Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Eerste brouwsel, recept vraagje

Gestart door Sh0rt, 25-10-2017 11:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sh0rt

Goedemorgen,

Alle spullen zijn besteld en dit weekend wil mijn eerste biertje brouwen. :)
Ik heb op het web een recept gevonden voor een Blond (Affligem) biertje.
Het recept zegt;
20 gr Styrians Goldings 2,9% FWH
24 gr Styrians Goldings 2,9% 60 min. (zie recept onderaan.)

Mijn vraag is heb ik dan in het totaal 44 g of 24 g Styrians Goldings?
En kan ik gewoon 10 L in een 30 L vat vergisten?

Dank je wel!

Sh0rt

Het recept is voor 10 liter en heeft een
bitterheid van 30 EBU.
2000 gr. pilsmout 3 EBC
400 gr. Munchener 15 EBC
20 gr Styrians Goldings 2,9% FWH
24 gr Styrians Goldings 2,9% 60 min.
14 gr Saaz 2,2 % 5 minuten
10 liter maischwater
7 liter spoelwater
Begin SG 1058 eind SG 1012/14
Kooktijd 60 minuten
Maischschema :
30 min op 60 ⁰C
30 min op 70 ⁰C
1 min op 78 ⁰C

Knobby

FWH staat voor first wort hop.
Dat is hop die je direct na of zelfs tijdens het spoelen in je wort gooit, dus al voordat je gaat koken. Deze hop blijft ook de gehele duur van het koken in je wort.
De 60 min gift doe je op het moment dat je wort daad werkelijk kookt en je de kookwekker aanzet, en de 5 min gift 5 minuten voor het einde van het koken.

10 liter in een 30 liter vat kan prima. Met zo veel kopruimte is het wel aan te raden om te controleren dat je gistvat wel luchtdicht is, anders heb je kans op oxidatie tijdens de nagisting/lagering.

pippakillinova

44 g heb je nodig.
20 g direct na het spoelen (dus nog voordat het kookt).
24 g op het moment van koken.

Sh0rt

Zondag heb ik 10 liter gebrouwen. Meting 1051
Mijn gist zakje zei 11,5 gr voor 20-30 l, dus heb de helft gebruikt.
Maandag had ik veel activiteit op het waterslot.
Dinsdag al niet meer. Vandaag heb ik een meting gedaan 1015.
Het zag er een beetje troebel uit. Het rook wel naar bier:), maar smaakte erg bitter.

Dus mijn vragen.
Klopt die smaak?
Ik heb een beetje lopen stunten tijdens het afkoelen. Hoe groot is de kans op infecties?
Ik heb ergens gelezen, 3 dagen wachten en nog een meting doen? En dan? Al bottelen?




biking rebel

De 2 belangrijkste dingen bij brouwen zijn:
1. Schoon werken
2. Geduld

Laat het gerust nog staan tot volgende week en meet dan nog eens. Welke eind sg verwachte je op basis van het gebruikte gist?

pippakillinova

Het kan vers hoparoma zijn wat je ervaart als bitterheid. Dat verminderd over tijd.

Citaat van: Sh0rt op 01-11-2017  20:07 uIk heb een beetje lopen stunten tijdens het afkoelen. Hoe groot is de kans op infecties?

Tja, dat is moeilijk te zeggen. Maar als je schoon gewerkt hebt is de kans klein. Maar als je het flink hebt laten kletteren, zou je door de zuurstofinslag wat last van een oxidatiesmaakje kunnen hebben. Als er een overheersende 'romige' smaak is, zou er diacetyl gevormd kunnen zijn. De gist zal dit nog enigszins afbreken tijdens de nagisting.

Sh0rt

Dat kletteren zou best gebeurd kunnen zijn.
Dat oxidatiesmaakje is dat alleen de smaak of is het bier dan niet goed meer?

Sh0rt

Citaat van: biking rebel op 02-11-2017  09:21 uLaat het gerust nog staan tot volgende week en meet dan nog eens. Welke eind sg verwachte je op basis van het gebruikte gist?

Ik heb geen idee. De gist is S-04. Het recept zegt: Begin SG 1058 eind SG 1012/14.
Mijn meting was 1051 en 1015.

pippakillinova

Citaat van: Sh0rt op 02-11-2017  11:29 uDat kletteren zou best gebeurd kunnen zijn.
Dat oxidatiesmaakje is dat alleen de smaak of is het bier dan niet goed meer?

Die conclusie kun je pas trekken als de smaak echt niet goed is. En dat kan alleen de brouwer zelf  ;)
Qua vergisting zit je zo te zien wel goed. Mijn verwachting is dat het wel goed komt. Als het sg 3 a 4 dagen niet meer gedaald is gaan bottelen.

