Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Klaar om te drinken?

Gestart door Delirium, 02-09-2015 17:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Delirium

Beste brouwvrienden,

Ik ben een aantal weken terug begonnen aan mijn eerste brouwsel (Brewferm triple). Deze heb ik twee weken geleden gebotteld en staat sindsdien in de schuur, waar het constant tussen de 20 en 25 graden is. Ik heb tussendoor een aantal keer gekeken en ik zie schuim en koolzuur in de fles dus dat is een goed teken lijkt me. Daarnaast zie ik ook dat het gist dat mee is gegaan op de bodem is neergeslagen (ik heb gebotteld zonder droesemkop, dus er kan veel mee zijn gekomen..). In de handleiding lees ik net dat de tweede vergisting klaar moet zijn, maar dat die nog 6 tot 8 weken in de koeling (ong. 10 graden) moet liggen voordat het te drinken is. Klopt dat? De inhoud van de flessen is nu nog erg troebel, maar ik begrijp dat het helderder wordt naarmate de tijd vordert. Ook had ik gelezen dat je NIET moet schudden, zodat het gist op de bodem van de fles blijft. Is het erg als dit opgedronken wordt?

Ik ben van sowieso plan om op verschillende tijdstippen het bier te proeven, met en zonder gist en na kort en lang in de koelkast te liggen. Ik lees namelijk erg vaak dat proeven en uitproberen de beste manier om antwoorden te verkrijgen is. Maar wat is jullie ervaring met bovenstaande?

Rodger

Met het koelen van de flesjes slaat nog wat neer uit de vloeistof en krijg je helderder bier.
Ik heb smaakproeven gedaan en merkte bij mijn pale ale op dat pas 8-10wkn na de brouwdag het echt op smaak begon te komen.
Overigens koelde ik ze een dag van te voren pas en dat ging prima.

Brambo

Proeven!
Elke week 1 en zo ga je de smaakevolutie mooi kunnen volgen.

bastiaanD

Proeven en geduld!

En iedereen op dit forum is klaar om te drinken  :proost:

Edwarff

Proeven inderdaad!  Bij mijn eerste batches had ik persoonlijk het probleem dat het bier op was rond het moment dat het op zijn best was. Vaker brouwen was de oplossing hievoor.

brouwmus

Citaat van: Edwarff op 02-09-2015  20:11 uProeven inderdaad!  Bij mijn eerste batches had ik persoonlijk het probleem dat het bier op was rond het moment dat het op zijn best was. Vaker brouwen was de oplossing hievoor.

Dat klinkt herkenbaar...
De al genoemde oplossing is gelukkig eenvoudig :)

Jacques

Citaat van: Delirium op 02-09-2015  17:32 uIn de handleiding lees ik net dat de tweede vergisting klaar moet zijn, maar dat die nog 6 tot 8 weken in de koeling (ong. 10 graden) moet liggen voordat het te drinken is. Klopt dat? De inhoud van de flessen is nu nog erg troebel, maar ik begrijp dat het helderder wordt naarmate de tijd vordert. Ook had ik gelezen dat je NIET moet schudden, zodat het gist op de bodem van de fles blijft. Is het erg als dit opgedronken wordt?

8 weken in de koeling bij 10 ÂșC voor het drinken is niet nodig. Gewoon op kamertemperatuur laten staan is prima. De rijping gaat dan een stuk sneller. Pas nadat het bier een aantal weken oud is en op smaak is kun je het bier koeler wegzetten om de smaak zo lang mogelijk te behouden (beperking veroudering/oxidatie van het bier).
En natuurlijk kun je vlak voor dat je bier gaat drinken het in de koelkast zetten voor een frissere bierbeleving.

Schudden met flessen is een beproefde methode om te zorgen dat de hergisting vlot verloopt. Voor het uitschenken van het bier kun je dat beter niet doen om een helderder bier in je glas te krijgen.
Flessen met weizen worden overigens in Duitsland vaak geschud voor het openen om zo een wat troebeler bier te krijgen. Bij dit biertype wordt dat gewaardeerd.

Vergelijkbare Topics (7)

45213

Reacties: 2
Gelezen: 730

41103

Reacties: 14
Gelezen: 1822

24151

Reacties: 38
Gelezen: 13362

13115

Reacties: 21
Gelezen: 6613

27027

Reacties: 7
Gelezen: 2954


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.