Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


RIS met Chinook en Centennial

Gestart door Roodwang, 11-09-2016 00:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Roodwang

Avond allen

Morgen mag ik een Porter bottelen en toen bedacht ik me dat het wel leuk is om gelijk een zwaarder bier te vergisten op de gistkoek van deze Porter.
Ik dacht aan een Ris. Alleen zit ik nogal slecht in mijn hop momenteel, alleen  Chinook en Centennial in de vriezer.
Hieronder het recept.

Wat vinden jullie?  Doen of niet doen?

gr
Roodwang

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptImperial stout 1
KenmerkImperial stout
Brouwdatum12.09.2016
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters16
Gewenst begin SG1094 (9,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater22,9 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater3,9 liter
Spoelwater19,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur164 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid71 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (BM)2,0 %0,138 kg6 EBC
Caramelmout 120 (DM)4,0 %0,277 kg120 EBC
Munchener light (CM)4,0 %0,277 kg15 EBC
Chocolade mout (BM)4,0 %0,277 kg900 EBC
Special B (CM)2,0 %0,138 kg290 EBC
Kristalsuuiker4,0 %0,277 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Centennial11,5 %10 gr90 minuten27 EBU
Chinook14,0 %10 gr90 minuten32 EBU
Centennial11,5 %10 gr5 minuten5 EBU
Chinook14,0 %10 gr5 minuten6 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte


marc0871

Volgens mij moet je je maish- en spoelwater even omdraaien ;)
Is 1,5 kilo mout niet wat weinig, voor 16 liter bier van 1.094?

RienP

Voor een RIS mag het aandeel gebrande mouten wel naar 8-10%. Persoonlijke zou ik geen suiker in de moutstort opnemen. Naar mijn smaak mag er wat zoetigheid tegenover de gebrande mouten staan.

Roodwang

Ah stom.

beetje gefixeerd op de hopgiften.
Herziene versie. zonder suiker.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptImperial stout 1
KenmerkImperial stout
Brouwdatum12.09.2016
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters16
Gewenst begin SG1094 (9,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater27,5 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater25,0 liter
Spoelwater19,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur313 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid71 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout (BM)82,0 %5,857 kg6 EBC
Caramelmout 120 (DM)4,0 %0,286 kg120 EBC
Munchener light (CM)4,0 %0,286 kg15 EBC
Chocolade mout (BM)8,0 %0,571 kg900 EBC
Special B (CM)2,0 %0,143 kg290 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Centennial11,5 %10 gr90 minuten26 EBU
Chinook14,0 %10 gr90 minuten32 EBU
Centennial11,5 %10 gr5 minuten5 EBU
Chinook14,0 %10 gr5 minuten6 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C60 minuten3,5 l/kg


marc0871

Mja. Nog steeds veel (spoel)water.
Denk je dat het lukt; 20 liter aan overtollig water verdampen, in 90 minuten?
Ik bedoel; 25 liter water om op 16 liter in het vat uit te komen, dat kan ik snappen.
Maar om er dan nog 19 liter overheen te gieten, dat lijkt mij de spoeling een tikkie dun te maken. Letterlijk.

Moutstort lijkt mij zo meer in de richting.
Voor de hopsoorten heb ik nog te weinig ervaring.
't is dat het een RIS is, anders zou ik denken dat 'ie behoorlijk bitter gaat worden.

Jacques

Zelf zou ik geen Special B in en stout gebruiken. De rozijnsmaak vind ik niet bij een stout passen.
In plaats daarvan zou ik eerder brown malt of Château Café Light gebruiken.

Met welke gist wil je vergisten?

Roodwang

De porter heb ik met S-04 vergist.
en die slurie ga ik gebruiken..

Vergelijkbare Topics (7)

41758

Reacties: 45
Gelezen: 5419

32021

Reacties: 11
Gelezen: 3319

17929

Reacties: 8
Gelezen: 4420

22777

Gestart door MM


Reacties: 11
Gelezen: 4534


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.