Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Brut IPA

Gestart door breda82, 26-05-2018 12:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

breda82

Ik weet dat er een aantal leden hier zijn die niet van experimentele bieren houden. Ik wel en daarom dit topic. Ik lees op internet hier en daar wat artikelen over een "nieuw" type ipa genaamd brut ipa. Zou moeten een beetje de karakteristieken van champagne moeten hebben.
Droog, hoog koolzuur, verder weinig moutigheid, weinig bitterheid, veel / alleen late hopgiften, licht van kleur. Nelson sauvin, Hallertau blanc worden genoemd als goede hoppen.

Verder lees ik dat er ook enzymen worden gebruikt om het bier verder uit te drogen en ook rijstvlokken voor lichte kleur.


Klinkt in mijn oren wel als een mooi experiment. Zijn er hier leden die ervaring hebben of gedachtes willen delen zodat we tot een mooi recept kunnen komen?

BrouwMark

Ik hou wel van wat geexperimenteer... Zonder er ook maar iets over gelezen te hebben:

Hoe zwaar moet zo'n bier zijn volgens jou? Een goede basis lijkt mij een 'duvel', dus een strogeel bier met alleen pils/lagermout en een flinke suikerstort. Geen wy1388 uiteraard, maar bv us-05. Of een mooie brett als je durft.

Geen bitterhop, pas vanaf 15 minuten vóór einde koken bijvoorbeeld wat Saaz voor een aardse kruidige ondergrond en lichte bitterheid. Whirlpool/hopstand en drooghoppen met hoppen met een fruitige of zoetige toon om te voorkomen dat het geheel een kurkdroge kruidenthee wordt. Ik ben zelf erg fan van de cashmere zoals die nu in de (dryhopped) mannenliefde van oedipus zit, meloenige en bloemige tonen gecombineerd met citrus. Nelson sauvin zou ik ook een mooie keus vinden. Misschien zou ik het zelfs nog durven om een pietsje vlierbloesem en/of sinaasappelschil te gebruiken...

William

Probeer in plaats van sucrose eens fructose als suikerbron te gebruiken.

Pas gedaan in een blonde een het lijkt meer frisheid te geven (tot nu toe, nog niet gebotteld).

Mogelijk dat de gist door de fructose voor een deel een andere metabole route neemt.

davyd

Het essentiële ingrediënt om het bier beendroog te maken is amyloglucosidase (of een gelijkaardig enzyme): https://whitelabs.com/ultraferm - toe te voegen in de maisch of aan het einde van de vergisting.

breda82

Citaat van: BrouwMark op 26-05-2018  13:18 uIk hou wel van wat geexperimenteer... Zonder er ook maar iets over gelezen te hebben:

Hoe zwaar moet zo'n bier zijn volgens jou? Een goede basis lijkt mij een 'duvel', dus een strogeel bier met alleen pils/lagermout en een flinke suikerstort. Geen wy1388 uiteraard, maar bv us-05. Of een mooie brett als je durft.

Geen bitterhop, pas vanaf 15 minuten vóór einde koken bijvoorbeeld wat Saaz voor een aardse kruidige ondergrond en lichte bitterheid. Whirlpool/hopstand en drooghoppen met hoppen met een fruitige of zoetige toon om te voorkomen dat het geheel een kurkdroge kruidenthee wordt. Ik ben zelf erg fan van de cashmere zoals die nu in de (dryhopped) mannenliefde van oedipus zit, meloenige en bloemige tonen gecombineerd met citrus. Nelson sauvin zou ik ook een mooie keus vinden. Misschien zou ik het zelfs nog durven om een pietsje vlierbloesem en/of sinaasappelschil te gebruiken...

Tussen 6 en 8 procent, ik denk ook aan alleen een pilsner stort. Heb Weyermann extra pale in huis.

breda82

Citaat van: davyd op 26-05-2018  14:13 uHet essentiële ingrediënt om het bier beendroog te maken is amyloglucosidase (of een gelijkaardig enzyme): https://whitelabs.com/ultraferm - toe te voegen in de maisch of aan het einde van de vergisting.
Inderdaad, alle artikelen verwijzen naar deze enzymen. Zijn er eigenlijk op dit moment brouwers die met deze "style" experimenteren. Ik word er wel enthousiast van maar heb ook geen referentie materiaal.


