Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Rye voor de braai

Gestart door ciesvandekwis, 03-06-2015 10:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ciesvandekwis

Omdat de zomer in aantocht is, nog eens tijd om met een Saisongist aan de slag te gaan. Keuze valt op Dupont omdat 1) ik er nog in de frigo heb 2) die goed warm mag staan.

Dan nog een kilootje rogge bij voor de kruidige toets en wat biscuit voor de 'knabbel'.

Hier komt ie:



BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 2/06/2015

Naam van het bier                        : Rye voor de braai
Type van het bier                        : Roggesaison
Brouwvolume                              : 30 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1042,9 SG /10,7 °P /11,1 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,7 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,8%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 28 IBU  /  16 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       3,000        54,5 %
Weyermann Roggemout                  6       1,000        18,2 %
Tarwemout                            3       1,000        18,2 %
Biscuit mout 50                      58      0,500        09,1 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (M) Medium
Maischwater : 22,4 liter aan 67 °C
              63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 28,2 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  13,4%   15      0'        18,9
Brewers Gold (A)              PELL  6,0%    20      40'       5,9
Cascade PELL Brouwland (A)    PELL  7,0%    30      55'       2,8

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : 3724 Belgian Saison
Gisteigenschappen  : Zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma. / Saison Dupont / trage vergisting!!

Volume giststarter: 1,3 liter maken met: 180 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,3 liter water koken + pH aanpassen




Gerb

Ziet er lekker uit. De combinatie van de rogge en de Brewers Gold lijkt me ook wel mooi.

homoeccentricus

Volgens het boek "Experimental Homebrewing" zou de Dupont-saison-gist afkomstig zijn van een rode wijngist, en "drukgevoelig" zijn: wanneer er door gebruik van een waterslot teveel druk komt in het vat, kan de vergisting stoppen. De oplossing is dan om in het begin geen waterslot te gebruiken maar ontsmette folie over het vat te spannen, zodat er geen te grote druk ontstaat.

William

Citaat van: homoeccentricus op 03-06-2015  11:21 uVolgens het boek "Experimental Homebrewing" zou de Dupont-saison-gist afkomstig zijn van een rode wijngist, en "drukgevoelig" zijn: wanneer er door gebruik van een waterslot teveel druk komt in het vat, kan de vergisting stoppen. De oplossing is dan om in het begin geen waterslot te gebruiken maar ontsmette folie over het vat te spannen, zodat er geen te grote druk ontstaat.

Zou dat niet eerder betekenen dat je moet vergisten in een breed vat ipv een hoog vat? Een waterslotdruk van zeg 3 cm water is heel wat minder dan 30 cm wortkolomdruk :weetniet:

Die gist is voor mij nog steeds een raadsel. Ooit had deze gist binnen 1 week alles uitvergist maar al de andere keren duurde het meerdere weken.

ciesvandekwis

Ter info: vorig weekend 33 liter gebotteld, eind SG was zomaar eventjes 998, dus 104% SVG.
Hij heeft dan ook wel een klein weekje op 30° gestaan. Merci monsieur Dupont, die gaat volgende week mee naar de camping  :proost:.

homoeccentricus

Citaat van: ciesvandekwis op 13-07-2015  15:03 uTer info: vorig weekend 33 liter gebotteld, eind SG was zomaar eventjes 998, dus 104% SVG.
Hij heeft dan ook wel een klein weekje op 30° gestaan. Merci monsieur Dupont, die gaat volgende week mee naar de camping  :proost:.

Dus geen problemen met de Dupont. Welk vergistingsschema heb je gevolgd?

ciesvandekwis

Een weekje gestart op 20°, dan in een week naar 30, en 4-tal dagen daar gehouden. Dan op een week gradueel naar 5° net voor het bottelen. De frigo heeft mogen zuchten tijdens de hittegolf.

ciesvandekwis

We kijken kwijlend uit naar de Ronde van Vlaanderen volgende zondag. EN de gistkast staat vrij, dusssss, tijd voor een nieuwe roggesaison, dit keer gewoon de hop die ik liggen had, Challenger uit een Gentse tuin ipv brewers gold. Moeten we eens naast die kloonversie van HermanH drinken binnenkort.... Juist es zien of ik evt nog een 42° stap voor de rogge inbouw, vorige keer niet gedaan en was niet echt een probleem qua SG of smaak.


BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable))  - Datum Export: 28-3-2017

Naam van het bier                        : Rye voor de Braai
Type van het bier                        :
Brouwvolume                              : 30 liter
Extractie-efficiëntie                    : 80%
Voorspelling begindensiteit              : 1042,8 SG /10,7 °P /11,0 Brix
Waarvan suikers                          : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1006,2 SG /1,7 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 4,8%
Voorspelling IBU totaal  / EBC-kleur     : 27 IBU  /  16 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof                            EBC       kg       % Gewicht
Pilsmout 3                           3       3,000        54,5 %
Tarwemout                            3       1,000        18,2 %
Weyermann Roggemout                  6       1,000        18,2 %
Biscuit mout 50                      58      0,500        09,1 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (M) Medium
Maischwater : 22,4 liter aan 67 °C
              63,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
              72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
              Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 28,3 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop                           Vorm  alfa%  gram  Toev.na..'   IBU
Magnum (Hallertau M.) (B)     PELL  13,4%   15      0'        18,9
Challenger (U)                BLM   6,0%    20      40'       5,4
Cascade PELL Brouwland (A)    PELL  7,0%    30      55'       2,8

KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief                      Aantal  Eenheid   Toev. na..'

VERGISTING
Gistnaam           : 3724 Belgian Saison
Gisteigenschappen  : Zeer droog kruidig en licht zurig profiel met esterig aroma. / Saison Dupont / trage vergisting!!

Volume giststarter: 1,3 liter maken met: 180 gram moutextract
en 3 gram gistvoeding in 1,3 liter water koken + pH aanpassen

Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 0 gram


Mario72

Ik gooi deze alvast in BrouwHulp. Ziet er goed uit :biersmile:

ciesvandekwis

Voila zie, 30 literkes aan 1045 SG in het vat. Schroten was iets fijner, dus wat hoger rendement, iets tragere doorloop van de filter wel. Gewoon al van begin gestort rond de 45° en opgewarmd naar 62. Ging zeer vlot, met hulp van een brouwmaatje die nadien ook nog mijn ketels liet blinken  :brouwen:.
En dan de zondag nog sterke Greg Van Avermaet die een hollander verslaat in Parijs-Roubaix: dit weekend kon alvast niet meer stuk!

tdp

Citaat van: ciesvandekwis op 10-04-2017  15:08 uVoila zie, 30 literkes aan 1045 SG in het vat. Schroten was iets fijner, dus wat hoger rendement, iets tragere doorloop van de filter wel. Gewoon al van begin gestort rond de 45° en opgewarmd naar 62. Ging zeer vlot, met hulp van een brouwmaatje die nadien ook nog mijn ketels liet blinken  :brouwen:.
En dan de zondag nog sterke Greg Van Avermaet die een hollander verslaat in Parijs-Roubaix: dit weekend kon alvast niet meer stuk!

Geluk zit in kleine dingen Cies, kleine dingen :)

ciesvandekwis

Gisteren dit biertje gebotteld, was nog vrij troebel ondanks 2 dagen op 2°. Eind SG 1004, SVG 92%, wat ietsje lager is dan vorige edities. Misschien had ik nog wat langer mogen doorgisten, maar komt allemaal wel goed. Tegen de zomer ideaal en in de fles gist alles nog es zo veilig na.

hans_nwk

Ik loop al tijden me thet idee om eens iets met rogge te brouwen. De spullen zijn besteld om dit bier deze maand te kunnen brouwen. Ik ben benieuwd!

