Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Juiste moutstort voor een APA

Gestart door Martijn0172, 15-03-2017 12:01 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Ik wil een APA brouwen, lekker door drinkbaar, hoppig, moutig en niet al te bitter. Ik komt tot het volgende recept maar ik twijfel een beetje aan de aroma 150 icm de maris otter. Tevens ben ik nu aan het experimenteren met het maken van een giststarter. Iemand ervaring met deze gist? Ik dacht er aan deze bij 19 ºC voor de hoofdvergisting en 20 ºC voor de nagisting (volgens specs van white labs is optimaal 18,3 -20 ºC) Iemand tips?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptPijpfitters Pale Ale (Maris otter + aroma 150)
Brouwdatum14-02-2017
BierstijlPale Ale (American)
Volume24,0 l
Begin SG1,056 SG
Berekende kleur (Mosher)21 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)32 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,84 lWater uit Water uit hazerswoude dorp
4,11 mlMelkzuur
16,20 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
3 mg/l1 mg/l3 mg/l7 mg/l63 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,400 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC93,1 %
0,400 kgAroma 150Dingemans150 EBC6,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gAmarillobellen8,9%first wort hop16,5 IBU
8,0 gCitrabellen12,7%15 min.5,1 IBU
8,0 gAmarillobellen8,9%15 min.3,6 IBU
35,0 gCitrabellen12,7%koudhop0,0 IBU
35,0 gAmarillobellen8,9%koudhop0,0 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%0 min.2,8 IBU
15,0 gCitrabellen12,7%0 min.4,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l getrapte starterPacific Ale (WLP041)bovengist


Martijn0172

Niemand die iets te zeggen heeft over de moutstort? Volgens de verpakking kan aroma 150 tot 20% gestort worden, volgens BrouwHulp 10%. Ik heb de hoeveelheid aangepast tot 7% zodat het volgens BrouwHulp aan de donkere kleur staat wat hoort bij de eigenschap van een APA. Weet alleen niet wat dit precies met de smaak doet maar het lijkt mij, ik heb gister een korrel geproefd en het smaakt best karamelachtig.

tdp

Vind zelf een aandeel van 5% tot 10% caramouten wel goed passen in een dergelijke stijl. Zelf neem ik daarin vaak een mix van Cara 20/30 en Crystalmout.

Qua gist: ken de gist niet maar als je een clean resultaat wil hebben, zou ik aan de onderkant qua temperatuur gaan zitten, op 18 graden in dit geval(?).

Gerb

Dit lijkt een beetje op de moutstort van een Anchor steambeer. Daar wordt volgens veel kloonrecepten 10% caramout gebruikt, de rest pale mout.
De aroma 150 vind ik over het algemeen 'moutiger' en wat meer karamellig overkomen dan bijvoorbeeld de caramunich/cara crystal 120 EBC. Het lijkt mij een prima keuze om de hop wat te balanceren. Ik zou het bier iets bitterder maken, maar dat is persoonlijke smaak. Een APA is over het algemeen wel hoger in bitterheid.

Hay

In mijn snpa kloon doe ik altijd een dikke 90 a 91 % palemout en de rest cara 120.

DirkB

Citaat van: Hay op 16-03-2017  15:18 uIn mijn snpa kloon doe ik altijd een dikke 90 a 91 % palemout en de rest cara 120.
En die kloon is zeer prima te drinken kan ik zeggen!  :biersmile:

Martijn0172

Ik heb deze uiteindelijk met 9% aroma 150 gebrouwen. Van het weekend, na 16 dgn hergisting heb ik dit brouwsel geproefd. Hij was er lekker en succesvol. Ik vond hem zelf een tikje te moutig neigen maar niet vervelend. Mijn zwagers, beide verfijnd proevers, vonden 'm erg lekker. Ik ga deze volgende keer met ongeveer 5% aroma 150 brouwen.

Vergelijkbare Topics (7)

17260

Reacties: 9
Gelezen: 4841

28337

Reacties: 19
Gelezen: 14790

27754

Gestart door Edolem


Reacties: 14
Gelezen: 5594

42328

Reacties: 5
Gelezen: 996

35773

Gestart door Edolem


Reacties: 3
Gelezen: 1538


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.