Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Leren en genieten van brouwfouten

Gestart door ExPeteriment, 03-11-2016 08:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

ExPeteriment

Na een aantal brouwsels durfde ik een Dubbelbock aan met de volgende ingredienten:
4  kg Munichmout
1 kg Pilsmout
0,5 kg Cara120
Gist: Bavarian Lager M76
Brewers Gold hop.

Resultaat: 14 liter, SG 1060.

Verrassing 1:
Na brouwen zou ik gaan gisten op kamertemperatuur tot ik bij toeval op de verpakking las dat het een ondergist was.
Snel naar kelder + in koelzak, deze fout was dus te herstellen.

Bij afvullen bleek het toch wel erg donker van kleur, zeg maar zwart. Ik dacht dat het wel zo zou horen. Bij proeven bleek het ook nogal moutig van smaak.

Verrassing 2:
Bij nieuw mout kopen kwam ik erachter dat Munich mout er in licht en donker is, ik had voor de dubbelbock de donkere genomen en de lichte moeten hebben.
Als ik gebruikte de mouten in BrouwHulp invul kom ik op EBC van 119!

De dubbelbock verdun ik nu half om half met pils, dan nog steeds behoorlijk  donker en best lekker. Deze fout is niet te herstellen, maar er is een work around.

Zo geniet ik van mijn fouten en heb er veel van geleerd: voortaan lees ik de recepten en de verpakkingen goed.


freelive


Nee het mooie van dit forum is dat iedereen wat van anders (fouten) en experimenten meeneemt
Goed bezig Peter

ExPeteriment

Zo kun je het ook zien ja. Een onbewust experiment.

Underdike

Van gemaakte fouten leer je 't hardst... Leuk is anders, maar het werkt wel zo.

Vergelijkbare Topics (7)

24205

Reacties: 1
Gelezen: 1550

22289

Reacties: 26
Gelezen: 10762

05-09-2013 11:41 u
door Erick
30925

Reacties: 1
Gelezen: 1738


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.