Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept gebaseerd op Tarwetripel van Mo

Gestart door ppuk, 27-01-2018 13:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ppuk

Morgen wil ik onderstaand biertje gaan brouwen. Omdat ik de Hoegaarden grand cru wel lekker maar te zacht vind wil ik er veel meer hop en kruiden in doen. De kruiden doe ik er pas in de laatste 15 minuten bij. Zie ik iets doms over het hoofd?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptGebaseerd op Tarwetripel van Mo
Brouwdatum24-01-2018
BierstijlTripel
Volume22,0 l
Begin SG1,084 SG
Berekende kleur (Morey)33 EBC
Berekende bitterheid (Rager)36 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,94 lWater uit Voorburg
1,06 lGedemineraliseerd water
0,30 gCaSO4
2,50 mlFosforzuur
14,44 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
44 mg/l8 mg/l57 mg/l151 mg/l50 mg/l54 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,50 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC44,9 %
3,50 kgWhiteSwaen tarwemoutDe Swaen4 EBC44,9 %
0,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC3,8 %
0,50 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC6,4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.90 min.2,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.2,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
65,5 gSaazpellets3,8%60 min.33,7 IBU
20,0 gSaazpellets3,8%10 min.2,1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
8,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken
8,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Witbier (3944)bovengist


JanEric

Ik ken het oorspronkelijke recept niet, maar als dit een beproefd recept is, dan kun je het gewoon brouwen.
Ik zie geen bijzonderheden, alleen:
je weet wel dat 1 pak gist veeeeels te weinig is?

ppuk

Ja, klopt :-) Ik heb 1,5 liter 3944 opgekweekt vanuit 3 ml diepvries :-) Maar ik wil (zoals bijna altijd) de batch gaan splitsen en een andere korrel witbiergist gebruiken. Geen idee nog welke. Ik kan kiezen uit Safale Wb-06, Safale S-33 en Arsegan Blanche.
De kruiden en hop hoeveelheden zijn wel flink meer dan die van het origineel.

ppuk

De batch is gesplitst in Wyeast 3944 en Arsegan Blanche. Ff wachten tot ze wat gaan doen en dan kunnen ze de vergistingskast in  :biersmile:

MO

Leuk ben benieuwd. Ooit gebrouwen in 2003 of 2004, tijdje terug.

guuz

Citaat van: ppuk op 28-01-2018  17:14 uDe batch is gesplitst in Wyeast 3944 en Arsegan Blanche. Ff wachten tot ze wat gaan doen en dan kunnen ze de vergistingskast in  :biersmile:

Ik hoop voor je, dat die 3944 voldoende kopruimte heeft, want 25 liter in 60 liter gistvat, komt hij soms tegen het deksel :nut:

ppuk

Nou, over die kopruimte... In mijn vergistingskoelkast passen maar 2 * 11L Pet carboy's (of 1 zo'n 30L grote). Dus die blowoff heb ik gisteren maar meteen gemonteerd en die was vanochtend inderdaad al heel druk in gebruik :-)

Denk dat ik per carboy ongeveer een litertje kwijtraak aan blowoff. Zonde, maar verschillende gisten uitproberen is ook wat waard toch ;-)

Vergelijkbare Topics (7)

30425

Reacties: 1
Gelezen: 1353

39033

Reacties: 29
Gelezen: 5257

2469

Reacties: 29
Gelezen: 9220

16729

Reacties: 83
Gelezen: 30682

45436

Reacties: 16
Gelezen: 945

16202

Reacties: 32
Gelezen: 10258


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.