Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Gistkeuze

Gestart door John, 08-04-2019 13:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

John

Is het een hele rare gistkeuze: Fermentis S33 voor een Russian Imperial stout?

Er is inmiddels al weer redelijk lange tijd geleden een biergoeroe  ;) geweest hier op het forum en daar heeft tot op heden niemand ingevuld deze gist te gebruiken bij dit biertype...

Gerb

Ik zou het niet doen. De gist heeft een vrij lage vergistingsgraad. In combinatie met de zware wort , wordt het wel erg zoet en vol. Verder ben ik niet kapot van de smaak maar dat moet je natuurlijk zelf weten.

John

Citaat van: Gerb op 08-04-2019  15:59 uIk zou het niet doen. De gist heeft een vrij lage vergistingsgraad. In combinatie met de zware wort , wordt het wel erg zoet en vol.
Ik miste in mijn stout met de US-05 body, vandaar de keuze voor de S-33.

Chilobrachys

Een imperial stout die body mist? :o
Wat is je recept?

EBC

Neem dan liever een S-04. Maar zoals Chilobrachys vraagt ... wat is je recept, want aan US-05 ligt het waarschijnlijk niet.

haicoterbeek

Een wlp001 (Californian Ale) is een veelgebruikte gist voor een RIS. Dit is een cleane gist die de hop accentueert. Ook een lallemand west coast bry-97 behoort tot de mogelijkheden. Ook de us-05 zou een goed resultaat moeten geven. Kijk inderdaad eens naar je recept als je body mist. Een eenstapsmaisch bij hogere temp (68-69) geeft ook meer body. Verschuif bij meerstaps maischen de verhouding iets meer naar de 73C rust.

John

Allemaal al gedaan: percentage Crystal Malt en Special B verhoogd, gist temp. omhoog, zit al aan bovengrens vwb maischtemp (68gr.). Ik zou nog havermout kunnen toevoegen, die zit er nog niet in. Heb eraan gedacht om lactose of maltodextrine toe te voegen maar dat heeft niet de voorkeur.

Ik ben op zoek naar de volle smaak van verschillende bieren van Kees, Emelisse, De Molen; een nobel streven toch?!

EBC

Mooi streven, maar zonder recept en werkwijze word je niet geholpen.

John

Klopt.

Ik ga nu uit van het geplande recept.

Ga daarna nog eens fine-tunen

Jacques

Citaat van: haicoterbeek op 09-04-2019  07:43 uEen wlp001 (Californian Ale) is een veelgebruikte gist voor een RIS. Dit is een cleane gist die de hop accentueert. Ook een lallemand west coast bry-97 behoort tot de mogelijkheden. Ook de us-05 zou een goed resultaat moeten geven. Kijk inderdaad eens naar je recept als je body mist. Een eenstapsmaisch bij hogere temp (68-69) geeft ook meer body. Verschuif bij meerstaps maischen de verhouding iets meer naar de 73C rust.

De WLP001, Wyeast 1056, US-05 en waarschijnlijk nog meer korrelgisten hebben allemaal de zelfde oorsprong: Sierra Nevada brewery.

Het is een zeer veel gebruikte gist door heel wat craftbrouwers wereldwijd. De gist is voor tal van bierstijlen te gebruiken.

Knobby

Volheid in een stout komt vaak van een wat hogere eind densiteit, of een groot aandeel haver, of beiden.
Als je de begin densiteit niet wil of kan verhogen is een gist kiezen met lagere vergistingsgraad helemaal niet zo gek.
Juist US-05 en al die afgeleiden hebben een wat hogere vergistingsgraad dan veel andere gisten omdat ze ook maltotriose vergisten.
Persoonlijk heb ik weinig ervaring met S-33 dus ik kan over het gistprofiel niets zeggen, maar je gedachtegang is op zich juist.

Aangezien dit een ris is kan je er ook voor kiezen om het aandeel roost mouten te verhogen. Dat drukt namelijk ook de vergistingsgraad!
Je kan makkelijk naar 15% totale roost mout gaan, al doet dat natuurlijk ook wat met de smaak (ik hou daar wel van).
Mijn laatste ris met Nottingham gist had een schijnbare vergistingsgraad van 59% door het hoge aandeel roost mouten. (En amper cara mouten gebruikt)

BrouwMark

Ik ben het wel met Knobby eens. Het ligt er een beetje aan wat het beoogde begin SG en eind SG van je recept is.

Je hebt het over een RIS. Is dat zo'n extreme knallert die op 1130 begint en op 1012 moet eindigen, of is het er ééntje van zo'n 8,5% die bijvoorbeeld van 1090 naar 1025 moet gisten (zoet dus)?

In het laatste geval zou ik zeggen: probeer die s-33 voor dat bier. Engelse smaakjes zitten er zeker aan, en je houdt gegarandeerd een zoete, plakkerige RIS over omdat die gist niet ver uitvergist.

Het grootste nadeel van s-33 voor mij is dat ie heel slecht flocculeert, maar dat hoeft misschien voor jou niet zo'n probleem te zijn.

Enneh, nogmaals ook namens de anderen: wat is je recept? Desnoods ongeveer als je het niet wilt vertellen? Zoals al gezegd: s-33 kán werken, maar ook heel erg niet!

Vergelijkbare Topics (6)

40745

Reacties: 2
Gelezen: 975

44039

Reacties: 30
Gelezen: 3107

15372

Reacties: 46
Gelezen: 13338

40323

Reacties: 23
Gelezen: 2811


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.