davyd

In http://hwcdn.libsyn.com/p/8/8/e/88ed08c7a77664bb/bbr05-17-18brutipa.mp3?c_id=21030871&cs_id=21030871&expiration=1527452656&hwt=c6aa3de608f4c2037acf0218bafe5b83 en http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-i/ wordt het allemaal netjes uitgelegd door Chris Colby: 100% pale malt, enzymes toevoegen in de maisch, densiteit rond 1.060, lage bitterheid, typische IPA toevoeging van hoppen in whirlpool, drooghoppen,  gist gebruiken die veel glucose aankan, bv US-05 of Westmalle gist, carboniseren tot 3 volumes.

davyd

Gisteren mijn eerst Brut IPA gedronken. All of the Bubbles van North Park Beer Company (San Diego). Zeker niet slecht. 7.4% ABV, 10 IBU, met Nelson Sauvin en Blanc hop. (https://untappd.com/b/north-park-beer-company-all-of-the-bubbles/2739527)

Ondanks de 7+ procent zeker een doordrinker. Beendroog. Heeft inderdaad een wijnkarakter. Enige kritiek is dat er voor mij te weinig hoparoma en -smaak in zat, maar dat is wellicht een kwestie van design. Zou zoiets durven brouwen.

Knobby

Citaat van: davyd op 01-08-2018  12:42 uEnige kritiek is dat er voor mij te weinig hoparoma en -smaak in zat, maar dat is wellicht een kwestie van design. Zou zoiets durven brouwen.
Dat was ook mijn indruk van Napa van Gypsy brewing, ook een brut IPA.
Denk toch dat het niet echt mijn stijl is. Ik heb dan ook niets met wijn, en des te meer met hoparoma en smaak.

davyd

Citaat van: Knobby op 02-08-2018  22:25 uDat was ook mijn indruk van Napa van Gypsy brewing, ook een brut IPA.
Denk toch dat het niet echt mijn stijl is. Ik heb dan ook niets met wijn, en des te meer met hoparoma en smaak.
Welke hopsoorten zaten daar in? Wijnkarakter was volgens mij toch grotendeels gekoppeld aan Blanc/Nelson.

davyd

Brewdog|We Are Beer collab brut ipa. Niet lekker. Geur van vuile sokken. Droog tot de kurkste macht. Weinig hopsmaak. Weinig alcohol, maar wordt niet door iets interessants gecompenseerd. Dumper.

Knobby

Citaat van: davyd op 03-08-2018  09:06 uWelke hopsoorten zaten daar in? Wijnkarakter was volgens mij toch grotendeels gekoppeld aan Blanc/Nelson.
Van untappd:

Experimental brew.

Napa is a Brut IPA. A new style of IPA, originating in San Francisco and brewed for the first time in the UK by Gipsy Hill.

It's been fermented down to very low gravity, like champagne, so is incredibly clean, drinkable and light, while still bursting with aroma and flavour.

A sparkling wine of an IPA.

Goes well with flutes and high society.

Hops: Nelson Sauvin, Wai-iti, Kahuta

Yeast: S-05

Malt: Pilsner, Flaked Maize

Drents Hopbier

Citaat van: Knobby op 05-08-2018  12:26 uHops: Nelson Sauvin, Wai-iti, Kahuta

Zal wel: Nelson Sauvin, Wai-iti, Kohatu  moeten zijn. http://www.hopslist.com/hops/aroma-hops/kohatu/

Hopbier

lupulus

Gisteren een mooie Brut IPA geproefd op Borefts van North Brewing Co. Dit biertje heet Hit the North https://untappd.com/b/north-brewing-co-hit-the-north-2-0-brut-ipa/2808320
Geïnspireerd door de stijl ben ik bezig met wat eigenschappen te vatten.
Hier wat eigenschappen die ik kan vinden van de Brut IPA stijl.

Eigenschappen
Begin SG: 1056 (low IPA range)
Eind SG: 1000 (kan lager worden door alcohol)
IBU: 25
Alcoholgehalte: niet hoger dan 7,5% (anders wordt het brandstof in de smaak)

Recept
- Rijst en tarwe kunnen beide 20% uitmaken (samen 40%)
- Pilsmout komt veel voor als basis
- Probeer extra suiker te voorkomen dus geen crystal oid

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Hop
- Niet veel bitterheid (vreemd om het dan IPA is)
- Alle hoppen komen na de kook
- Tropische en bloemige hoppen laat in het proces (aroma)
- Drooghoppen is aan te raden om een prominente smaak te krijgen
- Hopextracten kunnen ook gebruikt worden

Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056
- Wyeast 3787
- White Labs WLP001

