Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


'Recept' Bokbier

Gestart door Eelke301, 18-08-2015 14:32 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eelke301

Ik zou graag vrijdag een bokbier brouwen. Omdat ik nog nooit zelf een recept heb gemaakt, post ik deze hier om wat tips te ontvangen. Het recept is een combinatie van een recept dat ik tegenkwam in de 'Bewezen' recepten en een beetje aangepast op de mouten/hoppen die ik nog in huis heb. Ik moet echter sowieso nog een bestelling doen, dus e.e.a. kan nog aangepast worden.

Ik hou wel van een bier wat niet te 'dun' (weinig body? heeft) is en hou niet zo van hele zoete bokbieren, maar liefst wat bitterder en evt een tikje gebrand. Hou verder zelf ook wel van wat hoppige smaken, maar snap dat dat in een bokbier niet zo de bedoeling is...

Shoot me!  ;D

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBokbier Try-Out
Kenmerk
Brouwdatum21-8-2015
BiertypeBo(c)kbier
Aantal liters21
Gewenst begin SG1064 (7,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,6 liter
Maischdikte0,0 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater0,0 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur68 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid28 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munchenermout 15 EBC57,0 %3481 gr16 EBC
Viennamout16,2 %989 gr6 EBC
Carared (W)13,3 %812 gr40 EBC
Ambermout 50 EBC12,7 %776 gr49 EBC
Chocolademout0,8 %49 gr900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker3,5 %55 grFWH21 EBU
Hallertau Hersbrücker3,5 %15 gr20 minuten4 EBU
Tettnanger (D)3,8 %30 gr5 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager W-34/70
Gist toegevoegd als

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C45 minuten3,8 l/kg
272°C20 minuten3,8 l/kg
376°C3 minuten3,8 l/kg

De gist kan ik evt in wat warm water oplossen en dan na een half uurtje enten toch? Geen starter nodig.

RienP

Als je van niet te zoet houdt zou ik het aandeel caramouten wat verlagen. 13,3% is dan best veel. Misschien beperken tot maximaal 9-10%.  Misschien de chocolade mout ophogen naar 1,5%. Dan komt het er nog iets meer door. IBU`s mogen bij volmout ook best naar 30-35.

Vergeet ook niet je maischdikte in te vullen in de software  ;)

Tot slot zorg voor voldoende gist. Bij een ondergister van deze zwaarte zou ik wel uitgaan van minimaal 2 zakjes.

Eelke301

Bedankt, meteen even aangepast.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBokbier Try-Out
Kenmerk
Brouwdatum21-8-2015
BiertypeBo(c)kbier
Aantal liters21
Gewenst begin SG1064 (7,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,6 liter
Maischdikte3,8 l/kg
Maischwater23,1 liter
Spoelwater8,5 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur82 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Munchenermout 15 EBC58,0 %3527 gr16 EBC
Viennamout16,5 %1003 gr6 EBC
Carared (W)8,0 %486 gr40 EBC
Ambermout 50 EBC16,0 %973 gr49 EBC
Chocolademout1,5 %91 gr900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker3,5 %70 grFWH27 EBU
Tettnanger (D)3,8 %20 gr20 minuten5 EBU
Tettnanger (D)3,8 %15 gr5 minuten1 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager W-34/70
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
162°C45 minuten3,8 l/kg
272°C20 minuten3,8 l/kg
376°C3 minuten3,8 l/kg


RienP

16% Amber 50 lijkt me erg veel, maar ik heb zelf echter geen ervaring met deze verhouding dus ik zou zeggen probeer het gewoon uit. Ik vind het zelf ook altijd erg leuk om basis van m`n brouw en proefervaring te sleutelen aan een recept. Daar leer je heel veel van.  :brouwen:

Eelke301

In het originele recept stond het als volgt:

Hoeveelheid   Naam   Mouterij   Kleur   %
1,750 kg   Münchenermout   Dingemans   15 EBC   55,6 %
0,500 kg   Vienna mout   Weyermann   7 EBC   15,9 %
0,500 kg   Aroma 50   Dingemans   50 EBC   15,9 %
0,250 kg   Cara-red   Weyermann   50 EBC   7,9 %
0,150 kg   Pale Chocolate mout   Thomas Fawcett and Sons   525 EBC   4,8 %

