Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Voor het eerst een dubbel

Gestart door Martijn0172, 14-09-2017 22:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Voor het eerst wil ik eens een dubbel brouwen. Met wat zoeken op het forum en rekening houdend met wat ik heb liggen ben ik tot het onderstaande recept gekomen. Benieuwd wat men er van vind

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDoomsday dubbel
Brouwdatum14-09-2017
BierstijlDubbel
Volume22,0 l
Begin SG1,067 SG
Berekende kleur (Morey)60 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
22,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
1,40 gCaSO4
3,20 mlMelkzuur
11,01 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
73 mg/l12 mg/l41 mg/l153 mg/l65 mg/l71 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,20 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,5 %
1,64 kgPale Ale moutDingemans7 EBC25,9 %
0,50 kgCara 120Dingemans120 EBC7,9 %
0,30 kgSpecial BDingemans350 EBC4,7 %
0,20 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC3,2 %
0,50 kgBruine kandijsuikerSupermarkt10 EBC7,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.20 min.3,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,5 gMagnumpellets14,3%90 min.24,4 IBU
11,2 gSaazbellen3,3%10 min.1,4 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Oxhead

De chocolademout verminderen naar 1% van je stort en je betarust verhogen naar een half uur met deze gist.
En die 11 gram Saaz zal je niet terug proeven. :)

Martijn0172

Dank je voor de tips. Dit is een gelegenheidsbier en we willen de Dubbel zo donker mogelijk hebben. Is het dan een idee om de bruine kandijsuiker te vervangen voor bijvoorbeeld donkere kandysiroop van de Brouwmarkt?  En wat voor hopgift zou beter passend zijn? Of alleen een bitterhop? Ik Zie dit ook wel eens voorbij komen

EvdBroek

Candy sirup zou je kunnen gebruiken maar die is best duur. Op hun site kun je trouwens ook allerlei recepten terugvinden.

Overigens zou ik een andere gist nemen dan de s33

Martijn0172

Welke gist zou jij adviseren? Ik wil graag en korrelgist gebruiken, zeer wwaarschijnlijk ben ik niet in de gelegenheid om een giststarter te maken door een vakantie

Bennemans

Je zou kunnen denken aan de Safbrew BE256, of de Lallemand Abbaye, M41 van Mangrove Jacks.
Of voor een wat cleanere vergisting de US-05 (minst van de keuze), of de Nottingham, die knaagt overal doorheen (behoorlijk clean).

Jules

Een T-58 past ook wel in een dubbel.

Mvg J

Martijn0172

Na wat verder zoeken ben ik tot onderstaand recept gekomen, iemand nog suggesties?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDoomsday dubbel
Brouwdatum14-09-2017
BierstijlDubbel
Volume50,0 l
Begin SG1,065 SG
Berekende kleur (Morey)58 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
50,00 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
3,40 gCaSO4
9,70 mlMelkzuur
17,61 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
74 mg/l12 mg/l41 mg/l153 mg/l65 mg/l73 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC51,7 %
4,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC25,9 %
1,20 kgCara-hellWeyermann25 EBC7,8 %
0,60 kgSpecial BDingemans350 EBC3,9 %
0,17 kgChocolademoutDingemans900 EBC1,1 %
1,50 kgkandijsiroop medium Brouwlandarsegan225 EBC9,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.40 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gMagnumpellets14,3%90 min.22,5 IBU
50,0 gSaazbellen3,3%10 min.2,7 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]50,0 gSaazbellen3,3%10 min.2,7 IBU
Safbrew Abbaye (-)bovengist


Jacques

Je kreeg de tip om de beta-rust te verlengen naar een 30 minuten.
In plaats daarvan heb je die verkort tot 10 minuten. Zou ik niet doen.

Persoonlijk zou ik niet op 62 ºC starten maar op 66 à 67 ºC en die temperatuur 30 minuten aanhouden. Je krijgt dan een iets voller bier, wat goed past bij een dubbel.

Martijn0172

Ik koppelde die betarust aan de eerder gekozen gist soort, het idee is inderdaad een voller bier te brouwen (hopelijk met mijn Braumeister welke ik zondag wil aanschaffen) dus je idee ga ik er in verwerken. Nu ik toch je aandacht heb en jij ook via een Braumeister brouwt, heb jij tips op de verhouding maisch-/spoelwater? Ik ga brouwen met de 50 liter

Jacques

Citaat van: Martijn0172 op 18-09-2017  22:34 uIk koppelde die betarust aan de eerder gekozen gist soort, het idee is inderdaad een voller bier te brouwen (hopelijk met mijn Braumeister welke ik zondag wil aanschaffen) dus je idee ga ik er in verwerken. Nu ik toch je aandacht heb en jij ook via een Braumeister brouwt, heb jij tips op de verhouding maisch-/spoelwater? Ik ga brouwen met de 50 liter

Daarvoor gebruik ik brouwsoftware.  :)
De verhouding is steeds anders afhankelijk van de zwaarte van het bier dat ik wil brouwen. Bij een Braumeister zit je nu eenmaal vast aan de minimale hoeveelheid maischwater. Als je meer mout in de korf doet heb je in verhouding minder maischwater nodig. In ieder geval dient voorkomen te worden dat de verwarmingsspiraal droog valt. Dat wil je absoluut niet hebben (aanbranden wort).
Ik heb een 20 liter versie. Hoeveel maischwater je minimaal moet hebben bij de 50 liter versie weet ik niet. Misschien dat iemand anders dat kan beantwoorden.

lier

Ik heb wel eens Safale 04 gebruikt voor een dubbel en daar is destijds een prima biertje uitgekomen als korrelgist een must is

Vergelijkbare Topics (7)

8201

Reacties: 98
Gelezen: 28545

24952

Reacties: 8
Gelezen: 2546

30-01-2014 11:30 u
door ThomasM
35762

Reacties: 13
Gelezen: 4285

21734

Reacties: 50
Gelezen: 23536

43787

Reacties: 1
Gelezen: 680


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.