Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Saison / Session IPA

Gestart door klan85, 04-09-2015 10:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

klan85

Ik wil graag een fris en fruitig bier brouwen.
Droog, crispy, veel hop, lekker bitter (maar niet te)...

Gehopt als een IPA met gist van een Saison, past dat?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk08
Naam receptFris & Fruitig
Brouwdatum11-06-2015
BiertypeSaison
Volume18,0 l
Begin SG1,050 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
16,26 lWater uit Zutphen6,77 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,002 kgPilsmoutDingemans3 EBC55,0 %
0,364 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,364 kgCaramunich IIWeyermann120 EBC10,0 %
0,364 kgSpeltvlokkenSupermarkt3 EBC10,0 %
0,546 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust64,0 °C1 min.75 min.5,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.5,3 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gSaazpellets3,8%first wort hop7,7 IBU
6,7 gCitrapellets12,0%first wort hop16,2 IBU
5,0 gSaazpellets3,8%30 min.1,8 IBU
5,0 gCascadepellets5,5%30 min.2,6 IBU
5,0 gCitrapellets12,0%15 min.2,9 IBU
5,0 gCascadepellets5,5%10 min.1,0 IBU
5,0 gCitrapellets12,0%5 min.1,8 IBU
34,8 gCitrapellets12,0%koudhop0,0 IBU
5,0 gCascadepellets5,5%0 min.0,8 IBU

Gist
starter[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row]5,0 gCascadepellets5,5%0 min.0,8 IBU
Belle Saison ()bovengist

Nog tips/opmerkingen? Ik hoor het graag :)

foz

Citaat van: klan85 op 04-09-2015  10:43 uIk wil graag een fris en fruitig bier maken.
Droog, crispy, veel hop, lekker bitter (maar niet te) ...

Gehopt als een IPA met gist van een Saison, past dat?

In de VS verkopen ze dat als Farmhouse IPA.

klan85

Oja :)
Maar maken ze die met een IPA gist (US05?) of een Saison gist?

foz

Volgens mij is het met US-05 dan weer een gewone IPA. In de blurbs wordt vaak gesproken over een Franse gist.

homoeccentricus

Je moet zelf beslissen wat je wil. Wil je een session IPA? Gebruik dan (bv) US-05, een neutrale gist, die niet in de weg staat van het hopkarakter. Of wil je een hoppige saison? Dan moet je een evenwicht zoeken tussen de zeer typische saisongist (peperig, fenolen enz.) die zeer sterk aanwezig zal zijn, en de hop.



klan85

Ok, misschien doe ik dan Perle ipv Saaz, die is van zichzelf ook al iets peperig.

ThomasM


klan85

4,5 mag ook, maar wil wel wat body houden. Iets warmer maischen?

Markiej87

Citaat van: klan85 op 05-09-2015  11:08 u4,5 mag ook, maar wil wel wat body houden. Iets warmer maischen?
Body en Belle Saison gaan niet echt samen ;)

Bennemans

Citaat van: Markiej87 op 06-09-2015  22:10 uBody en Belle Saison gaan niet echt samen ;)

Want?

Markiej87

Citaat van: Bennemans op 06-09-2015  22:17 uWant?
Want die stopt niet tot ie ergens rond de 1.001 zit hè :p

Bennemans

Dat weet jij en ik en boel anderen.....
Klan85 misschien  niet...

klan85

Dat die ver doorgist is ook de bedoeling.
ik heb evt. ook nog een M27 van Mangrove Jacks liggen.

Of het nou een hoppige saison wordt of een zware session IPA, danwel Farmhouse IPA maakt me niet zoveel uit.
Als het maar droog en hoppig wordt.
Maar dat komt wel goed blijkbaar :)

Klopt het als ik de vergisting van Belle Saison begin op 20*C en dan niet koel waardoor de temperatuur kan oplopen tot 30*C ?



Brouwers

Citaat van: klan85 op 05-09-2015  11:08 u4,5 mag ook, maar wil wel wat body houden. Iets warmer maischen?

Citaat van: klan85 op 07-09-2015  10:15 uDat die ver doorgist is ook de bedoeling.
Als het maar droog en hoppig wordt.

klan85


Brouwers

Citaat van: klan85 op 07-09-2015  12:48 u?
Je wilt eerst een biertje Die wat body overhoudt en Maar ook droog en hoppig. Beide kan maar niet tegelijk  >:D
Dus wat wil je precies, kunnen we tenminste goed advies geven. Je kan ook je huidige recept brouwen met een van de gisten die je hebt, zal vast wel smaken :proost:

klan85

Droog en Hoppig is de bedoeling.

