Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept blond bier

Gestart door sunlight, 13-08-2017 22:24 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

sunlight

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptDun Toon
Brouwdatum15-08-2017
BierstijlBlond
Volume15,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement79,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zeeland
6,96 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
39 mg/l9 mg/l54 mg/l215 mg/l60 mg/l1 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,29 kgPilsmoutDingemans3 EBC65,5 %
0,55 kgHollandmalt AmberHolland malt50 EBC15,7 %
0,66 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC18,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.40 min.5,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.5,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
41,6 gStyrian Goldingsbellen2,5%60 min.20,8 IBU
25,5 gStyrian Goldingsbellen2,5%15 min.3,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
30,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Fruit and Spicy Ale ()bovengist

Ik ga dinsdag een blondbier voor iemand brouwen welke van koriander en sinaasappel houd. Kan ik hiermee voor de dag komen of gaat de koriandersmaak te overheersend zijn.

Knobby

Ik heb laatst een Belgisch witbier gebrouwen met 7g koriander op 20l, gekneusd en bij de laatste 10m koken. Ongeveer de helft van wat jij hier hebt staan.
Er zat wel koriander smaak in, maar had van mij wel wat meer gemogen. Volgende keer doe ik 10-12 g op 20 liter.

sunlight

Citaat van: Knobby op 14-08-2017  00:13 uIk heb laatst een Belgisch witbier gebrouwen met 7g koriander op 20l, gekneusd en bij de laatste 10m koken. Ongeveer de helft van wat jij hier hebt staan.
Er zat wel koriander smaak in, maar had van mij wel wat meer gemogen. Volgende keer doe ik 10-12 g op 20 liter.

Kijk, dus het lijkt erop dat hij er dan iets meer als subtiel in komt. Dan is nog de vraag wat de schillen doen. Word verse sinaasappel rasp toegevoegd 10 min voor einde kook net als de koriander. Beide smaken moet je kunnen proeven maar moeten niet overheersend zijn.

Underdike

Vraagje, waarom suiker?
Het is geen tripel, je redt het toch prima met alleen mout om een doordrinkbaar pilsje te krijgen?
Ik zou opteren voor 50% pilsmout en 50% pale mout... en als je er wat amber in wilt een 5% (of 10%) van de pale mout vervangen door die amber... en geen suiker?
Voor de koriander zou ik 0,5 gram per liter doen, en de sinaasappelschil 0,75 gram per liter... (waarden geleerd van een ander), en deze 2 alleen de laatste 5 minuten van de kook (samen met laatste hopgift?).

Brouwers

Citaat van: Underdike op 15-08-2017  00:12 uVraagje, waarom suiker?
Het is geen tripel, je redt het toch prima met alleen mout om een doordrinkbaar pilsje te krijgen?
Ik zou opteren voor 50% pilsmout en 50% pale mout... en als je er wat amber in wilt een 5% (of 10%) van de pale mout vervangen door die amber... en geen suiker?
Voor de koriander zou ik 0,5 gram per liter doen, en de sinaasappelschil 0,75 gram per liter... (waarden geleerd van een ander), en deze 2 alleen de laatste 5 minuten van de kook (samen met laatste hopgift?).
Omdat suiker zorgt voor betere doordrinkbaarheid, en de gist meer esters aan gaat maken zodat het bier weer wat voller smaakt. En omdat eigenlijk de meeste Belgische bieren een aandeel suiker in de stort hebben waaronder dus een blond. Ik zou het aandeel wel wat verminderen naar 5-10% want 18% is wel redelijk veel.

EvdBroek

Ik zou eens kijken naar je maischschema. Minimaal een uur zou ik aanhouden en op 67 graden gaan zitten ipv 69.
Verder denk ik dat 30 gram schillen best veel is op deze hoeveelheid

sunlight

Ok, dank voor alle opmerkingen. Hieronder aangepast recept.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk1
Naam receptDun Toon
Brouwdatum15-08-2017
BierstijlBlond
Volume15,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)24 IBU
Brouwzaalrendement79,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Zeeland
7,55 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
39 mg/l9 mg/l54 mg/l215 mg/l60 mg/l1 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,13 kgPilsmoutDingemans3 EBC84,4 %
0,28 kgHollandmalt AmberHolland malt50 EBC7,6 %
0,30 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC8,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.4,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.4,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
41,6 gStyrian Goldingsbellen2,5%60 min.20,8 IBU
25,5 gStyrian Goldingsbellen2,5%15 min.3,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 gKorianderzaadspecerijkoken
20,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
10,0 gBelgian Fruit and Spicy Ale ()bovengist


Vergelijkbare Topics (7)

15788

Reacties: 51
Gelezen: 13592

37865

Reacties: 14
Gelezen: 2600

22309

Reacties: 7
Gelezen: 2504

3777

Gestart door Thomas B


Reacties: 53
Gelezen: 33448

42788

Reacties: 6
Gelezen: 1306

28314

Reacties: 10
Gelezen: 4030


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.