Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


4e brouw: Birra Aquasana Blond - Hulp dringend nodig

Gestart door Battum80, 31-08-2015 19:52 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Battum80

Hallo allemaal,

Ik wil graag een lekker blond biertje brouwen. Niet te zwaar, niet te bitter of complex. Lekker doordrinkbaar en passend bij de herfst die ons te wachten staat. Onderstaande heb ik op basis van mijn vorige brouwsels en recepten op dit forum samengesteld. De gist nieuw voor me.

Graag jullie feedback.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBirra Aquasana blonde II
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume10,0 l
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)18 EBC
Berekende bitterheid (Rager)31 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
10,00 lWater5,70 lSpoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,000 kgPale mout. Maris OtterThomas Fawcett and Sons5 EBC74,1 %
0,400 kgMünchner IWeyermann15 EBC14,8 %
0,100 kgCara 20Dingemans20 EBC3,7 %
0,100 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC3,7 %
0,100 kgCaramunich IWeyermann90 EBC3,7 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust50,0 °C2 min.30 min.3,7 l/kg
Amylaserust67,0 °C15 min.45 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gHallertau Perlepellets6,5%60 min.21,4 IBU
10,0 gHallertau Perlepellets6,5%15 min.5,7 IBU
10,0 gHallertau Perlepellets6,5%10 min.4,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
2,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ale Yeast (1214)bovengist


RienP

Voor dit bier heb je die 50 ºC maischstap niet nodig.

Verder zou ik zeggen gewoon gaan brouwen. Met de gist bedoel je neem ik aan Wyeast 1214, Belgian Abbey? Dan heb je gelijk een goede begin om met de slurry een tripel of dergelijke te brouwen.  :brouwen: Succes.
 

Battum80

Ok.... even een paar beginnersvragen...

Kan ik die eerst stap helemaal weglaten of moet ik die vervangen door een andere?

Waarom is 50 graden niet nodig?

Die gist bedoel ik inderdaad.

Bedankt voor je tips.

Jacques

Citaat van: Battum80 op 31-08-2015  20:55 uWaarom is 50 graden niet nodig?

Is uit de oude doos. In het verleden was de mout minder ver afgebroken tijdens het mouten. Tegenwoordig leveren de mouterijen ons een betere kwaliteit mout.

De afgelopen vakantie heb ik veel brouwerijen in Amerika bezocht. Deze werken bijna allemaal met een maischtemperatuur...


10 minuten bij 78 ºC is overigens ook niet nodig. Zodra je deze temperatuur hebt bereikt kun je beginnen met filteren. Door te spoelen met water van 94 ºC zorg je er voor dat je vlotte filtering hebt en ook dat de enzymen geïnactiveerd worden (dat is het doel van de de 78 ºC stap).   

Gerb

Met deze gist heb ik wisselende ervaringen. Maak vooral een voldoende grote giststarter, in mijn ervaring kan deze gist moeite hebben om te starten en volledig uit te vergisten. Misschien ligt het aan mij, maar ik heb dit inmiddels 2 keer met deze gist ervaren. Andere keren geeft het een zeer prettig gistprofiel dat iets wegheeft van een weizengist, een fenolische smaak.

Battum80

Ik ben net aan het brouwen en kom erachter dat ik de hoeveelheden van de Münich 15 en Münichcara 90 heb verwisseld... Wat nu?

Eric v B

Citaat van: Battum80 op 05-09-2015  11:39 uIk ben net aan het brouwen en kom erachter dat ik de hoeveelheden van de Münich 15 en Münichcara 90 heb verwisseld... Wat nu?
Gewoon door gaan! Nu wordt iets donkerder en iets meer caramelliger. Geen probleem!

Vergelijkbare Topics (7)

17198

Reacties: 35
Gelezen: 10981

25804

Reacties: 39
Gelezen: 11381

32182

Reacties: 8
Gelezen: 2596

8021

Reacties: 54
Gelezen: 16139

25249

Reacties: 26
Gelezen: 9414


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.