Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Bok / Stout zonder de karamelsmaak

Gestart door aronjd, 19-09-2015 22:48 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

aronjd

Beste medebrouwers,

Ik ben bezig met het ontwikkelen van een nieuw recept. Alleen dit keer ruim buiten onze comfort zone (normaal tripels)
Het bier dat we willen maken zit in de buurt van een stout tot misschien trekjes van een Bok. (we hebben nog totaal geen idee wat we zullen maken :) )
Ik heb een tijdje geleden een biertje gedronken van Caldera Rauch u'r bock en ik was erg verrast door het bier.
Wij willen dan ook graag rookmouten gebruiken in het bier.
Nu mijn probleem is dat ik totaal niet hou van karamel of een zoetig bier. Ik heb in het verleden al vaker stouts gehad die totaal geen karamel of zoetig gebrand smaakje hebben. Weten jullie toevallig hoe men dit kan bereiken?

Groetjes,

Aron

seed7

De eenvoudigste Bock is 100% Muenchnermout of zelfs Muenchner II, daar zit weinig karamelligs aan en met het bitter kun je het zoete goed in toom houden. Voor de rook kun je naar beukengerookte gerstemout kijken of naar eikengerookte tarwe. Tarwe lijkt wat vreemd maar was voor het Reinheitsgebot de variatie vermoorde een normaal bestanddeel in een Bock. 10-30% rookmout, zo ongeveer. Naturlijk een ondergister gebruiken.

Een stout gaat een heel andere kant op, hier is de eenvoudigste versie palemout met tot 10% zwarte mout, Je kunt ook naar palemout met een fikse hoeveelheid Brown mout en of choclademout  kijken. Engelse gist met smaak gebruiken.

Ingo

aronjd

Beste Ingo,

Dankje voor jou reactie. Ik heb samen met mijn collega eens gekeken wat we willen doen en jou opmerkingen meegenomen.
Hieronder is het recept wat eruit is gekomen. Hij is veel te donker voor een Bok maar te licht voor een Stout. De bedoeling is een rokerig bier maar onder het rokerige toch makkelijk door te drinken. Dat is uit eindelijk het idee :)

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptgek idee
Brouwdatum
BiertypeStout (Export)
Volume20.0 l
Begin SG1.050 SG
Berekende kleur (Morey)68 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)29 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20.00 lWater uit Zutphen7.20 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2.024 kgPilsmoutDingemans3 EBC45.0 %
1.799 kgRookmoutWeyermann6 EBC40.0 %
0.450 kgAroma 150Dingemans150 EBC10.0 %
0.225 kgZwarte moutDingemans1400 EBC5.0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50.0 °C2 min.35 min.4.4 l/kg
Amylaserust68.0 °C2 min.45 min.4.4 l/kg
Uitmaischen78.0 °C10 min.10 min.4.4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15.0 gE.K. Goldingbellen4.9%90 min.9.5 IBU
20.0 gSaazpellets3.8%30 min.7.7 IBU
15.0 gNuggetbellen13.0%15 min.11.7 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)London Ale III (1318)bovengist


Vergelijkbare Topics (7)

43534

Gestart door D.R.K.


Reacties: 5
Gelezen: 913

28346

Reacties: 5
Gelezen: 2895

02-04-2015 10:57 u
door homoeccentricus
8092

Reacties: 15
Gelezen: 6034

27751

Reacties: 31
Gelezen: 12416

34229

Gestart door hetspook


Reacties: 23
Gelezen: 6318


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.