CO2
- Veel meer koolzuur om bubbels te krijgen
- 3.5 tot 4.0 volumes CO2

Referenties
https://beerandbrewing.com/the-birth-of-the-brut-ipa/
https://beerandbrewing.com/social-kitchen-and-brewery-brut-ipa-recipe/
https://www.braumarkt.com/white-labs-wln4300-ultra-ferm-10-ml.html
http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-v/


PeterSelie10

Citaat van: lupulus op 23-09-2018  16:10 uGisteren een mooie Brut IPA geproefd op Borefts van North Brewing Co. Dit biertje heet Hit the North https://untappd.com/b/north-brewing-co-hit-the-north-2-0-brut-ipa/2808320
Geïnspireerd door de stijl ben ik bezig met wat eigenschappen te vatten.
Hier wat eigenschappen die ik kan vinden van de Brut IPA stijl.

Eigenschappen
Begin SG: 1056 (low IPA range)
Eind SG: 1000 (kan lager worden door alcohol)
IBU: 25
Alcoholgehalte: niet hoger dan 7,5% (anders wordt het brandstof in de smaak)

Recept
- Rijst en tarwe kunnen beide 20% uitmaken (samen 40%)
- Pilsmout komt veel voor als basis
- Probeer extra suiker te voorkomen dus geen crystal oid

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Hop
- Niet veel bitterheid (vreemd om het dan IPA is)
- Alle hoppen komen na de kook
- Tropische en bloemige hoppen laat in het proces (aroma)
- Drooghoppen is aan te raden om een prominente smaak te krijgen
- Hopextracten kunnen ook gebruikt worden

Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056
- Wyeast 3787
- White Labs WLP001

CO2
- Veel meer koolzuur om bubbels te krijgen
- 3.5 tot 4.0 volumes CO2

Referenties
https://beerandbrewing.com/the-birth-of-the-brut-ipa/
https://beerandbrewing.com/social-kitchen-and-brewery-brut-ipa-recipe/
https://www.braumarkt.com/white-labs-wln4300-ultra-ferm-10-ml.html
http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-v/
Ik heb een vraag over de volgende zin:
0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Wat is de reden om dit toe te voegen?
Wat is effect?
Waar is dit te verkrijgen? Want bij mijn lokale brouwwinkel konden ze het niet plaatsen.

Kortom ik zou graag meer uitleg willen haha

Chilobrachys

Citaat van: PeterSelie10 op 16-12-2018  11:05 uIk heb een vraag over de volgende zin:
0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Wat is de reden om dit toe te voegen?
Wat is effect?
Waar is dit te verkrijgen? Want bij mijn lokale brouwwinkel konden ze het niet plaatsen.

Kortom ik zou graag meer uitleg willen haha

Braumarkt verkoopt het, op de pagina van whitelabs staan al je vragen beantwoord.

https://whitelabs.com/ultraferm

Bachess

Citaat van: lupulus op 23-09-2018  16:10 uMaisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)



De enzymen doen het best bij een temp onder de 60 graden. Is het aan te raden eerst een gewone maisch te doen op 63 graden, dan af te koelen tot 55 graden en de enzymen hun werk laten doen? Hierna de boel aan de kook brengen.

Groet,
Menno

Striekert

Als je het goed leest en de links die in de andere post staat ook leest
kun je dit enzym op 2 manieren gebruiken.

1 in de maisch single step 63gr toevoegen na 1/3 maisch... 1uur maisch dus na 20min toevoegen

2 na de hoofdvergisting toevoegen. zodat de dan nog aanwezige moeilijke suikers worden omgezet naar makkelijk afbreekbare suikers (let op kan weer hevig gaan vergisten...)

Succes laat maar weten wat je gaat doen! Ben benieuwd.

PeterSelie10

Citaat van: lupulus op 23-09-2018  16:10 uGisteren een mooie Brut IPA geproefd op Borefts van North Brewing Co. Dit biertje heet Hit the North https://untappd.com/b/north-brewing-co-hit-the-north-2-0-brut-ipa/2808320
Geïnspireerd door de stijl ben ik bezig met wat eigenschappen te vatten.
Hier wat eigenschappen die ik kan vinden van de Brut IPA stijl.

