Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Simpel recept met EKG, advies en welke gist?

Gestart door Edolem, 31-10-2015 20:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Edolem

Hoi,

Ben ik weer.. wederom een receptje gemaakt. Doel... lekker fris doordrinkbaar biertje te brouwen (zware jongens heb ik al), met nadrukkelijk EKG erin. Helaas heb ik maar 43 gram over.
Ik denk nu aan een pils op basis van s189, maar ik twijfel ook over bijvoorbeeld s04. Ik heb overigens alleen maar korrelgisten als: s04, us05, s33, t58, s189.
Graag ... wat zouden jullie doen? Advies?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptEK Pils
Brouwdatum31-10-2015
BiertypePils(ener)
Volume25,0 l
Begin SG1,055 SG
Berekende kleur (Morey)8 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Zutphen16,07 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,800 kgPilsmoutDingemans3 EBC95,0 %
0,305 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.2,9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gE.K. Goldingpellets4,9%60 min.19,4 IBU
13,0 gE.K. Goldingpellets4,9%30 min.4,3 IBU
25,0 gStyrian Goldingsbellen3,5%10 min.2,1 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
25,0 gSafLager German Lager (S-189)ondergist


seed7

Op basis van wat je zoekt, los van je recept, denk eens aan een Bitter,

Ingo

Edolem

Ik wil deze bewust niet bitter maken, omdat ik pas een ipa (of apa) heb gemaakt op basis van Centennial en Cascade met US05.
(dus apa).
Wil niet alleen hopexplosies. Of zeg je... noem het een bitter, en maak de bitter niet bitter, en gebruik de kenmerken?
Welke korrelgist gebruik ik dan? Een ale? S04?

RienP

Met S04 moet je ook wel een ESB kunnen maken. Voorbeeld: 94% pale mout, 6% caramout. Hopschema met EKG.

RienP

Citaat van: Edolem op 31-10-2015  21:06 uIk wil deze bewust niet bitter maken, omdat ik pas een ipa (of apa) heb gemaakt op basis van Centennial en Cascade met US05.
(dus apa).
Wil niet alleen hopexplosies. Of zeg je... noem het een bitter, en maak de bitter niet bitter, en gebruik de kenmerken?
Welke korrelgist gebruik ik dan? Een ale? S04?

Een bitter is een Engels biertype. Zoals de ESB: Extra Special Bitter.

seed7

Bitter SG ergens tussen de 1035 en 1045 en 30 - 40 IBU, je 40 g EKG zijn perfect voor de laatste gift, pils/pale mout en wat cara <10% S-04 en weinig prik <2 vol CO2

Ingo

Edolem

Seed? Voor laatste gift ekg.... Waar toch ook als biiterrhop? Ik heb niet genoeg ekg, voor bitter- en aromahop van ekg.

seed7

Beetje schuiven, doe je Styrian op 30 min. kijk hoe bitter het dan wordt, als het hje te bitter is verhuis dan wat van de eerste EKG naar het eind. De rest EKG op 5 of zelfs 0 minuten. Als je nog een neutrale bitterhop hebt Magnum oid dan die voor de bittering en lekker veel EKG laat.

Het is maar een idee hoor, gewoon lekker prutsen en eigenwijs brouwen.

Ingo

Edolem

Ik heb Hercules gebruiken als bitterhop? En dan de EKG volledig op aroma gooien...
Op bijvoorbeeld 30 minuten en 10 minuten voor einde.

Edolem

En dan zeker niet een ondergister, maar bijv. een S04?

seed7

Herkules, prima, wel goed afwegen anders wordt het te bitter :)
EKG, @5 en/of 0 minuten. Je zou ook nog subtiel kunnen hoppen tijdens de lagering 2g/l? Maak er wat moois van,

Ingo

Edolem

Dank je ingo. Ik vind 2 g/l dryhop niet zo heel subtiel. Maar goed ik zal zeker EKG gebruiken voor de aroma's en verdelen over een late gift en dryhop. Oh sorry: koudhop. Vind je trouwens Magnum een betere neutrale bitterhop?

seed7

Met Magnum heb ik altijd goed resultaat, met Perle kan ik niet overweg, Herkules zit daar ergens tussen in. Oorzaak water?

Ingo

Edolem

ik ga deze eens proberen morgenochtend...



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptEK Bitter
Brouwdatum31-10-2015
BiertypeBitter
Volume25,0 l
Begin SG1,045 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Rager)21 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
18,00 lWater uit Zutphen14,95 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC100,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C2 min.60 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
6,0 gHerkulespellets15,9%60 min.12,6 IBU
25,0 gStyrian Goldingsbellen3,5%20 min.3,5 IBU
25,0 gStyrian Goldingsbellen3,5%10 min.2,1 IBU
25,0 gE.K. Goldingpellets4,9%10 min.3,2 IBU
18,0 gE.K. Goldingpellets4,9%koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
25,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Edolem

Dit wordt een bitter die niet echt bitter wordt... Daar twijfel ik over.
Bitter vind ik best lekker, maar ik wil niet in de ipa stijl terecht komen...

Een beetje bitterheid opvoeren?

Edolem

Ik ben een week verder nu. Ik heb overgeheveld, en heb de boel gesplitst in de nagisting in 5 liter met Saaz 2g/l en styrian goldings 5 liter (2 g/liter). De rest (13 liter) is met 15 gram East kent golding

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.