Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel recept

Gestart door harmkneuters, 15-02-2017 11:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

harmkneuters

Brouwers,

Ik ben van plan deze week weer te gaan brouwen. Het is de tweede keer dat ik een eigen recept ga maken, maar de eerste (eigen recept) keer tripel. Ik zou graag een redelijk "standaard" moutige tripel krijgen met genoeg body en smaak. Ik ben van plan een andere keer dit recept nogmaals te brouwen maar dan met Saaz aroma hop en wat korianderzaad en dan het verschil te proeven.

Mijn vraag is of ik met dit maischschema en deze mout een goede body krijg? Is dit voldoende IBU om het bier niet als te zoet te ervaren? Ook ben ik benieuwd of jullie nog andere tips en aanmerkingen hebben.

Groet! :biersmile:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam recepttrippel-23liter
Brouwdatum
BierstijlTripel
Volume23.0 l
Begin SG1.082 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Rager)30 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25.00 lWater uit Zutphen
12.83 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6.750 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC78.5 %
0.900 kgTarwemout. lichtWeyermann4 EBC10.5 %
0.350 kgCara 120Dingemans120 EBC4.1 %
0.600 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC7.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Infusie67.0 °C1 min.1 min.3.1 l/kg
Stap163.0 °C1 min.35 min.3.1 l/kg
Stap 272.0 °C10 min.35 min.3.1 l/kg
Stap 378.0 °C10 min.5 min.3.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
25.0 gPerlebellen7.6%75 min.24.0 IBU
25.0 gPerlebellen7.6%15 min.6.4 IBU

Gist
[/row]
HoeveelheidNaamTypeSafbrew Abbaye (-)bovengist


Paard

Ik zou meer suiker gebruiken en een andere gist, verder prima zo.

harmkneuters

Wat is er mis met BE-256?

Juindorper

Citaat van: harmkneuters op 15-02-2017  15:20 uWat is er mis met BE-256?
Die stinkt als een beer, geeft veel fenolische smaken en bij wat hogere alcoholpercentages duurt de hergisting in de fles erg lang.

orangeloo

Citaat van: harmkneuters op 15-02-2017  15:20 uWat is er mis met BE-256?

Niks mis mee... Al lekkere Tripels mee vergist.

mbroek

Citaat van: Orangeloo op 15-02-2017  22:16 uNiks mis mee... Al lekkere Tripels mee vergist.

Zeker, gewoon niet snuiven tijdens de vergisting.

Jacques

Citaat van: Juindorper op 15-02-2017  22:11 uDie stinkt als een beer, geeft veel fenolische smaken en bij wat hogere alcoholpercentages duurt de hergisting in de fles erg lang.

Er zijn meer gisten die een zeer onaangename geur verspreiden tijdens de vergisting maar uiteindelijk uitstekende bieren opleveren.

Een langzame hergisting op de fles is meestal een gevolg van te lang wachten met bottelen...

EvdBroek

Gewoon brouwen zo, is niets mis mee, je zou eventueel het % suiker nog wat op kunnen schroeven

harmkneuters

Ik heb het recept gister gebrouwen. Ik heb iets van de mout afgehaald en in totaal 1 kg suiker toegevoegd. Er verdampte net wat minder dat ik gedacht had dus ik heb nu denk ik 1 a 2 liter meer, en dus ook een sg van 1080 ipv 1085.

De gist geeft inderdaad aroma's van rotte eieren af, maar dit doet me heel erg denken aan de geur van Wyeast 3787. Zou dit van dezelfde stam kunnen zijn?

mbroek

Citaat van: harmkneuters op 17-02-2017  12:50 uIk heb het recept gister gebrouwen. Ik heb iets van de mout afgehaald en in totaal 1kg suiker toegevoegd. Er verdampte net wat minder dat ik gedacht had dus ik heb nu denk ik 1 a 2 liter meer, en dus ook een sg van 1080 ipv 1085.

De gist geeft inderdaad aroma's van rotte eieren af, maar dit doet me heel erg denken aan de geur van Wyeast 3787. Zou dit van dezelfde stam kunnen zijn?

Zou best kunnen. In ieder geval merk je daar later niets meer van.  :proost:

Juindorper

Citaat van: Jacques op 15-02-2017  23:17 uEr zijn meer gisten die een zeer onaangename geur verspreiden tijdens de vergisting maar uiteindelijk uitstekende bieren opleveren.

Een langzame hergisting op de fles is meestal een gevolg van te lang wachten met bottelen...
Meestal wel maar helaas niet met de BE-256. Ik gebruik hem in elk geval niet meer.

Juindorper

Citaat van: harmkneuters op 17-02-2017  12:50 uDe gist geeft inderdaad aroma's van rotte eieren af, maar dit doet me heel erg denken aan de geur van Wyeast 3787. Zou dit van dezelfde stam kunnen zijn?
Als dat zo is ben ik een worst...

Jacques

Citaat van: Juindorper op 17-02-2017  20:43 uMeestal wel maar helaas niet met de BE-256. Ik gebruik hem in elk geval niet meer.

Ik heb deze gist ook een keer gebruikt. Toen gaf hij geen rare smaak.

Juindorper

Citaat van: Jacques op 17-02-2017  21:05 uIk heb deze gist ook een keer gebruikt. Toen gaf hij geen rare smaak.
Ik heb hem eens gebruikt voor een quadrupel en die was erg fenolisch. Op een gegeven moment leek het wel of er thinner in zat. :(

Jacques

Citaat van: Juindorper op 17-02-2017  21:21 uIk heb hem eens gebruikt voor een quadrupel en die was erg fenolisch. Op een gegeven moment leek het wel of er thinner in zat. :(

De smaak van thinner wordt veroorzaakt door ethylacetaat. Dat is geen fenolische smaak.

De hoeveelheid ethylacetaat en ook fenolische smaken kun je beperken door een lagere vergistingstemperatuur aan te houden (17 à 18 ºC).

Juindorper

Ik zit even terug te zoeken in mijn aantekeningen en zie dat er vergist is op 20 graden.
Voordat de thinnersmaak op kwam zetten heeft er een tijdje een sterke pepersmaak aan gezeten die later is verdwenen.
Tevens lees ik hier iets terug van een rubberluchtje.

harmkneuters

Hoe ben je er zeker van dat dit enkel door het gebruikte gist komt?

Maar we gaan het zien, ben benieuwd hoe mijn tripel gaat smaken.

Juindorper

Citaat van: harmkneuters op 17-02-2017  22:42 uHoe ben je er zeker van dat dit enkel door het gebruikte gist komt?

Maar we gaan het zien, ben benieuwd hoe mijn tripel gaat smaken.
Er zijn veel factoren van invloed maar bepaalde smaken kunnen niet van de mout of de hop komen.
De gist is de grootste smaakmaker aan je bier en de vergistingstemperatuur speelt daarbij een grote rol.

Martijn0172

Ik heb de BE-256 laatst gebruikt in een tripel, deze vergist bij 18 ºC  en na 2 weken gebotteld. De flesjes waren na een week al goed op druk. Nu 4 weken later smaakt deze al best goed.

Vergelijkbare Topics (7)

34337

Gestart door bolks


Reacties: 7
Gelezen: 1591

29360

Reacties: 15
Gelezen: 5441

20951

Reacties: 13
Gelezen: 6177

40112

Gestart door OrangeDirk


Reacties: 10
Gelezen: 1708

35805

Reacties: 30
Gelezen: 6437


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.