Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bittere tripel Ché

Gestart door Jeroen 1973, 05-09-2015 11:45 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jeroen 1973

Beste brouwers,

Ik wil vanavond mijn derde brouwsel brouwen.

Het volgende heb ik in gedachten,

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : Bittere Tripel Ché
Kenmerk                   : 1e batch
Brouwdatum                : 5-9-2015
Biertype                  : Tripel
Aantal liters             : 12
Gewenst begin SG          : 1087 (9,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 75.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 21,12 liter
Maischdikte               : 2,75 l/kg
Maischwater               : 11,26 liter
Spoelwater                : 24,36 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 25 EBC(Ray Daniels)
Berekende bitterheid      : 32 EBU(Ray Daniels)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               90,3 %         3966 gr        3 EBC                                                                     
Kristalsuiker                6,8 %          299 gr         0 EBC                                                                 
Caramünch type 2             2,9 %          128 gr         110 EBC                                                                     

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saaz (CZ)          3,1 %     15 gr          10 Min.        3 EBU                                                                   
Styrian Golding    5,1 %     10 gr          60 Min.        10 EBU                                                                         
Hallertauer Perle  6,1 %     15 gr          90 Min.        18 EBU                                                                           
Saaz (CZ)          3,1 %     15 gr          Koud hop       0 EBU                                                                     

Kruiden----------------------------------------------------------------
Koriander (gemalen korrels)                 4 gr           10 Min.                                                                         

Opmerkingen     : -


Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Safbrew T-58

Opmerkingen     :


maischschema-------------------------------------------------------------
maischschema naam: Bittere Tripel Ché
Stap 1: 63°C      60 Min.      2,8 l/kg
Stap 2: 72°C      20 Min.      2,8 l/kg
]


Ik heb als alternatieven nog de fermentis us 05,us 04 of de mqangrove M03


Gaarne uw mening


RienP

 Waarom maischen op 63 ºC?   Verder zou ik de hoeveelheid suiker opschroeven naar 10%, dat maakt het bier wat minder zwaar.
 En T58 is een goede gist voor een tripel (vind ik).

Jeroen 1973

Maischschema aangepast stap 1 48 ºC 10 min  stap 2 63 ºC 40 min en stap 3 72 ºC 20 min.

Zal ik het suiker tijden koken of na hoofdvergisting toevoegen?

JanEric

Waarom die 48 graden?
Ik zou gewoon 62 en 72 graden aanhouden, als je 40 minuten op 62 graden gaat zitten krijg je een ver doorvergistend, droger bier.
Ik weet niet of dat jouw bedoeling is.
De T-58 lijkt me een prima gist voor de tripel, en de suiker kun je inderdaad zowel tijdens koken als bij de navergisting toevoegen.
Bijd e navergisting zou je dan iets lager kunnen uitkomen als eind-sg.

Jeroen 1973

Ik heb het schema overgenomen van een ander prijswinnend recept.
ik ben nog een beginnende brouwer en moet me nog inlezen over :weetniet: wat welke temp doet tijdens maischen

JanEric

Heb je dit al gelezen?
http://www.hobbybrouwen.nl/brouwko2.html
Hier staat o.a. ook dat je beter wat meer maischwater kunt gebruiken, je dikte is nu 2,75 liter/kg.
Je kunt voor een beter rendement tussen 3 a 4 liter per kg gaan zitten.

Jeroen 1973

Top Janeric,

ik heb het maischwater al aangepast naar 14 ltr ik ga zo ff je link bekijken.

hans_nwk

Als je een bittere tripel wil brouwen zou ik de ibu's opschroeven tot 50.
Bij zo'n hoog start sg heb je dat wel nodig.
Grt, Hans

Jacques

Citaat van: Jeroen 1973 op 05-09-2015  14:32 uIk heb het schema overgenomen van een ander prijswinnend recept.
ik ben nog een beginnende brouwer en moet me nog inlezen over :weetniet: wat welke temp doet tijdens maischen

Een maischstap bij 48 ºC is zeer ongebruikelijk. Heel traditioneel werd er gemaischt bij 37, 45, 52, 63, 73 en 78 ºC.
Tegenwoordig is dat allemaal niet nodig. De mout die we tegenwoordig kopen is veel verder afgebroken in de mouterij dan de nodige jaren geleden. Daardoor is zeker niet nodig om onder de 52 ºC. En ook deze temperatuur kan worden overgeslagen.
Je kunt zelfs volstaan met één temperatuur tussen de 65 en 69 ºC.   

Marcel_k

Citaat van: Jeroen 1973 op 05-09-2015  14:42 uTop Janeric,

ik heb het maischwater al aangepast naar 14 ltr ik ga zo ff je link bekijken.
Goed plan, in die link zul je oa lezen dat "Wanneer je een recept wilt nabrouwen dat al enkel jaren oud is doe je er goed aan rekening te houden met de nieuwe inzichten en het maischschema aan te passen. Begin op een hogere temperatuur (minimaal 60 ºC) en houd kortere maischtijden aan. "

Volgens mij heb je een wat ouder recept gepakt als vertrekpunt.

Jeroen 1973

Ik heb mijn recept zelf samen gesteld binnen de waarde van een tripel.
Daarna ben ik in de bewezen recepten naar maischschema's gaan zoeken en heb er 1 gepakt.
Hiermee bewijs ik mij  onervarenheid ;D

Ik heb reeds gebrouwen dus geen weg meer terug.
Vanavond mijn suiker toegevoegd tijdens overhevenlen naar de mandfles. SG was al gedaald tot 1024 vanaf 1072 (inclusief correctiesuiker zou dit 1084 zijn)
Het gist werd direct weer zeer actief.

Over een dag of 10 a14 een weekje koudhoppen en dan bottelen.

Ik zal laten weten of het wat geworden is.

Wonen er keurmeesters in de buurt van Spijkenisse want ik wil mijn eesrte brouwsel laten proeven omdat iedereen in mijn omgeving zo enthousiast is. (Dit even off topic ^-^ )

Vergelijkbare Topics (7)

42863

Reacties: 8
Gelezen: 1270

26771

Reacties: 23
Gelezen: 9012

8015

Reacties: 29
Gelezen: 9603

16451

Gestart door orangeloo


Reacties: 9
Gelezen: 3791

38082

Gestart door ppuk


Reacties: 19
Gelezen: 2847

21607

Reacties: 16
Gelezen: 8127


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.