Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel Bravoure

Gestart door Zuidema, 17-11-2016 00:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Zuidema

Beste mede brouwers,

Zaterdag is het weer zo ver eindelijk weer brouwen. Er staat een tripel op de planning en echter onze eerste tripel. Ik wil jullie vragen om even naar het mogelijke recept te kijken en tips en tops te geven.

We twijfelen met namen over de suikerstort. Of we die volledig tijdens het koken doen of volledig tijdens de vergisting of 50/50. Wat raden jullie aan en waarom. Ik begrijp dat dit wel cruciaal is om een laag SG te halen wat wel de bedoeling is.

 
Basic Information
Batch Name:3 keer
Brewed By:Bravoure
Style:Belgian Tripel
Batch Size:60.00 L
Boil Time:60 min
Initial Boil Volume:65.2 L
Mash Method:All Grain
Brew Date:10/19/16
My Rating:0/10
Typical Style Characteristics
Style:Belgian Tripel
O.G.1,075 - 1,085
F.G.1,008 - 1,014
ABV7,5 - 9,5
IBU20 - 40
SRM4 - 7°L
Color

Calculated & Measured Statistics
Calculated O.G.1.075 (75% Efficiency)
Calculated F.G.1.014 (82% Yeast Attenuation)
Measured O.G.0.000 (0% Actual Efficiency)
Measured F.G.0.000 (0% Actual Attenuation)
ABV8.6%
IBU17.4
SRM5.3°L
Color

Malt Bill
Malt NameWeightPPGSRMType
Pilsner– 1.6°L12.00 kg1.0361.60Mashed Grain
Sugar, Table (Sucrose)2.00 kg1.0461.00Extract/Adjunct
Oats, Flaked1.80 kg1.0371.00Mashed Grain
Wheat, Pale - 1.5°L1.80 kg1.0371.50Mashed Grain
Swean Red - 20°L1.00 kg1.03520.00

Mashed Grain
Mash Rest Profile
RestTemperatureTimeTypeDetails
Eenstap  66
                78
Hop Bill
Hop NameTime AddedWeightAA%Type
Columbus90 min20.00 g13.5%Leaf Hop
Hallertau (German)30 min40.00 g6.2%Leaf Hop
Hallertau (German)10 min40.00 g6.2%Leaf Hop

Yeast Details
Yeast StrainQuantityAttenuationFlocculation
Fermentis biergist gedroogd Safbrew BE-256 (Abbaye) 4 pakjes
80Medium
Dates
10/19/16Brew Date

Notes
Kruiden:
Koriander vijzel 25 gr
Sinasappelschil zoet 25 gr
Kruidnagel 3 gram
 
Alvast bedankt, Wij horen het graag!


Proost!

Jacques

Ik denk dat je nog geen reactie gekregen hebt omdat het programma dat je gebruikt hebt geen percentages aangeeft en de leesbaarheid van het recept wat lastig is.
Zo is een kleurwaarde in Lovibond voor ons niet gebruikelijk.

Misschien een idee om Nederlandstalige software te gebruiken?

De suiker kan zowel de laatste 10 minuten van het koken als later als de heftigste vergisting minder wordt. Wanneer je voldoende gist ent is het effect op de vergistingsgraad een stuk minder dan wanneer je niet zo veel gist ent.

De kruiden kun je beter weglaten. Dat geldt in het bijzonder voor de kruidnagel. Kruidnagel overheerst in bier heel erg snel. Het resultaat is eerder een kruidenbitter in plaats van bier...

Zuidema

Ik zal het recept inderdaad even overzetten in een andere software. Dit zal ik morgen posten.

Ja precies, wat zou u aanraden tijdens het koken of tijdens de vergisting.

Dan zullen we die weglaten en eventueel bij de 2de batch bijsturen indien we dat willen.

Dankje voor de reactie !


Proost!

Jacques

Citaat van: Zuidema op 17-11-2016  22:36 uJa precies, wat zou u aanraden tijdens het koken of tijdens de vergisting.

Het meest makkelijk werken is tijdens het koken. Je hoeft dan ook niet het gistvat later open te maken.
Met een goede gist zoals de Mangrove Jack's M41 Belgian Ale haal je de vergistingsgraad toch wel. Zelfs als je de suikergift achterwege laat.

Zuidema

Dan gaan we dat eerst proberen.

Ja we hebben op het moment de Fermentis BE-256 al klaar liggen. Hopelijk halen we het daar ook mee. Eventueel de volgende keer wat experimenteren met de gistkeus.


Proost!

Vergelijkbare Topics (7)

44793

Reacties: 31
Gelezen: 2961

12337

Gestart door Erick


Reacties: 50
Gelezen: 14053

08-05-2009 10:26 u
door Erick
34854

Reacties: 1
Gelezen: 1231

17980

Gestart door Paretje


Reacties: 13
Gelezen: 4351

23566

Reacties: 37
Gelezen: 12976


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.