Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Verkeerde gist

Gestart door Enos, 02-06-2018 20:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Enos

Nu  was ik van plan morgen een witbiertje te brouwen maar nu heb ik de verkeerde gist gekocht.
Ik heb namelijk de Wyeast 3068 Weihenstephan  klaar staan.
Kan ik hier ook wel een witbiertje mee brouwen?

Ja ik kan hem wel brouwen  :) :) maar het gaat er mij om wordt het wel een lekker witbiertje.
Wie weet het?

Of moet ik voor een weizen gaan.

Heisenberg

Citaat van: Enos op 02-06-2018  20:35 uNu  was ik van plan morgen een witbiertje te brouwen maar nu heb ik de verkeerde gist gekocht.
Ik heb namelijk de Wyeast 3068 Weihenstephan  klaar staan.
Kan ik hier ook wel een witbiertje mee brouwen?

Ja ik kan hem wel brouwen  :) :) maar het gaat er mij om wordt het wel een lekker witbiertje.
Wie weet het?

Of moet ik voor een weizen gaan.
Lijkt me wel: http://www.brouwstore.nl/biergist-Wyeast-xl-3068-weihenstephan-weizen

chthon

In plaats van een witbier (Belgisch) zal het dus een weizen worden (Duits tarwebier)?

Heisenberg

Citaat van: chthon op 02-06-2018  21:26 uIn plaats van een witbier (Belgisch) zal het dus een weizen worden (Duits tarwebier)?
Mij persoonlijk maakt het allemaal niet zoveel uit, als het maar lekker is!  :proost: :proost: :proost:  :brouwen: :brouwen: :brouwen: :biersmile: :biersmile: :biersmile:

hansHalberstadt

3 weken geleden een witbier gebrouwen met koriander en sinaasappelschil en 3068 gist. Heerlijk fris bier geworden met de smaak van Weizen maar ook de kruiden en sinaasappel. Een soort mengvorm dus. De weizengist geeft nog een specifiek tintje. Voor mij dus een prima biertje voor de zomer.   

Enos

Citaat van: hansHalberstadt op 02-06-2018  22:13 u3 weken geleden een witbier gebrouwen met koriander en sinaasappelschil en 3068 gist. Heerlijk fris bier geworden met de smaak van Weizen maar ook de kruiden en sinaasappel. Een soort mengvorm dus. De weizengist geeft nog een specifiek tintje. Voor mij dus een prima biertje voor de zomer.
Ok. 
Ik ga morgen een foute Weisen brouwen.
Een mix van witbier en weisen, wie niet waagt die niet wint, wie niet n***t krijgt geen kind.
Als het klaar is laat ik het weten hoe de smaak en beleving was.
 ;D ;D :biersmile: :biersmile:

Heisenberg

Citaat van: Enos op 03-06-2018  00:01 uOk. 
Ik ga morgen een foute Weisen brouwen.
Een mix van witbier en weisen, wie niet waagt die niet wint, wie niet n***t krijgt geen kind.
Als het klaar is laat ik het weten hoe de smaak en beleving was.
 ;D ;D :biersmile: :biersmile:

Succes!

hansHalberstadt

Citaat van: Enos op 03-06-2018  00:01 uOk. 
Ik ga morgen een foute Weisen brouwen.
Een mix van witbier en weisen, wie niet waagt die niet wint, wie niet n***t krijgt geen kind.
Als het klaar is laat ik het weten hoe de smaak en beleving was.
 ;D ;D :biersmile: :biersmile:
Dat is het voordeel van amateurbrouwen. Je bent niet gebonden aan bestaande bierstijlen en recepten. Vaak zit er ook historie achter, bv het Reinheitsgebot waardoor ze het voor de gewenste smaak van de 'kruidnagel en bananengisten' moeten hebben.

Weet iemand trouwens wat nu het echte verschil is tussen een witbier gist en Weizen gist? Maakt een witbier gist bv ook de kruidnagelsmaakjes?

  zie ook deze link:
https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/witbier-en-weizen-ken-jij-de-verschillen/
witbiergist geeft dus vooral wat frissere zuurdere smaak.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 03-06-2018  09:08 uWeet iemand trouwens wat nu het echte verschil is tussen een witbier gist en Weizen gist? Maakt een witbier gist bv ook de kruidnagelsmaakjes?