Jan iets Grunn

De hoeveelheid zuurstof die opgelost kan zijn in water is bij 34 graden Celsius maximaal 7 mg/liter, bij hogere temperaturen nog minder. ik vraag me daarom af waarom ik zoveel lees over zuurstofinslag bij het laten kletteren van het wort bij bijvoorbeeld het spoelen. De hoeveelheid zuurstof in water is heel klein. Verder moet je beluchten bij vloeibare gisten, heeft dit dan geen zuurstofinslag tot gevolg? Naar mijn mening maken we ons druk over een niet bestaand probleem.

pippakillinova

Citaat van: Jan iets Grunn op 02-11-2017  13:19 uDe hoeveelheid zuurstof die opgelost kan zijn in water is bij 34 graden Celsius maximaal 7 mg/liter, bij hogere temperaturen nog minder. ik vraag me daarom af waarom ik zoveel lees over zuurstofinslag bij het laten kletteren van het wort bij bijvoorbeeld het spoelen. De hoeveelheid zuurstof in water is heel klein. Verder moet je beluchten bij vloeibare gisten, heeft dit dan geen zuurstofinslag tot gevolg? Naar mijn mening maken we ons druk over een niet bestaand probleem.

Die getallen zeggen mij niet zoveel. Ik vertrouw op mijn eigen ervaring.
De meningen over de effecten van zuurstofinslag verschillen al sinds mensenheugenis volgens mij.
En beluchten voor het enten heeft simpelweg meer voordelen dan nadelen.  :P

davyd

Er is geen "probleem". Er zijn wel delicate polyfenolen in de mout die verdwijnen wanneer de mash wordt geoxideerd door 7 ppm zuurstof. De smaak wordt behouden bij verwijdering van die zuurstof. 99 procent van hobbybrouwers houden zich daar niet mee bezig. Dat is hun goed recht.

Jan iets Grunn

Bedankt voor je reactie Davyd. Ik wist dat niet, toch weer wat geleerd.

Jacques

Citaat van: Jan iets Grunn op 02-11-2017  13:19 uDe hoeveelheid zuurstof die opgelost kan zijn in water is bij 34 graden Celsius maximaal 7 mg/liter, bij hogere temperaturen nog minder. ik vraag me daarom af waarom ik zoveel lees over zuurstofinslag bij het laten kletteren van het wort bij bijvoorbeeld het spoelen. De hoeveelheid zuurstof in water is heel klein. Verder moet je beluchten bij vloeibare gisten, heeft dit dan geen zuurstofinslag tot gevolg? Naar mijn mening maken we ons druk over een niet bestaand probleem.

Zuurstofopname dient gedurende het gehele brouwproces voorkomen te worden. Wetenschappers zijn het daar over eens. Er is slechts één uitzondering: het beluchten van het afgekoelde wort voor de vergisting. Door de gist wordt de zuurstof gebruikt voor de aanmaak van onverzadigde vetzuren en sterolen. Dat komt de vergisting ten goede. De opname van de zuurstof gaat snel. Maar ook dan moet er voor worden gewaakt voor oxidatie van het wort. Zolang je lucht gebruikt voor het beluchten en geen gasfles met zuurstof hoef je daar niet zo bang voor te zijn.

Sh0rt

Goed, ik heb even allemaal afgewacht. Eind meting 1012.
Zojuist heb ik zo'n 7 gram suiker per liter toegevoegd en gebotteld.
Hoelang laat ik ze nu staan en waar?
Moet dat warm of koud, licht of donker.

Bedankt, weer!

biking rebel

Gebruik de zoekfunctie anders eens. Dan vind je zo alle antwoorden op je vragen.

Jacques

Citaat van: Sh0rt op 08-11-2017  14:06 uGoed, ik heb even allemaal afgewacht. Eind meting 1012.
Zojuist heb ik zo'n 7 gram suiker per liter toegevoegd en gebotteld.
Hoelang laat ik ze nu staan en waar?
Moet dat warm of koud, licht of donker.

Bedankt, weer!

Via de zoekfunctie en de tags zijn heel veel antwoorden te vinden op vragen.
Kijk eens bij de tag bottelen/afvullen en hergisting op fles.
Voor alle tags zie http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?action=tags

Toch een heel kort antwoord op je vraag.
Warm wegzetten en bier moet altijd donker worden bewaard omdat bier lichtgevoelig is.
Controleer na een 2 weken of het bier voldoende koolzuur heeft. Wanneer dit het geval kun je het koel bewaren. Hiervoor heb je minder snel last van veroudering van het bier.

Sh0rt

Citaat van: Jacques op 08-11-2017  20:42 uToch een heel kort antwoord op je vraag.
Warm wegzetten en bier moet altijd donker worden bewaard omdat bier lichtgevoelig is.
Controleer na een 2 weken of het bier voldoende koolzuur heeft. Wanneer dit het geval kun je het koel bewaren. Hiervoor heb je minder snel last van veroudering van het bier.

Dank je wel.
Ik ga 'geduldig' wachten.

Vergelijkbare Topics (7)

40896

Gestart door Erwinaalders


Reacties: 10
Gelezen: 1742

35948

Reacties: 6
Gelezen: 1709

42835

Reacties: 13
Gelezen: 1645

23166

Reacties: 5
Gelezen: 2871


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.