Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Saison gist experiment

Gestart door Thom, 10-08-2018 21:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Thom

Dit wordt mijn eerste Saison die ik dit weekend ga brouwen. Dan maar beter gelijk meerdere korrelgisten met elkaar vergelijken om zo een beter beeld te krijgen van de verschillende smaakprofielen. :brouwen: Want als ik het goed heb is de gist een van de belangrijke smaakmakers bij een saison. De volgende gisten wil ik gaan vergelijken:

- Mangrove Jack M29
- Fermentis BE-134
- Bulldog Saison
- Crossmyloof Saison

Het recept wil ik redelijk simpel houden om zo go de gisten goed met elkaar te kunnen vergelijken. Zondag ben ik van plan om te brouwen. Tips zijn altijd welkom. :) De resultaten zal ik hier uiteindelijk posten.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptSaison gist experiment M29, BE-134, Crossmyloof, bulldog
Brouwdatum01-07-2018
BierstijlSaison
Volume12,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)9 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement65,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
12,00 lWater uit Almere
2,70 mlMelkzuur
7,40 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,06 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC90,0 %
0,34 kgCara-pilsWeyermann4 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.75 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
7,7 gMagnumbellen13,2%first wort hop23,6 IBU
12,0 gSpalter Spaltpellets4,5%5 min.2,4 IBU

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting20,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting25,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting25,0 °C
Temp. nagisting28,0 °C
Temp. lagering18,0 °C


Thom

Het waterslot staat al een aantal dagen stil en de gist is al mooi uitgezakt. Tijd om te bottelen. :brouwen:
Wat een monster gisten. Zelfs met 10% cara-pils enorm hoge SVG waarden.

Het rendement was wat hoger waardoor ik heb aan gelengd met water om op een SG van 1.055 te komen. Alleen die van Crossmyloof heb ik op 1.065 gehouden aangezien dat een kleiner gistvat was. Hiernaast paste deze ook niet in mijn vergistingskast. De omgevingstemperatuur in de kamer was ongeveer 24-a25graden. Deze gist is dus moeilijker te vergelijken. De M29, B16 en BE-134 hebben wel in de vergistingskast gestaan.

Hier de waarden bij het bottelen
M29: SG: 1.002 = SVG 96,4% = 6,9% alcohol (fruitig, kruidig en peperig)
B16: SG: 0.999= SVG 101,1%= 7,2% alcohol (fruitig kruidig en peperig, maar minder heftig dan de M29)
BE-134: SG: 0.998= SVG 103,6%= 7,4% alcohol (Duidelijk minder fruitig dan de M29, wel meer peper invloeden)
Crossmyloof: SG 1.005 = SVG 92,4% = 7,8% alcohol (Erg fruitig maar minder lekker. Veel bananen esters)

Nu na laten gisten op de fles en dan nog eens goed proeven. :proost:





JamMasterJustin

Ben benieuwd! Leuk experiment! Die M29 lijkt mij een mooie gist

Knobby

M29 is mijn standaard saison gist, al wil ik volgende batch (duurt nog even, hem hem vandaag gebotteld, 96% SVG) wel een uitstapje naar een andere maken.
Ben benieuwd naar je bevindingen.

Thom

Ik ben momenteel ook het meest enthousiast van de M29 (daarna de BE-134, B16 en als laatst de Crossmyloof Lille Saison. Die van Crossmyloof heeft meer wat weg van een tripel. Crossmyloof heeft ook een Belgische gist en daar lijkt het wat op. Alleen dan een hoger SVG.

De Crossmyloof Kolsch gist is trouwens echt een aanrader.

PDGRRR

Mooi experiment, Thom. Ik denk dat ik volgend jaar ook eens ga experimenteren met 1 wort en 3 saison-gisten. Afhankelijk van hoe de BE-134 me bevalt ook met de M29 en wellicht de Belle Saison of iets van White Labs. Vorig jaar met Wyeast French Saison een saison gebrouwen, maar daar was ik niet helemaal kapot van.

hans_nwk

Citaat van: PDGRRR op 09-11-2018  15:05 uMooi experiment, Thom. Ik denk dat ik volgend jaar ook eens ga experimenteren met 1 wort en 3 saison-gisten. Afhankelijk van hoe de BE-134 me bevalt ook met de M29 en wellicht de Belle Saison of iets van White Labs. Vorig jaar met Wyeast French Saison een saison gebrouwen, maar daar was ik niet helemaal kapot van.
Van de verhalen op dit forum heb ik begrepen dat de Belle Saison erg op de Wyeast French Saison lijkt. Als je er een zou laten vallen zou het logisch zijn om die er uit te laten omdat je die waarschijnlijk dan ook niet zo geweldig vindt.
Groet,
Hans

PDGRRR

Citaat van: hans_nwk op 09-11-2018  16:08 uVan de verhalen op dit forum heb ik begrepen dat de Belle Saison erg op de Wyeast French Saison lijkt. Als je er een zou laten vallen zou het logisch zijn om die er uit te laten omdat je die waarschijnlijk dan ook niet zo geweldig vindt.
Groet,
Hans

Dank je voor de tip, Hans. Net nadat ik op [verzenden] had geklikt bedacht ik me ook dat ik hier al eens een discussie had gezien waarbij een overzicht stond van verschillende producenten die feitelijk dezelfde gist maken.

Citaat van: Adrie op 01-06-2018  15:01 uHier een lijst met Imperial gisten, hun Wyeast en Whitelabs equivalenten en vermoedelijke oorsprong.



PaultjePils

Ik heb geen ervaring met de M29, maar kan wel zeggen dat ik met de Bulldog B16 een ontzettend lekkere saison heb gebrouwen!

Vergelijkbare Topics (7)

40153

Reacties: 0
Gelezen: 767

28070

Gestart door orangeloo


Reacties: 3
Gelezen: 2690

01-03-2015 11:20 u
door orangeloo
23637

Reacties: 28
Gelezen: 8899

19913

Reacties: 4
Gelezen: 2533

37735

Reacties: 4
Gelezen: 1524


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.