Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Quadrupel met T-58 vergisten op 17,5 ºC

Gestart door JBL, 29-10-2015 23:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JBL

Wat gebeurt er als ik mijn quadrupel (begin sg 1088) vergist bij 17,5ºC? Gist: T-58
Fermentis geeft aan dat de ideale vergistingstemperatuur range voor deze gist 15ºC  tot  20ºC is,
17,5 ºC ligt daar mooi tussenin. Wellicht minder esters en hogere alcoholen dan bij een hogere temperatuur. Maar hoe wordt het smaakprofiel bij deze temperatuur?
Iemand een idee?

Jacques

Geen idee. Heb met deze specifieke temperatuur geen ervaring. Wel met 17,68 ºC  :)

Alle gekheid op een stokje. Gezien jouw eerste bericht weet je het antwoord al.  :brouwen:

goom

Jouw antwoord op je eigen vraag is goed.
 :proost:

RienP

Naar ik begrepen heb ontstaan esters met name als de gist meer gestrest wordt. Dit kan zijn door een hogere temperatuur, maar ook door het hogere suikergehalte.

Jacques

Je krijgt vooral meer esters door een hogere temperatuur aan het begin van de vergisting.
En naarmate het SG hoger is krijg je meer esters.
Verder is de hoeveelheid esters ook heel afhankelijk van de gistras. De ene gist maakt veel meer esters aan dan de andere.

JBL

Citaat van: RienP op 30-10-2015  20:54 uNaar ik begrepen heb ontstaan esters met name als de gist meer gestrest wordt. Dit kan zijn door een hogere temperatuur, maar ook door het hogere suikergehalte.

Dat is een interessante visie! Ik kan me goed voorstellen dat ook gist het meer of minder naar zijn/haar zin kan hebben.
Mijn gevoel zegt dan dat een relaxte 17,5ºC ongetwijfeld okay is, en mooie smaak moet brengen. De tijd zal het leren...

Vergelijk het met het koesteren van de Wagyu-rund ;-)

http://www.omroepbrabant.nl/?news/2081491043/Japanse+koeien+in+Wanroij+krijgen+massage+en+bier+Dat+levert+beter+vlees+op.aspx



RienP

Als voorbeeld:
Ik heb dit jaar een quadrupel met de Wyeast Belgian Abbey 2 (de Rochefort stam) vergist. Bijna de gehele vergistingsduur op 18ºC  vergist (alleen aan het eind wat verhoogd om voldoende uit te gisten), maar toch heel veel esters.

JBL

Citaat van: RienP op 31-10-2015  00:44 uAls voorbeeld:
Ik heb dit jaar een quadrupel met de Wyeast Belgian Abbey 2 (de Rochefort stam) vergist. Bijna de gehele vergistingsduur op 18ºC  vergist (alleen aan het eind wat verhoogd om voldoende uit te gisten), maar toch heel veel esters.

Dat klinkt bemoedigend. Lekker geworden?

JBL

Ik heb een paar keer eerder T-58 gebruikt en altijd een overweldigende bananenlucht geroken tijdens het vergisten.
Bij deze lagere temperatuur ruik ik nu ook de hier veel gemelde 'putlucht'.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.