Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Vraag nav prijwinnende Kölsch van Anton Hoogland

Gestart door Richard_NL, 01-11-2015 22:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Richard_NL

Citaat van: ATHOOGLAND op 15-06-2015  14:25 uHierbij het recept van de Kölsch, goed voor een tweede plaats met 87 punten.

Commentaar keurmeester: Mooi bier, goed gebrouwen. Voor een Kölsch mag er een tikkeltje minder restsuikers inzitten en een klein beetje meer hopbitter

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk55
Naam receptKölsch 2
Brouwdatum23-03-2015
BiertypeKölsch
Volume28,0
Begin SG1,047 SG
Eind SG1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad83,0%
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)26 IBU
Brouwzaalrendement88,2 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
17,30 lWater uit Pompstation De Groeve 20145,00 mlMelkzuur2,00 gMgSO422,42 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l16 mg/l28 mg/l173 mg/l45 mg/l62 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,400 kgPilsmoutDingemans3 EBC88,9 %
0,550 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC11,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.45 min.3,5 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C12 min.15 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,5 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gHallertau Perlebellen8,1%75 min.10,9 IBU
11,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,1%75 min.3,1 IBU
15,0 gHallertau Perlebellen8,1%45 min.9,6 IBU
30,0 gHallertau Hersbrucker bellen2,1%10 min.2,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
300 ml slurryW-34/70 Saflager Lager ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting13,0 °C
Min. temp. hoofdvergisting10,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,008 SG
Schijnbare vergistingsgraad83,0%
Temp. nagisting12,0 °C
Temp. lagering12,0 °C
Alcoholgehalte5,1 vol.%

Het bier is voor de nagisting niet overgeheveld naar een ander vat.
Het bier is op 7 april gebotteld.
Bij het bottelen heb ik nog 1,5 liter water toegevoegd om het alcoholgehalte iets te verlagen.


Hallo Anton

Mooi recept heb je gemaakt, het spreekt me wel aan om het ook te gaan brouwen.
proberen in ieder geval.
Het wordt mijn eerste lager gist biertje.

Wel nog wat vraagjes (ook aan de mede hobbybrouwers)
Ik heb al mijn recepten 90 min gekookt, wat heeft de 75 min voor invloed?
En geeft de lichte tarwemout een betere schuimkraag? (wil bij mijn nog wel eens snel weg zijn).

Groeten Richard

RoodeLeeuwVenlo

En moet deze niet met bovengist op lage temperatuur?

Eric v B

Citaat van: RoodeLeeuwVenlo op 26-09-2016  16:56 uEn moet deze niet met bovengist op lage temperatuur?
Of ondergist op hogere temperatuur. Ik heb een Kölsch gebrouwen met S23 Saflager en vergist op 15 ºC.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.