Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag naar aanleiding van recept in BrouwHulp

Gestart door remolen, 04-11-2015 19:25 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

remolen

Ik begin nog maar net en wilde met niet al te veel grondstoffen wat gaan proberen kwam een recept tegen in de software die me wel aansprak alleen nu snap ik het maischschema niet meestal is zo'n schema duidelijk in opbouw maar bij deze staat er alleen een uur op 65 graden.
Kan iemand me vertellen of dit wel klopt of dat er iets ontbreekt? Ik was trouwens van plan de suiker te vervangen door honing. Aangezien ik zelf imker ben.
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptLekker ding
Brouwdatum01-11-2015
BiertypeTripel
Volume20,6 l
Begin SG1,079 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)40 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
23,07 lWater uit Water6,32 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,763 kgPilsmoutDingemans3 EBC83,6 %
0,103 kgAroma 50Dingemans50 EBC1,5 %
1,025 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,9 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C1 min.60 min.3,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
60,8 gTettnanger Tettnangbellen4,4%90 min.38,3 IBU
13,6 gSaazpellets3,5%10 min.1,5 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


Brouwers

Het maischschema klopt zo. Wat je nog vaak ziet is een tweestaps maischschema, stap op 62 (beta amylase) en een op 72 graden(alfa amylase). Maar tussen die 2 temperaturen vind er zowel alfa als beta amylase plaats. Dus je kan in principe alle 2 staps schema's omzetten naar een eenstaps schema's.

Wat betreft suiker en honing moet je er rekening mee houden dat je ze niet een op een kan vervangen. Je zult meer honing moeten toevoegen. Honing bestaat voor zo'n 80% uit suiker, dus dat moet je compenseren. In jou geval moet je 1.280 kg toevoegen.

broeder

 Hoi,
Terwijl ik wilde schrijven zag ik dat je al antwoord op je vragen kreeg.
Wat de honing betreft; lees daar onder de TAGS / honing, wanneer je die het beste kan toevoegen.
Succes en groet,
broeder Willem

remolen

Gaaf zo snel al antwoorden.

Honing weet ik inderdaad is niet 100% suiker... Daar ben ik ook imker voor. Wij maken al enkele jaren zelf mede. (honingwijn)

Nu maar eens bier proberen. Omdat ik dol op bier ben en het zelf graag maken wil... Ik zal eens kijken of ik snap wat je bedoeld met tags en wanneer de honing het beste kan worden toegevoegd.

groet rene

Jacques

De link naar de tags staat in de menubalk boven elke pagina van het forum.

Markiej87

Als je zoveel suiker of honing toevoegt zou ik eerder op 69 of op 70 graden maischen.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.