Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Recept voorjaar

Gestart door NIJVERDALSCH, 24-02-2016 21:39 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

NIJVERDALSCH

Ik wil een voorjaarsbier brouwen en nu heb ik het volgende recept gemaakt.
Ik probeer deze nu in dit bericht te `plakken` en daarnaast als bijlage toe te voegen.

Graag jullie mening over dit recept.
Ik twijfel vooral over de hopsoorten en kookduur.

Wie kan deze amateur van advies voorzien?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk5a
Naam receptPrachtig voorjaar 2
Brouwdatum27-02-2016
BiertypeOverige bieren
Volume30,0 l
Begin SG1,088 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)1 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Nijverdal2,22 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC78,5 %
2,000 kgCara 20Dingemans20 EBC16,5 %
0,600 kgAroma 50Dingemans50 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gHallertau Mittelfrühpellets2,3%1 min.0,3 IBU
28,0 gSaazbellen3,8%1 min.0,2 IBU
20,0 gBrewers Goldbellen8,0%1 min.0,4 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
7,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
starter[/data][/row]
starter[/data][/row] starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]7,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
Safbrew Abbaye (Abbaye)bovengist
[row][row]7,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
Safbrew Abbaye (Abbaye)bovengistBE 256 (BE 256)bovengist


Juindorper

Wat voor soort bier heb je precies voor ogen?
Dit wordt meer een zwaar winterbier denk ik.

RienP

Op zich is er met het recept niks mis, maar een echt voorjaarsbier is het inderdaad niet. Je maischschema is wat aan de korte kant, dus ik zou wel even een zetmeeltest doen of de omzetting volledig is (zeker bij zo`n zwaar bier).

Je gebruikt wel erg weinig spoelwater. Is dat een bewuste keuze?

JanEric

1 IBU? :weetniet:
Volgens mij klopt je recept niet helemaal. 3 hopsoorten slechts 1 minuut meekoken?
Hoeveel gram gist ga je gebruiken?

NIJVERDALSCH

Inderdaad is het kookschema niet goed overgenomen.
 De Hallertau wil ik 75 minuten koken
De Northern 30 minuten
De Saaz 5 minuten
De Ierse mors 10 minuten.

Maischschema:
Deze kan ik aanpassen. Bedoel je de temperaturen of de rusttijden.

Brouwers

Citaat van: RienP op 24-02-2016  22:39 uOp zich is er met het recept niks mis, maar een echt voorjaarsbier is het inderdaad niet. Je maischschema is wat aan de korte kant, dus ik zou wel even een zetmeeltest doen of de omzetting volledig is (zeker bij zo`n zwaar bier).

Je gebruikt wel erg weinig spoelwater. Is dat een bewuste keuze?

Te kort?
Hij maischt 70 min tussen de 62 en 72 graden. Dat is meer dan voldoende.

Ik zou de northern op 20 min doen zodat je er meer smaak uit haalt, 30 min zou ik alleen doen als je je bitterheid niet haalt, is zonde van de hopsmaak die verloren gaat.


RienP

Ik kom aan 55 minuten (uitmaischen tel ik niet mee). Voor bieren >1080 vind ik het zelf aan de korte kant, daarom die ik altijd een zetmeeltest na 1 uur.

Brouwers

Citaat van: RienP op 25-02-2016  09:08 uIk kom aan 55 minuten (uitmaischen tel ik niet mee). Voor bieren >1080 vind ik het zelf aan de korte kant, daarom die ik altijd een zetmeeltest na 1 uur.
10 min 62 graden, 15 mijn opwarmen naar 72 en 45 min op 72 = 70 min

RienP

Je hebt helemaal gelijk. Ik had beter moeten lezen.  ;)

NIJVERDALSCH

Zelf overweeg ik om de Hallertau hop te verhogen naar 80 tot 90 gram.


Spoelwater: ik gebruik meestal weinig spoelwater aangezien ik mijn maisch vat in miin kookvat heb hangen.
Met een lier trek ik deze langzaam omhoog en laat deze zeer lang uit lekken ondertussen gooi ik er een paar liter water over heen.
Meestal tussen de 2 en 5 liter.

Vergelijkbare Topics (7)

36468

Reacties: 6
Gelezen: 1779

42766

Reacties: 34
Gelezen: 3092

25861

Reacties: 27
Gelezen: 11593

12-04-2017 14:47 u
door Serge VL
11181

Reacties: 7
Gelezen: 3505

33471

Reacties: 10
Gelezen: 3489


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.