Dit heb ik ietsje aangepast (aangezien ik nog chocomout van 900 EBC heb), maar Aroma 50 is toch hetzelfde als Amber 50 EBC denk ik?  :-[

RienP


Eelke301

Na het brouwen uitgekomen op start SG van 1060 ipv 1064, dit volgens mij door het 'aan de kook brengen' na het filteren te doen met het deksel op de pan, waardoor er te weinig is verdampt? Anyway, gewoon gist geent, weggezet op 14 graden, na 1 week aangepast naar 13 graden en nu na 10 dagen is het SG 1021. Het smaakt een beetje waterig en licht zoetig. Eigenlijk moeten we het vrijdag wegzetten voor lagering (volgens recept), maar ik bottel dit bier denk ik nog beter even niet? Gewoon overpompen naar een schoon vat en daar koud laten lageren of wellicht toch langer op 13 graden laten staan?

Vragen vragen....  :-\

Ode

Als ik het goed lees heb je 1 zakje W34/70 gebruikt, mijnsinziens is dit wat weinig.ik zou het gewoon nog even laten staan en kijken hoe het zich verder ontwikkeld.

ik gebruik normaal 1 zakje 11,5gr w34/70 per 10-13 liter en dat werkt normaliter prima.

Nog even geduld hebben  :D

JanEric

Citaat van: Eelke301 op 02-09-2015  14:10 uNa het brouwen uitgekomen op start SG van 1060 ipv 1064, dit volgens mij door het 'aan de kook brengen' na het filteren te doen met het deksel op de pan, waardoor er te weinig is verdampt?
Het deksel op de pan kun je beter achterwege laten.
Tijdens het koken komen er vele dampen vrij die juist moeten kunnen ontsnappen (DMS), het beste kun je ook een rollende kook krijgen.
Ik zou pas lageren als het SG gedurende drie dagen contant blijft.

RienP

De vraag is inderdaad hoeveel gist je uiteindelijk hebt toegevoegd. Voor een lagergist is minimaal 2 weken niet ongewoon.

Het waterige zegt nog niks. Recent een stout gebrouwen die na 2 weken in de fles wat waterig smaakte. Vorige week (4 weken in de fles) was de smaak al aanzienlijk beter. Probeer je bier de tijd te geven om zich te bewijzen  ;D

Eelke301

Heb netjes 2 zakjes gebruikt op advies van de mensen hier  :biersmile:

Verder heb ik alleen tijdens het 'aan de kook brengen' het deksel erop gehouden hoor, tijdens het hele koken zelf niet. Dus hopelijk zijn die stoffen alsnog vrij gekomen!

We laten hem gewoon nog even een paar dagen staan!

Eelke301

Vandaag gebotteld met een eind-SG van 1018, was meerdere dagen stabiel. In het oorspronkelijke recept staat dat er nog 2 weken moet worden gelagerd op 1,5 graad. Echter heb ik mijn bier natuurlijk al in de fles zitten met bottelsuiker, dan gewoon wegzetten in de fles op 1,5 graad? Doet de gist dan wel zijn werk mbt de koolzuurvorming?

En is 8 dagen lageren op zich ook voldoende? Wil graag donderdag het volgende bier in de gistkast ploppen 😁

RienP

Ik zou dan bottelen. Zet het zeker een week of 2-3 op kamertemperatuur (of iets koeler kan ook, want het is een ondergist) zodat de nagisting op gang kan komen en je koolzuur krijgt. Daarna kun je het koeler wegzetten. Als te snel koud wegzet heb je kans dat de gist niet zijn werk doet.

Vergelijkbare Topics (7)

31125

Reacties: 5
Gelezen: 2233

42671

Reacties: 9
Gelezen: 2028

25596

Gestart door de feyter


Reacties: 11
Gelezen: 3576

8874

Reacties: 4
Gelezen: 2370

33003

Gestart door Mario72


Reacties: 41
Gelezen: 10569


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.