeter omhoog takel en weer een litertje spoelwater of de filterplaat schenk.
Op deze wijze nu 8 biertjes gebrouwen met een gemiddeld rendement van 86%.
Ik schroot nu op 1 mm, spoel rustig en kom heel dicht in de buurt van de soortelijk gewichten volgens BrouwHulp.

Klopt. Met elke brouwinstallatie moet je leren omgaan.

Bij mijn Braumeister waren de rendementen in het begin ook veel lager. Door heter te spoelen en langzaam te spoelen door het zeer geleidelijk omhoog takelen van de moutkorf is mijn rendement aanzienlijk verhoogd. Bij een licht alcoholisch bier zit ik nu op ruim 90%. Bij een zwaar bier op zo'n 80%. Met mijn traditionele brouwketel was dan niet hoger.

hansHalberstadt

Citaat van: haicoterbeek op 29-11-2018  11:40 uDe verhouding tussen diameter en hoogte klopt bij deze apparaten niet.

Volgens mij gaat het niet om de verhouding diameter/hoogte naar puur en alleen om de hoogte. In een goed filtersysteem loopt het wort immers vertikaal naar beneden en zou je dus denkbeeldig vertikale schotten ertussen mogen zetten zonder enig effect. Qua hoogte zitten de brouwketels waar we het over hebben ruim onder de hoogte in professionele ketels, dus kun je nog steeds goed spoelen volgens mij.

hansHalberstadt

Citaat van: Nick H. op 29-11-2018  11:39 uDaarna ben ik anders en dus beter gaan spoelen, heel rustig, terwijl ik de moutkorf centimeter voor centimeter omhoog takel en weer een litertje spoelwater of de filterplaat schenk.
Dat is inderdaad de truc.

Vergelijkbare Topics (7)

32600

Reacties: 14
Gelezen: 3948

4905

Reacties: 29
Gelezen: 10280

17013

Gestart door Erick


Reacties: 12
Gelezen: 7119

16-02-2011 19:17 u
door Erick
44038

Reacties: 11
Gelezen: 1328

25783

Reacties: 19
Gelezen: 6868


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.