Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Stout

Gestart door marc0871, 18-09-2016 18:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

marc0871

Onderstaande had ik bedacht als Stout.
Graag jullie gedachten hierover.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk005
Naam receptStout
Brouwdatum18-09-2016
BiertypeStout (Irish Dry)
Volume20,2 l
Begin SG1,073 SG
Berekende kleur (Morey)75 EBC
Berekende bitterheid (Rager)34 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Zuidplas
11,76 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC60,2 %
2,000 kgSwaen Munich LightDe Swaen14 EBC30,1 %
0,300 kgGoldSwaen Munich DarkDe Swaen150 EBC4,5 %
0,200 kgBlackSwaen Chocolate BDe Swaen850 EBC3,0 %
0,150 kgBlackSwaen BlackDe Swaen1325 EBC2,3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.2,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gBramling Crossbellen6,0%60 min.31,6 IBU
20,0 gFugglebellen4,3%10 min.2,4 IBU

Voor de gist ben ik er nog niet uit of ik US-05 of Wyeast 1098 Brittish Ale ga gebruiken.


Paard

De special B snap ik niet en mis de gebrande gerst, maar goed dat is geheel persoonlijk. Verder geeft die Bramling cross een harde bitter die ik niet altijd lekker vind, persoonlijk zou ik daar een goldings gebruiken.

Eric v B

Citaat van: Paard op 18-09-2016  19:14 uDe special B snap ik niet en mis de gebrande gerst, maar goed dat is geheel persoonlijk. Verder geeft die Bramling cross een harde bitter die ik niet altijd lekker vind, persoonlijk zou ik daar een goldings gebruiken.
Ik ook niet, want die zit er ook niet in.  :weetniet: Special B zie je wel vaker terug in Porters.

marc0871

De Chocolate B is, in het kader van gelaagdheid, een overgang tussen de Munich Dark en de Black mout.
Gebrande gerst? neem ik mee voor een volgende keer. Bedankt.

De E.K. Goldings was op bij de Brouwmarkt. [edit] In pellets nog wel, zie ik nu.
Bramling Cross een harde bitter? Jammer.
BrouwHulp gaf hem op als zoet.
Zou dat het harde er niet enigszins vanaf kunnen halen?
Misschien wat minder gebruiken?
Single hop met fuggles een betere optie?

Haagse Wouter

Ik vind Bramling Cross persoonlijk prima. Zou me er niet zo druk over maken en zelf je eigen mening vormen.

marc0871

Ach ja. Je hebt gelijk.
 En als beginner moet ik nog zo veel leren en ontdekken, dus waarom niet.
Een beetje bitter vind ik ook niet zo heel erg ;)
Smaken verschillen.

Jacques

Citaat van: marc0871 op 18-09-2016  19:42 uDe Chocolate B is, in het kader van gelaagdheid, een overgang tussen de Munich Dark en de Black mout.
Gebrande gerst? neem ik mee voor een volgende keer. Bedankt.

De Chocolate B van Swaen ken ik niet. De naam doet vermoeden dat het Special B variant is van mouterij Swaen. Special B heeft een duidelijke rozijnsmaak die ik persoonlijk niet vind passen bij een stout. Heb je ervaring met deze mout?

Paard

Ja ik dacht ook t zal wel de Swaen versie zijn van special b, erg verwarrend die naamgeving bij de Swaen.

marc0871

1 Keer mee gebrouwen. Mijn eerste moutbrouwsel.
Rozijn, nee. Gaf meer iets van chocolade.
Maar pin me er niet op vast.
Ik moet nog zo veel smaken leren onderscheiden.

Juindorper

Citaat van: marc0871 op 18-09-2016  22:11 u1 Keer mee gebrouwen. Mijn eerste moutbrouwsel.
Rozijn, nee. Gaf meer iets van chocolade.
Vandaar de naam Chocolate B.
Special B is heel iets anders. Het scheelt dan ook 500 EBC.

marc0871

Citaat van: Juindorper op 18-09-2016  22:28 uVandaar de naam Chocolate B.


Je verwacht het niet, hè ;)

Marcel_k

Is de SG niet wat hoog? Ik zou die eerder tussen de 1050 en 1060 verwachten.

marc0871

Dat is wat BrouwHulp geeft.


Jacques

Citaat van: marc0871 op 20-09-2016  20:29 uDat is wat BrouwHulp geeft.


Hahaha



Wat BrouwHulp geeft is natuurlijk afhankelijk van wat je er in stopt...


Wat Marcel vermoedelijk bedoelt is dat een gewone stout meestal niet zo zwaar is. Naast een gewone stout heb je ook de Imperial stout. Dat is wel een zware jongen. En dat is waar dit recept toe leidt.

Battum80

En ik zou wat dunner maischen

marc0871

Citaat van: Jacques op 20-09-2016  21:17 uHahaha



Wat BrouwHulp geeft is natuurlijk afhankelijk van wat je er in stopt...


Wat Marcel vermoedelijk bedoelt is dat een gewone stout meestal niet zo zwaar is. Naast een gewone stout heb je ook de Imperial stout. Dat is wel een zware jongen. En dat is waar dit recept toe leidt.

Ik las het dat hij bedoelde dat het SG te hoog was voor de stort ::)

Te sterk voor een Dry Irish Stout; Klopt. Volgens de BKG lijst zou dit recept meer leiden tot een Export Stout.
Bitter, zoetig, met noten van koffie, chocola en zwarte bessen. Het zou met de ingrediënten allemaal door moeten kunnen komen.

Dan heb ik zwarte mout ipv gebrande gerst. Geeft ook een iets gebrande smaak.
Zwarte mout heb ik liggen, gebrande gerst zou me nu aan verzendkosten meer kosten dan dat de gerst kost.

Ik denk dat ik het dan wel goed vind en het maar gewoon moet proberen.

Citaat van: Battum80 op 20-09-2016  21:25 uEn ik zou wat dunner maischen

Mja, wordt wel een dikke pap.
Maar mijn pan is niet groter :weetniet:

marc0871

Gebrouwen en gebotteld.

Voor het bitter had er wat meer hop in gemogen. Het aroma, en ook de smaak, is vooral fruitig. Veel zwarte bes, bijna cassis-achtig.
Koffie en chocolade komen niet echt duidelijk door, dus daar gaat de volgende keer iets meer voor in. Koffie is nog het sterkst. Een licht moutbitterige smaak.
Na een week zit er nog niet echt veel koolzuur in. Waarschijnlijk mede omdat het, door omstandigheden, iets langer heeft geduurd, voordat ik ging bottelen.
Het bier heeft voor nu meer weg van wijn. Met dat verschil, dat ik dit wel lekker vind ;)
Vooralsnog toch best tevreden.

Het SG was 1.004 en was van 1.062 gekomen.
Met een laag rendement en een hoge svg, zit hij hoger in abv dan berekend :o ;D. Heb ik vaker 'last' van ::)

P3SM

Welke gist heb je uiteindelijk gebruikt?

marc0871

US-05.
De 1098 gaf na ruim een dag na het smacken nog geen sjoege.
Wat te lang warm laten liggen, waarschijnlijk :-[

Vergelijkbare Topics (7)

28295

Reacties: 27
Gelezen: 9789

35310

Reacties: 21
Gelezen: 5220

8036

Reacties: 9
Gelezen: 3534

05-11-2007 13:45 u
door oranjeboombiertje
43511

Reacties: 10
Gelezen: 1818

19029

Reacties: 17
Gelezen: 4412

5727

Reacties: 42
Gelezen: 14011

42917

Reacties: 11
Gelezen: 1029


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.