Groet,
Hans

ciesvandekwis

Gisteren de Rye eens geproef na 1,5 week op fles, valt die ff tegen zeg: er zit een wrange bitterheid in die ik ooit al eens bij mijn vorige Duvel (Simcoe from hell) ook had. Best drinkbaar hoor, maar toch... Qua schuim ok, is ook nog redelijk troebel, maar dat zakt wel uit.
Geen infectie volgens mij. En toch ook 1/4 van het brouwwater was demiwater, 3/4 kraantjeswater, dus ben benieuwd of dat er met tijd nog uit trekt.
Zo ziet ge, het kan ook bij een ouwe brouwrot nog es niet 100% lopen zoals het moet.

Jacques

Als een nog oudere rot zeg ik: geduld, geduld en geduld...  ;D

De bitterheid zal ongetwijfeld de komende weken minder worden.

ciesvandekwis

Omdat alle saisons in huis op zijn, en de lente roept om een frisse drinker met voldoende body, nog eens een variant op deze Rye voor de Braai.

Extra Zuidafrikaanse toets met Southern Passion hop. Klinkt alvast veelbelovend, als je Brouwland mag geloven. Iemand deze al geprobeerd?




BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 29/03/2019
Naam van het bier : Rye voor de braai - Type van het bier : Roggesaison

Brouwvolume : 20 liter
Extractie-efficiëntie : 80%
Voorspelling begindensiteit : 1073,7 SG /17,9 °P /18,5 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1012,8 SG /3,4 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 8,1%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 36 IBU / 18 EBC

STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Palemout 7 8 5,000 76,9 %
Weyermann Roggemout 6 1,000 15,4 %
Havervlokken / havermout 4 0,500 07,7 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 21,5 liter aan 67 °C
63,0°C gedurende 25 min (ß amylase (maltose))
72,0°C gedurende 30 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 10,0 liter aan 90°C
HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Challenger (U) BLM 6,0% 55 0' 32,9
Southern Passion PELL 6,0% 30 55' 2,8
Southern Passion PELL 6,0% 70 60' 0,0

VERGISTING
Gistnaam : opkweek Saison Dupont Volume giststarter: 1,5 liter

Koen S

Citaat van: ciesvandekwis op 01-04-2019  14:56 uOmdat alle saisons in huis op zijn, en de lente roept om een frisse drinker met voldoende body, nog eens een variant op deze Rye voor de Braai.
Ziet er een lekker recept uit, wel een stevige frisse drinker, klinkt meer als een Moinette of Bons Voeux...

ciesvandekwis

Een vlotte brouwdag, maar serieus lager rendement dan vorige keren, maar begin SG 1060 gehaald. Misschien al wat oudere palemout, of stort die aan de dikke kant was. Die passion-hop rook alvast wél top!
En om in de sfeer van vorige Rye's te blijven: de dag erop Dé Ronde van Vlaanderen, deze keer véél te véél favorieten, Nikki Terp die zwaar valt, ai ai, én de gebruikelijke 3e die met het been wegloopt. Maar ook een beresterke Van der Poel en Van Aert gezien. Wintercrossers en pisterenners. Het lijkt haast een must geworden om een klassieke koers te winnen.

tdp

Citaat van: ciesvandekwis op 08-04-2019  11:27 uEen vlotte brouwdag, maar serieus lager rendement dan vorige keren, maar begin SG 1060 gehaald. Misschien al wat oudere palemout, of stort die aan de dikke kant was. Die passion-hop rook alvast wél top!
En om in de sfeer van vorige Rye's te blijven: de dag erop Dé Ronde van Vlaanderen, deze keer véél te véél favorieten, Nikki Terp die zwaar valt, ai ai, én de gebruikelijke 3e die met het been wegloopt. Maar ook een beresterke Van der Poel en Van Aert gezien. Wintercrossers en pisterenners. Het lijkt haast een must geworden om een klassieke koers te winnen.

Inderdaad erg mooi om te zien die 2!

Vergelijkbare Topics (7)

9765

Reacties: 22
Gelezen: 5955

42186

Reacties: 8
Gelezen: 1601

22513

Reacties: 40
Gelezen: 10562

35422

Reacties: 26
Gelezen: 5509

8836

Reacties: 18
Gelezen: 5334


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.