Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel - graag tips

Gestart door Bruxiee, 26-08-2017 17:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Bruxiee

Hoi allemaal,

Ik wil morgen een tripel voor het najaar gaan brouwen. Hebben jullie nog opmerkingen mbt mijn opgestelde recept?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHerwin Tripel (Kardemon)
Brouwdatum27-8-2017
BiertypeTripel
Aantal liters24
Gewenst begin SG1075 (8,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36.03 liter
Maischdikte3.50 l/kg
Maischwater27.76 liter
Spoelwater9.48 liter
Kooktijd90 Min.
Berekende kleur15 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid53 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (DM)85.5 %6,500 kg4 EBC
Kristalsuuiker6.6 %0,500 kg0 EBC
Caramelmout 120 (DM)1.3 %0,100 kg120 EBC
Tarwemout (DM)6.6 %0,500 kg4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum13.7 %21 gr90 Min.44 EBU
East Kent Golding4.8 %20 gr10 Min.5 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Kardemomzaad1 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1214 Belgian Abbey
Gist toegevoegd alskorrels
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C20 minuten3.50 l/kg
262°C45 minuten3.50 l/kg
372°C30 minuten3.50 l/kg
478°C2 minuten3.50 l/kg


Ansius


William

Eens met Ansius maar dan klopt de receptnaam niet meer.  ;) . Kardemom kan ontzettend overheersen. Persoonlijk dan liever koriander maar je kunt ook de gist gebruiken voor een mooi kruidig esterig profiel. Probeer eens het vergisten te starten bij 20°C en dan langzaam laten oplopen naar 23°C na de piek.

Moutstort is prima. Eventueel wat meer suiker (10%).
Bitterheid van 53  is wat mij betreft hoog voor een uitvergiste tripel. Ik zou niet boven de 40 gaan.
Je zou de 52°C rust sterk kunnen verkorten (5 min) of zelfs weglaten.

Henielma

Inderdaad geen kardemon gebruiken want dat is jammer van je tripel. In ieder geval naar mijn smaak.

Edgar

ALS je kardemom gebruikt, gebruik dan een heel klein beetje. Enkele zaadjes (niet pods) hooguit.

EBC

Tripel bevat geen kruiden.

En als er al iets in zit, dan een beetje koriander. Maar kardemom ... never.

Ik snap sowieso niet waarom kardemom zo hardnekkig een bierkruid blijft. Bieren met kardemom zijn niet te drinken.

EBC

Nog iets dan ...

Cara 120 eruit, die geeft donkere smaken, niet fris en fruitig. Een tripel is graag blond. Wil je moutiger, doe dan munich of amber.

6 % suiker mag je gerust ophogen naar 20 %. Je krijgt dan een andere waterverhouding en je kan meer spoelwater gebruiken.

52 °C weglaten en ook 78 °C mag weg. dat scheelt veel tijd.

Die magnum is inderdaad teveel. Ga niet verder dan 35 ibu.
De EKG, die je overigens nergens kopen kan, of anders is het geen EK, maar gewoon G. De winkel die je EKG verkoopt belazert de boel, is te weinig en kookt 10 minuten te lang.

Moderne brouwers koken een bitterhop gedurende de kooktijd, die voor een tripel niet boven de 60 minuten komt. De aroma hop kookt niet en wordt dus bij vlamuit toegevoegd. ik hou zelf van heel veel vlamuithop, maar ieder zijn smaak.

Voor 24 liter tripel is 1 smackpack onvoldoende, daar moet je iets mee doen. Mijn advies: Gebruik gewoon een droge gist, dat geeft een veel beter en consistenter resultaat. De vloeibare gisthype is wat mij betreft voorbij, droge gisten hebben een enorme inhaalslag gemaakt.

Wat ben ik weer lekker direct.  :brouwen:

Bruxiee

Had vanavond de mout al geschroot zodat ik morgen vroeg meteen kan beginnen. Daar kan ik alleen nog dingen aan toevoegen. Eruit halen helaas niet meer.

Heb het recept aangepast:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHerwin Tripel
Brouwdatum27-8-2017
BiertypeTripel
Aantal liters24
Gewenst begin SG1084 (9,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater34.78 liter
Maischdikte3.10 l/kg
Maischwater24.59 liter
Spoelwater9.67 liter
Kooktijd60 Min.
Berekende kleur15 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid28 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout (DM)80.2 %6,500 kg4 EBC
Kristalsuuiker12.3 %1,000 kg0 EBC
Caramelmout 120 (DM)1.2 %0,100 kg120 EBC
Tarwemout (DM)6.2 %0,500 kg4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum13.7 %13 gr60 Min.28 EBU
Golding4.8 %30 gr0 Min.0 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen10 gr5 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortFermentis Safbrew Abbaye
Gist toegevoegd alsop wort strooien
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C5 minuten3.10 l/kg
262°C45 minuten3.10 l/kg
372°C30 minuten3.10 l/kg
478°C0 minuten0.00 l/kg


Oxhead

Gewoon zo brouwen. In potentie zal het een goede tripel opleveren. Succes. :brouwen:

Vergelijkbare Topics (7)

43926

Reacties: 34
Gelezen: 2985

27601

Reacties: 29
Gelezen: 11835

8772

Reacties: 31
Gelezen: 24213

16782

Reacties: 5
Gelezen: 2360

01-04-2011 20:22 u
door orangeloo
22142

Gestart door Croch


Reacties: 2
Gelezen: 1304


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.