Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept Wee Heavy?

Gestart door bolks, 05-06-2017 13:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

bolks

Zijn er mensen die ooit een Wee Heavy gebrouwen hebben en die daar hun recept van willen delen?
Er staat er volgens mij precies 1 op het forum, maar er zullen er best wel meer zijn...
Alvast bedankt voor jullie reacties.

Ventus

Dit is een experimentje wat ik ooit heb gedaan, ging me meer om de met whiskey doordrenkte houtsnippers om te kijken wat ik daarmee zou bereiken.
Recept is verder wel ok voor een Wee Heavy, maar hopsoorten zouden Brits moeten zijn, evt de moutsoorten ook.

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk3
Naam receptSchots Whiskybier
Brouwdatum26-12-2016
BierstijlScotch Ale (Strong)
Volume10,0
Begin SG1,083 SG
Eind SG1,022 SG
Berekende kleur (Morey)45 EBC
Berekende bitterheid (Rager)46 IBU
Kooktijd80 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,00 lWater
3,41 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,200 kgPilsmoutDingemans3 EBC86,5 %
0,400 kgMünchenermoutDingemans15 EBC10,8 %
0,100 kgChocolademoutDingemans900 EBC2,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust69,0 °C1 min.60 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
13,1 gNorthern Brewerbellen9,7%80 min.35,8 IBU
20,0 gHallertauerpellets4,8%20 min.10,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
25,00 gEikenhoutsnippers, whiskeyvatensmaakstofkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gEmpire Ale (M15)bovengist


Markiej87

Peated Wee Heavy Scotch Ale. Valt altijd wel in de smaak :)

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk077 20161002
Naam receptDoedelzakkie
Brouwdatum02-10-2016
BiertypeScotch Ale
Volume20,5
Begin SG1,095 SG
Eind SG1,018 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,1%
Alcoholgehalte10,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)56 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement67,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
36,58 lWater uit Beverwijk0 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
7,481 kgPale Ale moutDingemans7 EBC76,0 %
0,984 kgMunichmoutDingemans15 EBC10,0 %
0,591 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC6,0 %
0,344 kgCara 120Dingemans120 EBC3,5 %
0,248 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC2,5 %
0,098 kgGeroosterde gerstThomas Fawcett and Sons1200 EBC1,0 %
0,098 kgHeavily Peated moutThomas Fawcett and Sons4 EBC1,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
67,0 °C1 min.75 min.2,3 l/kg
78,0 °C1 min.1 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,0 gChinookpellets13,0%first wort hop25,8 IBU
7,8 gChinookpellets13,0%25 min.6,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
25,0 gSafale American (US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,5 °C
Max. temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,021 SG
Schijnbare vergistingsgraad79,0%
Start nagisting16-10-2016
Temp. nagisting23,5 °C
Start lagering03-11-2016
Temp. lagering15,0 °C


SanderH

Gisteren de Peat the Scotchman van 't Uiltje gedronken. Vond die wel aangenaam.
Ga deze stijl toch maar eens nader onderzoeken.
Toevallig nog een liggen Mark? (En geïnteresseerd deze te ruilen tegen een RIS van 16%?)

Markiej87

Sander, doen we! ;) Toevallig van de week eens in Alkmaar?

Brouwers


Eric v B

Mijn duit in het zakje:

Pas op met de gist! Deze bleef bij mij een week op dezelfde SG(1.030) staan en na het bottelen werd ie weer wakker: Bierbommen. Verder wel een lekker bier geworden als ik mijzelf en anderen mag geloven.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk042
Naam receptWee Heavy Mk. II
Brouwdatum22-02-2017
BierstijlScotch Ale (Strong)
Volume16,0
Begin SG1,086 SG
Eind SG1,024 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,2%
Alcoholgehalte8,1 vol.%
Berekende kleur (Morey)51 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)33 IBU
Brouwzaalrendement76,6 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lVenlo water.
1,40 gCaCl2
1,30 gCaSO4
2,00 mlMelkzuur
9,54 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
85 mg/l5 mg/l8 mg/l57 mg/l32 mg/l59 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,93 kgPale Ale MoutSBI7 EBC62,1 %
1,70 kgMünchenermoutDingemans15 EBC26,9 %
0,50 kgCrystal moutThomas Fawcett and Sons130 EBC7,9 %
0,20 kgPale Chocolate moutThomas Fawcett and Sons525 EBC3,2 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust65,0 °C1 min.30 min.2,8 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.2,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gFugglebellen5,1%60 min.17,4 IBU
40,0 gFugglebellen5,1%30 min.17,9 IBU
27,0 gFugglebellen5,1%whirlpool0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,5 l starterEdinburgh Ale (WLP028)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting16,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,031 SG
Schijnbare vergistingsgraad66,3%
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering12-03-2017
Temp. lagering20,0 °C


SanderH

Citaat van: Markiej87 op 05-06-2017  18:35 uSander, doen we! ;) Toevallig van de week eens in Alkmaar?

Heb de hele week vrij dus dat kan wel geregeld worden.

Vergelijkbare Topics (7)

39769

Reacties: 6
Gelezen: 1289

8475

Reacties: 20
Gelezen: 6387

32640

Reacties: 5
Gelezen: 1705

27687

Reacties: 6
Gelezen: 7215

41152

Reacties: 5
Gelezen: 1018

16299

Reacties: 5
Gelezen: 2555


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.