Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept voor een dubbel

Gestart door Ernesto, 22-10-2016 20:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ernesto

Hoewel ik al een flink aantal bieren heb gebrouwen, is het er nog nooit van gekomen om een lekkere dubbel te bouwen. Ik wil graag een dubbel brouwen die niet te zwaar is (max 6,5% alc), doordrinkbaar is en niet te zoet is. Kortom, hij moet toegankelijk zijn voor een wat breder publiek.

Hieronder een opzet voor een recept. Bereik ik hiermee mijn gewenste omschrijving?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk008
Naam receptSnavel Dubbel
Brouwdatum26-10-2016
BiertypeDubbel
Volume28,0 l
Begin SG1,062 SG
Berekende kleur (Morey)38 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)21 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater7,59 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,750 kgPale Ale moutDingemans7 EBC65,7 %
0,866 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC12,0 %
0,510 kgCara 120Dingemans120 EBC7,1 %
0,100 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC1,4 %
1,000 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC13,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
inmaischen52,0 °C1 min.5 min.4,8 l/kg
stap167,0 °C1 min.30 min.4,8 l/kg
stap273,0 °C5 min.20 min.4,8 l/kg
78,0 °C5 min.1 min.4,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,7 gNorthern Brewerpellets8,5%60 min.16,8 IBU
5,6 gNorthern Brewerpellets8,5%20 min.2,8 IBU
5,0 gNorthern Brewerpellets8,5%10 min.1,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
22,0 gSafBrew Specialty Ale (T-58)bovengist


seed7

Je zou kunnen overwegen de suiker te karameliseren, de meest "simplistische" dubbel is pilsmout plus kandijsiroop,

Ingo

Jacques

De tarwemout zou ik er uit halen. Dat geeft een wat weeïge smaak in een dubbel waar ik geen liefhebber van ben.

bierfan

Ik zou er nog (minimaal) een procent of 5 Special B aan toevoegen.

De Rentmeester

Ik heb het recept niet naberekend, maar is 38 EBC (zoals jij in BrouwHulp berekend ziet) niet wat licht van kleur voor een dubbel. Gezien de gebruikte mouten moet deze hoger zijn

Oscar

Citaat van: Jacques op 22-10-2016  23:39 uDe tarwemout zou ik er uit halen. Dat geeft een wat weeïge smaak in een dubbel waar ik geen liefhebber van ben.

Volgens mij brouwt hij het bier niet voor jou Jacques... ;)

Jacques

Citaat van: Oscar op 23-10-2016  11:07 uVolgens mij brouwt hij het bier niet voor jou Jacques... ;)

Klopt. Wat ik bedoelde te zeggen dat weeige smaak niet bij een dubbel past. Maar je bent natuurlijk altijd vrij om een bier brouwen naar je eigen smaak.

Ernesto

Dank voor de feedback allen! De tarwemout gaat er dus uit...

Citaat van: De Rentmeester op 23-10-2016  10:48 uIk heb het recept niet naberekend, maar is 38 EBC (zoals jij in BrouwHulp berekend ziet) niet wat licht van kleur voor een dubbel. Gezien de gebruikte mouten moet deze hoger zijn

Gaat er iets mis in BrouwHulp? Zo ja, wat zou dat kunnen zijn?

Citaat van: bierfan op 22-10-2016  23:57 uIk zou er nog (minimaal) een procent of 5 Special B aan toevoegen.

Heb helaas geen special B op voorraad, zou fawcett crystal red ook werken?

Citaat van: seed7 op 22-10-2016  21:50 uJe zou kunnen overwegen de suiker te karameliseren, de meest "simplistische" dubbel is pilsmout plus kandijsiroop,

Interessant. Werkt deze 'karamelsmaak' erg door in je bier?

RoodeLeeuwVenlo

Ik zou de kristal suiker vervangen door bruine kandij. Dan gaat de kleur ook omhoog. Karamelsiroop zou nog beter zijn. Of het eerder voorgestelde caramelliseren van de suiker is natuurlijk ook een optie.

Vergelijkbare Topics (7)

11832

Reacties: 1
Gelezen: 1709

29554

Reacties: 16
Gelezen: 4551

7505

Reacties: 93
Gelezen: 33834

27754

Gestart door Edolem


Reacties: 14
Gelezen: 5597


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.