Maar waar ik bang voor ben is dat het te droog en te hoppig wordt, waardoor het niet lekker meer is.
Ik bedoel, waterig, bitter en droog.

Vandaar de twijfel, en de wens iets van body over te houden.
Heeft het maischschema daar geen invloed op?

Ik heb nog niet eerder een saison gebrouwen, maar ga het gewoon proberen.
Tot nu toe is elk probeersel (7x gebrouwen) goed gelukt  :)


Oscar

Citaat van: klan85 op 07-09-2015  13:57 uMaar waar ik bang voor ben is dat het te droog en te hoppig wordt, waardoor het niet lekker meer is.
Ik bedoel, waterig, bitter en droog.

Kom op...gewoon brouwen...durf eens !! durf "fouten" te maken...daar leer je heel veel van.... :brouwen: met een saisongist vergisten op 30°C wedden dat ie niet droog wordt..... ;)

Jacques

Citaat van: Brouwers op 07-09-2015  13:46 uJe wilt eerst een biertje Die wat body overhoudt en Maar ook droog en hoppig. Beide kan maar niet tegelijk  >:D

Dat kan best samen hoor. Body is van heel wat meer factoren afhankelijk dan alleen restsuikers. Alcohol en en zeker eiwitten zijn belangrijke bodybuilders. Alcohol maakt Belle Saison veel aan. Eiwitten worden niet vergist. Wel kunnen ze afgebroken worden door enzymen die uit dode gistcellen komen.
En ook stoffen uit de hop dragen ook bij aan de body... Body is een heel complex gebeuren.

Herman

Eens met Jacques, heb genoeg eind SG 1.000 bieren gebrouwen die desondanks over een mooie body beschikken.
Een Westmalle Tripel is ook een behoorlijk ver doorgegist bier (wel eens gemeten op 1.006), je kunt daarvan toch zeker niet zeggen dat het geen body heeft?

klan85

Dank Herman en Jacques,
Wat zijn dan de brouwfactoren /ingrediënten die ik kan beïnvloeden voor toch wat body?

Sjaak_Deventer

Citaat van: klan85 op 23-09-2015  07:43 uDank Herman en Jacques,
Wat zijn dan de brouwfactoren /ingrediënten die ik kan beïnvloeden voor toch wat body?

Tarwe en speltmout kun je hiervoor gebruiken. Ook zou je kunnen denken door iets warmer (68 graden) te maischen. Nadeel kan zijn dat het wat zoeter wordt, maar wel meer body.

Herman

Vollere moutsoorten (bijv. munich), verder is 15% suiker in een best wel licht bier ook iets dat je weg zou kunnen laten ten gunste van wat meer moutstort, dat zorgt ook voor meer body.

Adbrouwt

Citaat van: klan85 op 23-09-2015  07:43 uDank Herman en Jacques,
Wat zijn dan de brouwfactoren /ingrediënten die ik kan beïnvloeden voor toch wat body?
En geen saison gisten gebruiken zoals de belle saison en de M27 mangrove jack. De smaken van de hop komen wel erg fel naar voren als je een saison gist gebruikt. Je kan hier rekening mee houden door wat minder hop te gebruiken.

Jacques

Citaat van: klan85 op 23-09-2015  07:43 uDank Herman en Jacques,
Wat zijn dan de brouwfactoren /ingrediënten die ik kan beïnvloeden voor toch wat body?

Body is een zeer complex gebeuren. Er zijn meerdere factoren die zorgen voor meer body:
- zwaarte wort
- hoeveelheid alcohol
- hoeveelheid caramouten en donkere mouten (deze mouten passen niet in elk biertype)
- hoeveelheid hop (een niet te onderschatten factor)
- achterwege laten van een eiwitrust
- gistras (sommige gisten geven meer body dan andere)
- restsuikers (een factor die minder belangrijk is dan vaak gedacht wordt)
- beperken autolyse

Vergelijkbare Topics (7)

45262

Gestart door Bvk1983


Reacties: 3
Gelezen: 726

41162

Reacties: 12
Gelezen: 1208

32058

Reacties: 4
Gelezen: 2231

23287

Gestart door heijligers


Reacties: 4
Gelezen: 2227


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.