Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Slechte schuimhoudbaarheid op tripel

Gestart door Moebius, 03-04-2015 16:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Moebius

Hey iedereen,

ik heb net de eerste fles(sen) van mijn eerste tripel geopend. Hoewel de smaak en kleur goed zijn, is de schuimhoudbaarheid slecht. Het weinige schuim dat op het bier komt, verdwijnt meestal na 30-60 sec. Ik vroeg me dan ook af hoe ik dit kan corrigeren. Enkele mogelijke redenen:

- Te weinig hop: het bier is zoet, met 29 IBU.
- Slecht gekoeld: ik heb - gegeven materiaalpech - het bier 's nachts na het brouwen moeten laten koelen, eerder dan een koeler te gebruiken.
- Te weinig bottelsuiker: 6.5 gram / liter (i.e., ~100 g voor 16 liter)
- Te lang gekookt: 80 minuten
- Fout in het recept (zie hieronder)
- Te jong: ik heb de fles geopend 2.5 weken na bottelen

Wat denken jullie? Bedankt!

Mvg,
Bart

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2
Naam receptTripel Karel-iet
Brouwdatum05-01-15
BiertypeTripel
Volume20.0 l
Begin SG1.080 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Rager)29 IBU
Brouwzaalrendement75.0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20.00 lWater uit Zutphen9.23 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5.000 kgPilsmoutDingemans3 EBC72.5 %
1.000 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC14.5 %
0.500 kgCara 20Dingemans20 EBC7.2 %
0.400 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5.8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62.0 °C1 min.20 min.3.1 l/kg
Alfa-amylaserust72.0 °C15 min.30 min.3.1 l/kg
Uitmaischen78.0 °C10 min.5 min.3.1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
22.7 gHallertau Traditionpellets6.0%60 min.20.9 IBU
20.0 gSaazpellets3.8%30 min.5.9 IBU
20.0 gSaazpellets3.8%10 min.2.3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
1.0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist


bierfan

Heb je na het maischen de zetmeeltest gedaan? Maischschema lijkt mij wat kort.

Hay

Heb je alleen geen schuim of ook geen koolzuur?
Je schrijft dat het 2.5 week op de fles zit.
Hebben die flessen in die 2.5 week wel goed warm gestaan?

bierfan

Mijn reactie van net ging eigenlijk meer over het zoete gedeelte van de Tripel.
Qua schuimhoudbaarheid zou het ook door de vergistingstemperatuur kunnen komen.
Hoe warm heb je hem vergist?


Moebius

Bedankt voor de reacties. Zetmeeltest gedaan - geen blauwe kleur, dus vermoed dat al het zetmeel was omgezet. Ik heb de vergisting laten doorgaan in een bergruimte, die net iets koeler is dan kamertemperatuur (rond 15-19° zou ik zeggen). Wat is de ideale temperatuur voor gisting?

William

Je zegt dat het bier zoet is. In combinatie met slecht schuim zou dit wel eens kunnen betekenen dat de hergisting op de fles nog niet klaar is.

Bij welke temperatuur heb je de hergisting uitgevoerd?

Dit doe je het liefst boven de 20°C. Mocht je dit kouder hebben gedaan dan kun je de flessen beter warmer wegzetten en regelmatig even schudden om de hergisting weer aan de gang te krijgen.

Moebius

Aha, dat zou het kunnen zijn! Een groot deel van de hergisting is ook in de garage gebeurd. Het koude weer van de voorbije weken zal geen goed gedaan hebben. Ik zet het bier nog even op een warmere plek en hoop op het beste :-)

Denken jullie dat het recept verder ok is? Ik denk eraan om hetzelfde bier (mits kleine verbeteringen) nogmaals te brouwen.

Groetjes,
Moebius

Brouwers

Wat betreft de schuimhoudbaarheid, heb toch eens geduld! ;D
Na 2,5 week op fles kan je vrij weinig zeggen over de schuimhoudbaarheid. Vooral bij een zware tripel. Mijn tripel duurde minimaal een week op 6 voordat ik een mooie schuimkraag had. Dus gewoon even afwachten, komt vast wel goed.

Recept ziet er verder wel prima uit. Enige puntje waar je je recept in ka. Verbeteren is door het gecontroleerd te vergisten, dan kan je beter sturen in de smaak. En mocht het mooie voorjaar eindelijk beginnen dan loop je niet het risico dat je een hoop ethylacetaat in je bier krijgt omdat het toch net wat te warm was.

bert braadslee

Recept lijkt mij niet zo gek, zou zelf misschien iets meer suiker doen maar dat is persoonlijk.

Vergelijkbare Topics (7)

39544

Reacties: 43
Gelezen: 5898

23717

Gestart door GeBaxke


Reacties: 10
Gelezen: 4369

738

Gestart door JWVG


Reacties: 56
Gelezen: 26356

45040

Reacties: 9
Gelezen: 1009

28484

Gestart door NiekBBQ


Reacties: 13
Gelezen: 5069

13080

Gestart door Brouwerken


Reacties: 22
Gelezen: 6645

34893

Reacties: 8
Gelezen: 2077


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.