Eigenschappen
Begin SG: 1056 (low IPA range)
Eind SG: 1000 (kan lager worden door alcohol)
IBU: 25
Alcoholgehalte: niet hoger dan 7,5% (anders wordt het brandstof in de smaak)

Recept
- Rijst en tarwe kunnen beide 20% uitmaken (samen 40%)
- Pilsmout komt veel voor als basis
- Probeer extra suiker te voorkomen dus geen crystal oid

Maisch
- Maischtemperatuur tussen de 60 en 63 graden
- Maischtype single van 60 tot 90 min
- 0.65 ml amyloglucosidase enzym voor 19 liter toevoegen na een derde van de maisch (20 min - 30 min)

Hop
- Niet veel bitterheid (vreemd om het dan IPA is)
- Alle hoppen komen na de kook
- Tropische en bloemige hoppen laat in het proces (aroma)
- Drooghoppen is aan te raden om een prominente smaak te krijgen
- Hopextracten kunnen ook gebruikt worden

Gist
- Tijdens de vergisting moet gistvoeding gebruikt worden
- Weinig restsuikers is het doel. Enige goede gisten zijn:
- Fermentis US-05
- Wyeast 1056
- Wyeast 3787
- White Labs WLP001

CO2
- Veel meer koolzuur om bubbels te krijgen
- 3.5 tot 4.0 volumes CO2

Referenties
https://beerandbrewing.com/the-birth-of-the-brut-ipa/
https://beerandbrewing.com/social-kitchen-and-brewery-brut-ipa-recipe/
https://www.braumarkt.com/white-labs-wln4300-ultra-ferm-10-ml.html
http://beerandwinejournal.com/brut-ipa-v/
Nogmaals een vraagje:

Ik lees hier 0.65 ml op 19 L. Hoe kom je aan deze waarde?

Ik heb namelijk net potje binnen via Amazon en op de beschrijving staat 20ml op 1 HL.

We gaan morgen brouwen met 33l startwater. Volgens mijn berekening kom ik dan uit op 6.6 ml enzym.

Ik vind dit nog al een verschil met de hierbovenstaande uitleg.

Iemand een idee hoe dit ontstaat?

Knobby

Dat zal vast te maken hebben met de concentratie van het enzym in je potje. Ik zou sowieso afgaan op wat de fabrikant aanraadt.

Striekert

Citaat van: PeterSelie10 op 05-01-2019  20:40 uNogmaals een vraagje:

Ik lees hier 0.65 ml op 19 L. Hoe kom je aan deze waarde?

Ik heb namelijk net potje binnen via Amazon en op de beschrijving staat 20ml op 1 HL.

We gaan morgen brouwen met 33l startwater. Volgens mijn berekening kom ik dan uit op 6.6 ml enzym.

Ik vind dit nog al een verschil met de hierbovenstaande uitleg.

Iemand een idee hoe dit ontstaat?
Potje van white labs of ander merk? Kan zijn dat ander merk weer andere verhouding nodig heeft.
White labs is 0,65ml voor 19L staat op de website van white labs. En anders was het ergens 1 van de links eerder in het topic. Ben benieuwd na je recept!

Zou je hem willen delen?

PeterSelie10

Citaat van: Striekert op 06-01-2019  00:01 uPotje van white labs of ander merk? Kan zijn dat ander merk weer andere verhouding nodig heeft.
White labs is 0,65ml voor 19L staat op de website van white labs. En anders was het ergens 1 van de links eerder in het topic. Ben benieuwd na je recept!

Zou je hem willen delen?
Potje was niet van Whitelabs, bij Brouwland was het uitverkocht dus bij Amazon Duitsland app besteld.

Maar behoorlijk verschil toch?

Recept deel ik later in dit topic, want nu niet bij de hand.

Striekert

Citaat van: PeterSelie10 op 06-01-2019  01:33 uPotje was niet van Whitelabs, bij Brouwland was het uitverkocht dus bij Amazon Duitsland app besteld.

Maar behoorlijk verschil toch?

Recept deel ik later in dit topic, want nu niet bij de hand.

Heb je een link naar de Amazon site van het potje?

Als het deze is (zie foto)


Dan staat de berekening ernaast 30 ml voor 150 L
10 ml voor 50 L
10 ml delen door 50 = 0,2 ml / L

Striekert

Is het nog goed gekomen tijdens de brouwdag?

PeterSelie10

Citaat van: Striekert op 07-01-2019  16:28 uIs het nog goed gekomen tijdens de brouwdag?
Excuses en jazeker. We hebben 6.66 ml gebruikt voor 33 L.

Vergelijkbare Topics (7)

29447

Reacties: 25
Gelezen: 8854

20346

Gestart door segtom


Reacties: 60
Gelezen: 17677

32058

Reacties: 4
Gelezen: 2213

23722

Gestart door John


Reacties: 27
Gelezen: 8686

07-09-2013 10:13 u
door Erick
4032

Reacties: 21
Gelezen: 6401


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.