Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag nav prijswinnend Black IPA recept

Gestart door GerritKwintenberg, 10-09-2017 10:49 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GerritKwintenberg

Citaat van: foz op 03-07-2016  01:31 uIk had eigenlijk een IPA willen brouwen, maar had al een Tripel en daarmee mijn C klasse gevuld. Dus ik heb mijn recept met koudgetrokken zwarte mout en wat meer caramout omgezet naar een Black IPA. Ik weet niet hoe secuur mijn boekhouding is geweest. Mijn lijntjes zijn zeer tolerant.

Score: 95.
De afzonderlijke scores waren: visueel 14; geur 24; smaak 24; basissmaak 10; body 5; mondgevoel 5; nasmaak 13.

Opmerkingen:

Mooie Black IPA. Gefeliciteerd. Let op vulhoogte < 1 cm. Gist in fles hals gaf een vekeerde geur in het begin.

Bier zou meer opdrogend mogen zijn, als je toch iets wilt veranderen wellicht nog wat dry hop?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkONK 2016 D1
Naam receptMalcom X
Brouwdatum13-03-2016
BiertypeBlack IPA
Volume21,5
Begin SG1,072 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,1%
Alcoholgehalte6,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)111 EBC
Berekende bitterheid (Rager)79 IBU
Brouwzaalrendement75,4 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
16,00 lWater uit Tilburg22,20 gCaSO41,70 mlMelkzuur13,76 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
388 mg/l8 mg/l9 mg/l230 mg/l15 mg/l791 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,000 kgSwaen AleDe Swaen7 EBC85,7 %
0,500 kgCara-Kristal 160Arsegan160 EBC7,1 %
0,500 kgZwarte moutArsegan1400 EBC7,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps67,0 °C1 min.60 min.2,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gEquinoxpellets13,9%first wort hop46,4 IBU
30,0 gEquinoxpellets13,9%20 min.21,3 IBU
30,0 gEquinoxpellets13,9%5 min.10,6 IBU
100,0 gEquinoxpellets13,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist

De zwarte mout heb ik 24 uur koudgetrokken met 2 liter water, afgegoten en 10 minuten voor einde kook toegevoegd. Hoofd-, nagisting en koudhoppen is in dezelfde vergistingsfles gedaan bij een constante omgevingstemperatuur van 17 graden. Twee weken vergisting, een week koudhop. Gebotteld met 4,5 gram suiker per liter.

Ik ben echt overrompeld door de uitslag. Mijn eerste ONK en dan meteen de hoofdprijs!


Ik wil dit recept van de week gaan brouwen, maar heb een vraag over de zwarte mout.

Heb je deze eerst geschroot, voordat je deze hebt koud getrokken?

foz

Citaat van: GerritKwintenberg op 10-09-2017 &nbsp;10:49 uIk wil dit recept van de week gaan brouwen, maar heb een vraag over de zwarte mout.

Heb je deze eerst geschroot, voordat je deze hebt koud getrokken?

Ja, eerst geschroot.

NaahedetleJ

Citaat van: GerritKwintenberg op 10-09-2017 &nbsp;10:49 uIk wil dit recept van de week gaan brouwen, maar heb een vraag over de zwarte mout.

Heb je deze eerst geschroot, voordat je deze hebt koud getrokken?

Wellicht een domme vraag. Maar ik neem aan dat je die 2 liter zonder mout dan in het brouwsel toevoegd? En dus 2 liter minder spoelwater gebruikt?

Vergelijkbare Topics (7)

37367

Reacties: 21
Gelezen: 3789

23547

Reacties: 19
Gelezen: 8968

4854

Reacties: 46
Gelezen: 13520

42671

Reacties: 9
Gelezen: 1943

38657

Gestart door Paul d.


Reacties: 13
Gelezen: 2406


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.