Voor een kruidnageltje heb je een zogenaamde POF gist nodig. POF staat voor phenolic off flavor. De ene POF gist maakt overigens meer fenolische smaakjes aan dan de andere.

seed7

Voor zo ver bekend, POF+ gisten van Whitelabs:

WLP037 - Yorkshire Square Ale
WLP038 - Manchester
WLP039 - East Midlands Ale
WLP380 - Hefeweizen Ale IV --------Weizen 175?
WLP400 - Belgian Wit Ale -----------Hoegaarden
WLP510 - Bastogne Belgian Ale
WLP530 - Abbey Ale
WLP545 - Belgian Strong Ale
WLP550 - Belgian Ale
WLP565 - Saison Ale
WLP566 - Belgian Saison II
WLP570 - Belgian Golden Ale
WLP585 - Belgian Saison III
WLP045 - Scotch Whisky
WLP078 - Neutral Grain Yeast

POF- gisten:

WLP029 - Kolsch
WLP099 - Super High Gravity Yeast
WLP001 - California Ale
WLP002 - English Ale
WLP003 - German Ale II
WLP004 - Irish Ale
WLP005 - English Ale
WLP006 - Bedford British Ale
WLP007 - Dry English Ale
WLP008 - East Coast Ale
WLP009 - Australian Ale
WLP011 - European Ale
WLP013 - London Ale
WLP017 - Whitbread II Ale
WLP022 - Essex Ale
WLP023 - Burton Ale
WLP025 - Southwold
Wlp026 - Premium Bitter Ale
WLP028 - Edinburgh Ale
WLP036 - Dusseldorf Alt Ale
WLP019 - California IV Ale
WLP041 - Pacific Ale
WLP030 - Thames
WLP051 - California V
WLP076 - Old Sonoma
WLP072 - French Ale
WLP090 - San Diego Super
WLP300 - Hefeweizen Ale --------------- Weizen 68?
WLP320 - American Hefe Ale
WLP410 - Belgian Wit II
WLP540 - Abbey IV
WLP515 - Antwerp
WLP800 - Pilsner Lager
WLP050 - Tennessee Whiskey


Ingo

seed7

Smaakstofjes Wit versus Weizen op een schaal van 0-10, waarbij ik niet helemaal zeker weet of de dataset klopt.



data bron: http://beer.suregork.com/?p=3919

Ingo

hansHalberstadt

Citaat van: seed7 op 03-06-2018  18:40 uSmaakstofjes Wit versus Weizen op een schaal van 0-10,
Ik mis de kruidnagelsmaak 4-vinyl guaiacol.

seed7

Citaat van: hansHalberstadt op 03-06-2018  19:16 uik mis de kruidnagelsmaak 4-vinyl guaiacol.

Klopt, ik ben wat onhandig met spreadsheets en zet het nu over naar een DB zodat je met een paar simpele queries in een keer een paar gisten kunt vergelijken, incl. POF :)

Ingo

jaapz

Citaat van: seed7 op 03-06-2018  18:40 uSmaakstofjes Wit versus Weizen op een schaal van 0-10, waarbij ik niet helemaal zeker weet of de dataset klopt.


data bron: http://beer.suregork.com/?p=3919

Ingo

Ook apart dat isoamyl acetate (banaan) bij beide gisten erg laag ligt terwijl propyl acetate (peer) bij de hefeweizen zo enorm piekt!

seed7

Zitten volgens mij beiden in Meilgaards smaakgroep 0131. Het is vooral interpretatie van de proever, velen nemen die peer als banaan waar. In de tijd voordat de banaan opgang deed vond je in de Duitse literatuur de woorden "Birnenöl" en "Birnbrühe" bij beschrijvingen van deze smaakstoffen en Weizen.

Ingo

Vergelijkbare Topics (7)

37779

Reacties: 7
Gelezen: 2585

1678

Reacties: 10
Gelezen: 3761

45396

Reacties: 24
Gelezen: 604


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.