Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Pils type bier

Gestart door Jagershekke, 31-10-2018 19:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jagershekke

Onderstaand een recept voor een pils type - wat zeggen de echte kenners ervan? Een kans van slagen of...

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPils beta
Brouwdatum1-11-2018
BierstijlPils(ener)
Volume20,0 l
Begin SG1,048 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Gelderland - Vitens
3,20 mlMelkzuur
9,18 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
55 mg/l6 mg/l16 mg/l0 mg/l26 mg/l46 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC94,1 %
0,25 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
152,0 °C1 min.15 min.4,7 l/kg
262,0 °C2 min.45 min.4,7 l/kg
372,0 °C2 min.30 min.4,7 l/kg
478,0 °C1 min.5 min.4,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
34,9 gSaaz 4%bellen4,0%90 min.20,7 IBU
27,3 gHallertau Hersbrucker  2.2%pellets2,2%10 min.2,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11,5 gSafLager West European Lager (S-23)ondergist


RienP

Ik zou zelf geen tarwemout gebruiken. Heel misschien wat Vienna voor wat moutigheid, maar verder enkel pilsmout.
De 52C rust is ook niet nodig dus mag er best uit. S23 heb ik zelf geen ervaring mee, maar van wat ik er van heb gelezen is deze wat esterig. Ik zou dan eerder S189 of W34/70 gebruiken.
En meer gist enten. 2 zakjes als je echt op 11C of zo gaat vergisten.

Jagershekke

Ja inderdaad ik zag het net 1 zakje is voldoende voor 10 tot 15 liter. De hoeveel pas ik wel aan naar 15 liter.

Tarwemout een kleine hoeveelheid voor een betere schuimvorming.

De hoofdvergisting wil ik tussen de 13 en 15 graden proberen te  houden

Gr. Sander


verriet

Als je onzeker bent over de schuimkraag zou ik eerder wat carapils of gerstvlokken toevoegen. En een beetje Munich voor de moutigheid. Pilsmout alleen is ook maar zo plat. Met s23 heb ik goede ervaringen. Maar ik zou de vergisting wel koeler houden (12). Ander kun je beter w34/70 pakken. Die schijnt het ook goed te doen bij hogere temperaturen.

Juindorper

Citaat van: verriet op 31-10-2018  20:27 uAls je onzeker bent over de schuimkraag zou ik eerder wat carapils of gerstvlokken toevoegen. En een beetje Munich voor de moutigheid. Pilsmout alleen is ook maar zo plat. Met s23 heb ik goede ervaringen. Maar ik zou de vergisting wel koeler houden (12). Ander kun je beter w34/70 pakken. Die schijnt het ook goed te doen bij hogere temperaturen.
Je kunt uitstekende bieren brouwen met enkel pilsmout met een mooie schuimkraag.
De kwaliteit van het bier valt of staat immers bij de vergisting.

Juindorper

Het recept mag overigens wel wat meer hop hebben. Rond de 30 IBU ongeveer.

RienP

Citaat van: Jagershekke op 31-10-2018  20:20 uJa inderdaad ik zag het net 1 zakje is voldoende voor 10 tot 15 liter. De hoeveel pas ik wel aan naar 15 liter.

1 zakje is krap. Maar met W34/70 bij 14C kan het wel.

Puck

Citaat van: RienP op 01-11-2018  11:52 u1 zakje is krap. Maar met W34/70 bij 14C kan het wel.

Hoezo krap? Op de verpakking staat zelf 20 - 30 liter. Een zakje is ruim voldoende voor 15 liter.

Fermon

Citaat van: Puck op 01-11-2018  12:54 uHoezo krap? Op de verpakking staat zelf 20 - 30 liter. Een zakje is ruim voldoende voor 15 liter.

Bij ondergist moet je meer gist enten, hoe lager de temperatuur hoe meer gist je moet enten.
Als je het berekent volgens mrmalty ben je voor dit recept 1,8 zakje nodig.
Als je gaat vergisten onder de 10 graden gaat ben je zelfs 3x zoveel gist nodig als bij een bovengist.


Puck

Citaat van: Fermon op 01-11-2018  14:14 uBij ondergist moet je meer gist enten, hoe lager de temperatuur hoe meer gist je moet enten.
Als je het berekent volgens mrmalty ben je voor dit recept 1,8 zakje nodig.
Als je gaat vergisten onder de 10 graden gaat ben je zelfs 3x zoveel gist nodig als bij een bovengist.

MrMalty zit naar mijn mening altijd aan de hoge kant. En het recept is aangepast van 20 liter naar 15 liter. S-23 ideale temperatuur is volgens de specsheet 12-15 graden.  Je moet inderdaad onder de 12 graden bij de S-23 meer gist toevoegen volgens Fermentis. Dus dan ga je inderdaad naar twee zakjes maar om nu te zeggen dat je twee zakjes nodig heb bij 15 liter op een temperatuur tussen 12 en 15 graden gaat mij te ver.   

Jagershekke

Inderdaad ik zie het... bij kamer temperatuur is 1 voldoende maar bij temperatuur onder de 15 2 zakjes. Helaas heb ik er maar 1. Ik heb teruggekoeld naar 18 graden om het de start te geven van 1 zakje  ingepakt in dekens en buiten onder de veranda uit de wind.

De volgende keer zal ik beter lezen. En... onthouden

Dank voor de adviezen, ik wacht af wat eruit komt

Gr.  Sandet

Jacques

Citaat van: Puck op 01-11-2018  16:37 uMrMalty zit naar mijn mening altijd aan de hoge kant.

Ten opzichte van wat gebruikelijk is in commerciële brouwerijen zit Mr Malty niet te hoog.
Wij brouwen vaak Belgische bieren. Bij deze bieren is het gebruikelijk wat minder gist te enten.
Brouw je echter een pilsener of een IPA kun je beter meer gist gebruiken.

haicoterbeek

Ik ben benieuwd naar de maischmethoden die jullie gebruiken (eenstaps of meerstaps, infusie, decoctie) om tot de "beste" pils te komen?

Jagershekke

Zoals je in het recept leest hierboven heb ik 4 maischstappen.
De meeste hier zeggen dat de 52 graden stap niet meer nodig is met de mouten die beschikbaar zijn hier.

Ik ben ook pas begonnen en druk met testen met vanalles heb nu het schroten juist ingesteld haal.de , volgens BrouwHulp, juiste SG waarden en soms een puntje meer.

Ik laat nog wel weten wat er uit deze batch gekomen is.

Gr. 

Sander

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 04-11-2018  09:03 uIk ben benieuwd naar de maischmethoden die jullie gebruiken (eenstaps of meerstaps, infusie, decoctie) om tot de "beste" pils te komen?

Steeds meer pilsbrouwers hebben de decocotiemethode verlaten. Doordat je het beslag niet kookt krijg je minder Mailardproducten. Dit kun je compenseren door een klein percentage melanoidine mout in de stort te doen. Maar als je een heel erg lichte pilsener wilt hebben zoals Jever kun je dat achterwege laten.

Voor de een is de "beste" pils wat anders dan voor een ander. In pils zit een grote variatie. Dat maakt het beantwoorden van een vraag als deze lastig.

Vergelijkbare Topics (7)

38082

Gestart door ppuk


Reacties: 19
Gelezen: 2858

8650

Gestart door halikidee


Reacties: 16
Gelezen: 7236

42284

Reacties: 12
Gelezen: 1650

15441

Gestart door Muldermans


Reacties: 13
Gelezen: 4100

34817

Reacties: 6
Gelezen: 2956


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.