Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Tripel met koudhop

Gestart door the_ur, 25-03-2015 20:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

the_ur

Ik heb een poging gedaan in BrouwHulp een recept zelf in te voeren.
Wat we willen is een tripel die een mooie hop smaak krijgt. Daarom heb ik koudhop toegevoegd. (ik vond de citra in duvel tripel hop lekker).
Ik hoop dat jullie eens kunnen schieten, en kunnen aangeven of ik niet iets over het hoofd gezien heb, of iets verkeerd ingeschat.
De belle saison had een super hoge vergistingsgraad bij een vorig brouwsel vandaar dat 1070 me meer dan genoeg leek.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk14
Naam receptTripel hop
Brouwdatum04-04-2015
BiertypeTripel
Volume40,0 l
Begin SG1,070 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)26 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
40,00 lWater uit Water21,38 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
8,000 kgPilsmoutDingemans3 EBC64,0 %
4,500 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC36,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,2 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C10 min.45 min.3,2 l/kg
Uitmaischen78,0 °C5 min.5 min.3,2 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
31,3 gAmarillopellets9,5%75 min.23,2 IBU
20,0 gSaazpellets3,0%10 min.0,9 IBU
15,0 gAmarillopellets9,5%10 min.2,2 IBU
60,0 gCitrapellets14,5%koudhop0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
9,00 gKorianderzaadspecerijkoken
5,00 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gBelle Saison (-)bovengist


Brouwers

Heb je een bepaalde tripel voor ogen?

Tripel kenmerkt zich voornamelijk uit de esters van het gist, belle saison is nu niet een typische tripel gist. Ik heb zelf geen ervaring met de gist, maar voor een echte tripel zou ik toch een vloeibare gist nemen, met trappist high gravity als aanrader. Voor korrel is t58, abbaye van danstar of fermentis misschien, maar niet iedereen is fan van de korrels in een tripel.

Als je een ander gist neemt dan zou ik een droger maischschema nemen, je krijgt namelijk een redelijke body van de esters en persoonlijk houdt ik van een tripel die niet te zwaar is. Mijn tripel had ondanks de svg van 92% en droog schema toch nog aardig wat body. Genoeg om er rustig van te genieten maar ook niet teveel zodat je hem zomers makkelijker wegdrinkt.

Kruiden erin kan, maar lees verschillende ervaringen over koriander die niet allemaal positief zijn. Verder als je wat meer esters erin hebt mag de bitterheid best op 30-35 ibu zitten.

Mijn tripel heb ik ook een deel gekoudhopt. Het is daar wel een strijd tussen de gist en de hop. Vond het zelf lekker, denk dat de citra hierin wel gaat smaken.

EvdBroek

Een tripel met een saison gist gaat prima. Ik drink er toevallig nu net eentje.
Niet te hoog in de temperatuur vergisten en probeer juist geen al te droog maischschema aan te houden, want anders krijg je dus wel een saison

Vergelijkbare Topics (7)

30172

Reacties: 7
Gelezen: 3253

14549

Reacties: 100
Gelezen: 27876

33447

Reacties: 12
Gelezen: 3504

19913

Reacties: 4
Gelezen: 2534

24928

Reacties: 4
Gelezen: 1767


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.