Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Overweldigende dropsmaak RIS

Gestart door rutgeri, 01-01-2018 13:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rutgeri

Een maand of 5 geleden hebben wij een RIS gebrouwen volgens onderstaand recept. Behalve dat er iets te veel koolzuur op de fles lijkt te zitten hebben we een erg aanwezige dropsmaak. Wij willen deze bij de volgende batch graag verminderen, echter weten we niet direct waar die dropsmaak vandaan lijkt te komen.  Alle tips en ideeën zijn welkom.

Russian Imperial Stout (12 2)

Type: All Grain
Batch Size: 5.50 l
Boil Size: 8.67 l
Boil Time: 90 min
End of Boil Vol: 6.77 l
Final Bottling Vol: 5.00 l
Fermentation: Ale, Two Stage
Date: 16 Aug 2017
Brewer: Michel/Rutger
Equipment: Mini-Mash
Efficiency: 74.00 %
Est Mash Efficiency: 87.5 %


Ingredients
Amt   Name   Type   #   %/IBU
2.24 kg   Swaen©Ale (7.5 EBC)   Grain   1   82.4 %
0.18 kg   BlackSwaen©Black (1126.8 EBC)   Grain   2   6.6 %
0.12 kg   BlackSwaen©Chocolate B (900.3 EBC)   Grain   3   4.4 %
0.12 kg   GoldSwaen©Aroma (399.9 EBC)   Grain   4   4.4 %
0.06 kg   GoldSwaen©Classic (120.2 EBC)   Grain   5   2.2 %
11.60 g   Magnum [14.30 %] - Boil 60.0 min   Hop   6   46.3 IBUs
0.25 tsp   Irish Moss (Boil 15.0 mins)   Fining   7   -
14.00 g   Goldings, B.C. [5.40 %] - Boil 10.0 min   Hop   8   7.6 IBUs
14.00 g   Goldings, B.C. [5.40 %] - Boil 1.0 min   Hop   9   0.9 IBUs
1.0 pkg   Safale American (DCL/Fermentis #US-05) [50.28 ml]   Yeast   10   -


Gravity, Alcohol Content and Color
Est Original Gravity: 1.102 SG
Est Final Gravity: 1.022 SG
Estimated Alcohol by Vol: 10.7 %
Bitterness: 54.8 IBUs
Est Color: 129.6 EBC
Measured Original Gravity: 1.094 SG
Measured Final Gravity: 1.024 SG
Actual Alcohol by Vol: 9.3 %
Calories: 929.3 kcal/l

Mash Profile
Mash Name: BIAB, Medium Body
Sparge Water: -0.00 l
Sparge Temperature: 75.6 C
Adjust Temp for Equipment: TRUE
Est Mash pH: 5.42
Total Grain Weight: 2.72 kg
Grain Temperature: 22.2 C
Tun Temperature: 22.2 C


Mash Steps
Name   Description   Step Temperature   Step Time
Saccharification   Add 10.33 l of water at 73.5 C   66.7 C   75 min
Mash Out   Heat to 75.6 C over 7 min   75.6 C   10 min

PP

Dropachtig

Oorzaak  Relatief teveel gebruik van donkere moutsoorten 
Remedie  Kortere kooktijd aanhouden
Mindere donkere moutsoorten gebruiken 

Aldus schrijft brouw-bier.nl

Persoonlijke reactie: je donker stort is stevig; 10-13% lijkt mij een max.
Dropsmaak associeer ik met ammoniumzout (ammoniumchloride); relatief zure mouten, ver afgebroken eiwitten/aminozuren.

groet, Paul

Jacques

Een dropsmaak in een stout is niet ongebruikelijk.

In dit geval komt dit door de combinatie van de zwarte mout met de aromamout van 400 EBC.

rutgeri

Dank voor de feedback, we gaan eens aan de slag met onze moutstorting en eventueel de kooktijd wat verkorten. We willen de dropsmaak niet helemaal kwijt, maar het is nu teveel waardoor het bier niet erg lekker meer is.

Vergelijkbare Topics (7)

28751

Gestart door okko


Reacties: 10
Gelezen: 4084

45165

Reacties: 17
Gelezen: 1411

25827

Reacties: 9
Gelezen: 3544

42321

Gestart door Fractus


Reacties: 12
Gelezen: 1921

40326

Reacties: 67
Gelezen: 8411

22665
RIS

Gestart door John


Reacties: 5
Gelezen: 2462

21072

Gestart door jelle


Reacties: 16
Gelezen: 6196


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.