Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Appelstroopbier nav een prijswinnend recept

Gestart door rterbraak, 17-11-2016 20:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

rterbraak

Citaat van: Jacques op 13-06-2015  21:39 uPer mail ontving ik het recept van Jos.




Soort bier: appelstroop gemodificeerd quadrupel
Naam: appelstroopbier

Begin SG 1082
Eind SG 1016


Pils mout    3 EBC     1200 g
Pale mout   7 EBC     1000 g
Special B,   300 EBC     90 g
Chocolademout    800 EBC    40 g
Caramout   120 EBC   265 g
Tarwemout                180 g

Challenger 8,8 % 10 g   60 min kokken
Hallertau hersbruecker 1,6%   12 g   60 min koken
Hallertau hersbruecker 1,6%     6 g     0 min + 10 min trekken
Saaz 2,8%                             12 g     0 min + 10 min trekken
Rinse appelstroop                 400 g     0 min + 10 min trekken
Kruidenmix *                          15 g     0 min + 10 min trekken

Soort gist: WLP 550 (Belgian Ale)
Giststarter: 3 dagen van te voren, veel belucht met magneetroerder. ca 0,5 liter van sg 1040
Maisch graan/water verhouding   1 : 2,7
Gespoeld met water van 80 C tot SG 1062. Na koken en voor toevoeging appelstroop was SG 1068.

Maischschema
54 ºC             10 min
64 - 63 ºC      30 min
66 - 68 ºC      30 min
78 ºC             uitmaischen

Kooktijd: totaal 75 min + 10 min trekken, daarna gekoeld in koud waterbad.

Eerste hopgifte werd na 15 min koken toegevoegd
Tweede hofgifte, appelstroop en kruidenmix: bij eind koken toegevoegd, daarna zonder verwarming nog 10 min
later trekken alvorens de pan in een koud water bad werd geplaatst om af te koelen.

Vergistingstemperatuur 21 ºC

Afgevuld met 4 ml 50/50 suiker oplossing per flesje van 0,3 liter.


* Kruidenmengsel bestond uit zoethout, duizendblad, koriander en beetje kaneel (stokje).


Afgelopen september heb ik dit recept gebruikt om een quadrupel te brouwen, zie het recept

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptAppelQuad
Kenmerk
Brouwdatum25-9-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters40
Gewenst begin SG1082 (8,8 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater60,3 liter
Maischdikte2,8 l/kg
Maischwater40,0 liter
Spoelwater20,3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur120 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid28 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC43,0 %6094 gr3 EBC
Pale ale mout (Golden promise)36,0 %5102 gr5 EBC
Special B3,0 %425 gr391 EBC
Chocolademout1,2 %170 gr900 EBC
Cara Kristal10,0 %1417 gr160 EBC
Tarwemout6,8 %964 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Challenger7,0 %50 gr60 minuten17 EBU
Saaz (CZ)3,1 %50 gr10 minuten3 EBU
Hallertau Hersbrücker2,3 %60 gr60 minuten6 EBU
Hallertau Hersbrücker2,3 %10 gr10 minuten0 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Appelstroop1000 gr10 Min.
Kaneel5 gr10 Min.
Koriander10 gr10 Min.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort3522 Belgian Ardennes
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
152°C10 minuten2,8 l/kg
263°C30 minuten2,8 l/kg
372°C40 minuten2,8 l/kg
478°C5 minuten2,8 l/kg

Uiteindelijk bleek de stroop niet goed opgelost in het wort, alcohol percentage is uiteindelijk 8.9% geworden. Nu twee weken op de fles, nogal zoet. Maar goede body.

Vergelijkbare Topics (7)

42321

Gestart door Fractus


Reacties: 12
Gelezen: 1920

25931

Reacties: 16
Gelezen: 4914

5399

Reacties: 2
Gelezen: 1791

31926

Reacties: 20
Gelezen: 5402

11622

Reacties: 262
Gelezen: 75554

38200

Reacties: 13
Gelezen: 2755

17402

Reacties: 27
Gelezen: 9586


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.