Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel

Gestart door Jules, 29-08-2017 16:15 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jules

Zaterdag een kansje om tussendoor nog eens te brouwen:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptTripel III
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume23,3 l
Begin SG1,081 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,50 lWater uit Veenendaal (Vitens)
8,70 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
37 mg/l8 mg/l27 mg/l135 mg/l32 mg/l4 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,41 kgPale Ale moutDingemans7 EBC80,0 %
0,40 kgCara-pilsWeyermann4 EBC5,0 %
1,20 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.40 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,5 gAmarillobellen8,9%60 min.17,4 IBU
39,6 gSaazbellen3,3%12 min.5,2 IBU
35,0 gAmarillobellen8,9%12 min.12,4 IBU
20,0 gSaazbellen3,3%0 min.0,0 IBU
10,0 gAmarillobellen8,9%0 min.0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist

Doel is een eenvoudig recept te maken met niet te veel verschillende mouten en hoppen. Ik brouw met twee vrienden die nog nooit gebrouwen hebben. Het is mooi als ze later de smaken kunnen herkennen.

Hints en tips welkom!

MvG J

Jules

En als complexer alternatief:

Pale ale tot 100%
10% lichte tarwe
10% havervlokken
5% cara pils
10-15% kristalsuiker..

Ik ben een geboren tweifelaar ;)

Mvg J

Brouwers

Carapils eruit.
Maischen op 65-67 graden.
Niet te warm vergisten (18-20 graden).

Oxhead

Pale-ale vervangen door pilsmout en lager maischen, 66 graden of zo.

Jules

Waarom cara eruit? Iets body en schuim is een pre in mijn idee...

Pale ale vervangen door pils? Wordt het dan niet te weinig body?

Mvg J

lier

Als je geen suiker had toegevoegd en wat meer bitterhop had ik een IPA-recept gelezen.

Oxhead

Citaat van: Jules op 29-08-2017  18:21 uWaarom cara eruit? Iets body en schuim is een pre in mijn idee...

Pale ale vervangen door pils? Wordt het dan niet te weinig body?

Mvg J

Westmalle is ook alleen maar pilsmout en glucose. Die heeft toch wel genoeg body lijkt mij.

Brouwers

Citaat van: Oxhead op 29-08-2017  23:07 uWestmalle is ook alleen maar pilsmout en glucose. Die heeft toch wel genoeg body lijkt mij.
Inderdaad
Tripel is een redelijk doordrinkbaar bier die zijn body voornamelijk uit de gistproducten haalt. Hiervoor heb je dus wort met veel simpele suikers nodig. Tarwe en haver kunnen prima in een tripel. Je kan nog munchener of een andere moutige speciaalmout toevoegen (aroma, biscuit etc..) voor meer moutigheid. Neemt niet weg dat de beste tripel gewoon pilsmout met glucose is.

Carapils kan natuurlijk altijd, maar dan wijk je af van de basis. Carapils is dextrinemout dus voegt voornamelijk dextrines toe aan je bier, waardoor je een bier krijgt dat moeilijker wegdrinkt en zwaarder op de maag ligt. En wanneer je carapils nodig hebt voor een goede schuimkraag dan moet je naar mijn idee het probleem eerst ergens anders proberen op te lossen.

Hoe dan ook genoeg mogelijkheden, is maar net wat je wil bereiken met je bier.

beermenke

Ik ben een geboren tweifelaar of twijfelaar haha

Jules

Ok, ik zit dan te denken aan pils, haver, tarwemout: 65-70% pils 10% haver en 10 tarwe en 10-15% suiker...


Mthijs

Ik heb een paar maanden geleden een heerlijke tripel gebrouwen (intussen goed op dronk na 2 mnd rijpen in fles) met 73% pils, 12% suiker, 10% munich en 6% haver.

39 ibu, 11 ebc, 1 uur op 67 graden maisschen, dan door naar 78.
Westmalle gist.

mjammie!

Mthijs

Citaat van: Jules op 30-08-2017  13:36 uOk, ik zit dan te denken aan pils, haver, tarwemout: 65-70% pils 10% haver en 10 tarwe en 10-15% suiker...

Dit zou prima kunnen!

beermenke

Ik wil een tripel brouwen met pale ale en klein beetje cara/aroma en suiker
Is dit verstandig? Ik heb/gebruik nooit pilsmout. Ik brouw overwegend donkere zwaardere bieren.

Mthijs

Tuurlijk, kan prima.

Jacques

Citaat van: Mthijs op 01-09-2017  11:40 uTuurlijk, kan prima.

Is alleen niet zo stijlvast...

Jules

Citaat van: Jacques op 01-09-2017  13:59 uIs alleen niet zo stijlvast...
Tripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen?

Brouwers

Citaat van: Jules op 01-09-2017  15:47 uTripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen??
Volgens mij doelt Jacques meer op het Tripel idee van Beermenke. En karmeliet gebruikt inderdaad haver, tarwe wn gerst.

Jules

Ok ik dacht al.

BJCP zegt inderdaad pilsmout en suiker en geen andere mouten...

beermenke

Ok maar mij gaat het meer of ie lekker is. De stijl vind ik dan weer wat minder belangrijk.

Jules

Citaat van: beermenke op 01-09-2017  16:56 uOk maar mij gaat het meer of ie lekker is. De stijl vind ik dan weer wat minder belangrijk.
Mij ook.
Vandaar het recept in post 1.

Eigenlijk wil ik eens een bier brouwen met zo weinig mogelijk ingrediënten.

Maar heb ik ook weer andere wensen...

Mvg J

Jules

Het wordt:

6,7 kg pils
1 kg suiker.

20 gr amarillo 60 min
28 gr Saaz 15 min
14 gr amarillo 15 min

Mogelijk nog 35 gr Saaz en 15 gr Amarillo bij vlamuit...

Mvg J

Jacques

Citaat van: Jules op 01-09-2017  15:47 uTripel karmeliet is toch van deze drie granen gebrouwen?

Klopt. Maar Karmeliet is niet het voorbeeld van een klassieke tripel. Het is meer een zwaar witbier...
Persoonlijk kan ik een Karmeliet niet waarderen. Westmalle tripel daarentegen wel. Ik heb niet zo veel met witbier en weizen. Ik weet dat heel veel anderen dat wel hebben.

Oxhead

Citaat van: Jules op 01-09-2017  21:31 uHet wordt:

6,7 kg pils
1 kg suiker.

20 gr amarillo 60 min
28 gr Saaz 15 min
14 gr amarillo 15 min

Mogelijk nog 35 gr Saaz en 15 gr Amarillo bij vlamuit...

Mvg J

Ziet er goed uit. Brouw ze !

lier

Ik vind een tripel bier nog steeds het moeilijkste om te brouwen op de een of andere manier hoewel ik nog nooit een pilsner heb gebrouwen, daar ligt dus nog een uitdaging.

Ik hoor graag hoe het resultaat is geworden, misschien doe ik dan weer eens een tripel poging

Jules

Deze vandaag gebrouwen.
23 liter op 1079 in het gistvat.

Ik zal tzt wat proefnotities posten.

Mvg J

Vergelijkbare Topics (7)

39514

Reacties: 65
Gelezen: 11839

20725

Reacties: 10
Gelezen: 3084

41758

Reacties: 45
Gelezen: 5425

4789

Reacties: 47
Gelezen: 16993

31611

Reacties: 3
Gelezen: 3049

15988

Gestart door Herman


Reacties: 18
Gelezen: 5479


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.