Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Kerstbier: welke hop?

Gestart door Jukkie, 26-09-2016 13:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jukkie

Ik ga komend weekend een kerstbier brouwen.
De gist, moutsoorten en kruiden kom ik wel aan uit. Ik 'zit' alleen even met de hop. Liefst wil ik geen nieuwe hop kopen om het aantal halve zakjes in de vriezer niet te groot te maken maken. Welke hopsoorten komen in aanmerking? Het wordt een zwaar bier, alcohol 11 - 12 procent, donkere mouten . .
Ik heb:
- Cascade
- Chinook
- Citra
- East Kent Golding
- Hallertauer Tradition
- Pacific
- Saaz

Adrie

Ze komen allemaal in aanmerking.  De vraag is wat jij wilt. Wil je hop kunnen proeven en ruiken? Zo ja, welk hopprofiel zoek je dan? Wat past er bij de gebruikte mouten en gist? Kortom: zonder meer informatie over de rest van het recept en wat jij voor smaakprofiel zoekt, kan niemand hier iets zinnigs over zeggen.

Jukkie

Recept:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptKerst
Kenmerk034
Brouwdatum01-10-2016
BiertypeKerst
Aantal liters22
Gewenst begin SG1098 (9.9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater38.0 liter
Maischdikte2.5 l/kg
Maischwater20.9 liter
Spoelwater17.1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur87 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheidTe bepalen

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC78.2 %7.097 kg3 EBC
Carafa III0.8 %0.071 kg1084 EBC
Caramünch type 27.7 %0.698 kg110 EBC
Kandijsiroop - Medium2.6 %0.233 kg225 EBC
Munchenermout 15 EBC6.5 %0.594 kg16 EBC
Kandijsuiker (wit)4.2 %0.386 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Te bepalen3.4 %te bepalen90 minuten19 EBU

Opmerkingen-

Kruiden
head]Toevoegen[/head]
Naam kruidMassaKooktijd
Korianderte bepalen10 Min.
Zoethoutte bepalen10 Min.
Steranijste bepalen10 Min.

/data]

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafbrew Abbaye
Gist toegevoegd als
Opmerkingen-

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C35 minuten2.5 l/kg
270°C30 minuten2.5 l/kg
378°C5 minuten2.5 l/kg

Opmerkingen-

De hop moet vooral bitterheid toevoegen. Aroma mag ook, een beetje, maar dan moet het niet tegen de kruiden in gaan.

Adrie

Dan zou ik bitteren met E.K. Golding of Hallertau en eventueel nog een beetje van een van deze hoppen aan het eind (1 g/l).

Vergelijkbare Topics (7)

20727

Reacties: 12
Gelezen: 4799

30385

Reacties: 14
Gelezen: 3348

37548

Reacties: 13
Gelezen: 3241

8707

Gestart door Gerb


Reacties: 10
Gelezen: 3078

5145

Reacties: 56
Gelezen: 13753


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.